проект

Бюджетът на НЗОК с ръст от 1.1 млрд.

08-11-2023 20:19
Разходите за 2024 г. са разчетени в размер на 7.6 млрд., но промяна в разпределението им почти няма, най-много - 3.6 млрд., отиват за болнициБюджетът на НЗОК с ръст от 1.1 млрд.
Clinica.bg

press@clinica.bg

За първи път проектът за бюджет на здравната каса за следващата година е с феноменалният ръст от над 1.1 млрд. лв. С толкова се увеличават приходите на фонда за 2024 г. и достигат 8.1 млрд. лв. Заложените разходи за лечение са 7.6 млрд. лв., което е повече с 1 млрд. лв. в сравнение с тази. Това става ясно от проекта на бюджета, който Надзорният съвет ще разгледа тази седмица. За съжаление той отново е по-скоро бюджет на статуквото.

За първи път от години засега в него липсват промени в други здравни закони, но няма и предвидени мерки за подобряване на контрола над финансовия ресурс на касата, въпреки все по-големия му размер, което означава, че той ще продължи да се изразходва не достатъчно ефективно. Нови идеи има само в разпределението на средствата при лекарствата, като се предлага то да зависи от средния годишен разход на терапията за човек. Дали и какво ще се приеме, предстои да видим тепърва.


Макрорамката


На 8.1 млрд. лв. възлизат приходите за 2024 г. на фонда, става ясно от проекта на бюджета му. В тези средства са включени не само здравните вноски, но и трансферите от държавата. Разчетените разходи за здравноосигурителни плащания са за 7.63 млрд. срещу 6.5 млрд. лв. тази година. Въпреки че се запазва тенденцията от последните години за по-голямо увеличение на извънболничната помощ, съществена разлика в разпределението на средства няма.


По пера


Отново най-голяма част - половината, отиват за болниците. За тях са предвидени 3.57 млрд. лв. срещу 3.1 млрд. лв. през тази година. Реално обаче средствата ще са още повече, защото освноната част от резерва на касата винаги отива за болнична помощ. В същото време засега няма мерки, които да гарантират, че контролът над лечебните заведения ще се засили и те ще получават средства наистина за извършена дейност, а не порсто за отчетена. Въпреки обещанията на властите, засега няма и реформи, които да позволят на НЗОК реално да не работи с всички болници, а само с тези, които оказват достатъчна и качествена помощ. Все още не е в сила и идеята на управляващите всеки пациент да получава смс, ако ползва медицинска услуга по здравната каса, така че да може да се подобри поне контрола над системата.


На второ място


Другото най-голямо перо в разходите за следващата година се предвижда да е за лекарства. Там са заложени общо 2 млрд. срещу 1.7 млрд. т.г. тези средства влизат 39 млн. за такса за 100% платените лекарства и до 3 млн. за методиката за аптеките. За медицински изделия и диетични храни за домашно лечение са заделени 43.8 млн. За лекарства за домашно лечение се предвиждат 1 млрд. лв.


Новият момент


Тук се предлага промяна в разпределението. За пореден път се прави опит да се въведе нов критерий за разделението на средствата. Вместо групите да се делят на лекарства с и без протокол, сега се слага среден годишен разход за терапия на пациент. За продуктите, при които той е равен или по-висок от трикратния размер на брутния вътрешен продукт (БВП) на човек от населението за 2022 г., се отделят 217 млн. За лекарства със среден годишен разход за терапия на пациент, който е по-малък от трикратния размер на БВП на човек от населението за 2022 г. - 813 млн.

За медикаменти за рак се заделят 910 млн., като и тук средствата се разделят на две групи според разхода на човек. За продукти, където средният годишен разход за терапия на човек е равен или по-висок от трикратния размер на БВП на човек от населението за 2022 г. се залагат - 336.8 млн., а за останалите - 573 млн. И при лекарствата за рак обаче имаме увеличение на средствата без да са влезли в сила нови мерки за контрол на цените, на които ги плаща касата, от което тя губи около 100 млн. на година. Парламентът прие и после отмени такива, а проект за нови правила още не е представен за обществено обсъждане. .


Останалото


За извънболнчина помощ се предвиждат 1.4 млрд. От тях за първична извънболнична медицинска помощ са 563 млн. срещу 452 млн. през тази, за специализрана - 562.2 млн. срещу 462 млн. през тази. За дентална помощ са заложени 328.8 млн. срещу 274 млн. през тази. Заложените средства за изслдвания са 261.8 млн. срещу 237 млн. през тази, а за медицински изделия в болничната помощ 162.2 млн. срещу 142.6 млн. Резервът е 238 млн. С трансфери от МЗ се осигуряват 72 млн. за лечение в чужбина и 50 млн. за помощни средства. Дали това ще останат параметрите или ще се променят, както и колко пъти, ще стане ясно едва след окончателното приемане на проекта от парламента.


Асен Василев даде рецептата

Асен Василев даде рецептата

Подкрепям я, но не съм аз човека да искам оставката на здравния министър, каза Бойко Борисов

Изслушват шефа на Пирогов в парламента

Изслушват шефа на Пирогов в парламента

Това ще стане на извънредно заседание на Комисията по здравеопазване, пред която ще говори изпълнителният директор д-р Валентин Димитров
Пирогов ще съди здравния министър

Пирогов ще съди здравния министър

Иск срещу него ще заведе и уволнения директор на болницата д-р Валентин Димитров
Без изненади за бюджета на НЗОК

Без изненади за бюджета на НЗОК

От ГЕРБ предлагат отпадането на финансирането на нови болници и дейности, а от ИТН и БСП повече пари за зъбни протези

Варна няма нужда от още една болница

Варна няма нужда от още една болница

"Св. София" иска да открие ново лечебно заведение с 500 легла във Варна. Медици и власти там се оказаха единодушни - нужда от такава няма. В същото време НЗОК е дала друго мнение, къде е истината, попитахме проф. Радослав Радев.

По-висока активност в процеса на верификация на лекарствата

По-висока активност в процеса на верификация на лекарствата

Над 3,5 милиона трансакции се изпълняват успешно всяка седмица в българската система за верификация на лекарствата

Законът за лекарствата замина за парламента

Законът за лекарствата замина за парламента

Днес кабинетът одобри промените, които предлага здравното министерство, те засягат паралелната търговия и СЕСПА

Поискаха оставката на здравния министър

Поискаха оставката на здравния министър

Бюджетът не може да става заложник на никого, ако политиката на проф. Христо Хинков не е подкрепена, нека не прави циркове и се оттегли, призова Асен Василев
Помощник фармацевтите с правила за добра практика

Помощник фармацевтите с правила за добра практика

Те ще имат право да съветват хората, как да живеят здравословно и използват лекарствата без риск
Пирогов иска среща със здравния министър

Пирогов иска среща със здравния министър

Болницата се развива добре, не приемаме да научаваме за промени в ръководството от медиите, казват оттам
1 2 3 4 5 ... 585 »
Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Трябва ли да има нов здравен министър?

Декември 2023 Предишен Следващ