намерения

Няма да се откажем от е-рецептите

08-11-2023 13:30
Това, което обсъждаме е, ако трябва да се сложи преходен период за определен тип общности, както стана със Спешната помощ, каза акад. Николай ДенковНяма да се откажем от е-рецептите
Clinica.bg

press@clinica.bg

Правителството няма да се откаже от поетапното въвеждане на изцяло електронни рецепти. Възможно е обаче за някои групи медици да има изключения, докато свикнат. Това стана ясно то отговорите на премиера акад. Николай Денков във Фейсбук днес.

Темата с въвеждането на белите е-рецепти за антибиотици и лекарства за диабет не подмина и премиерът. Днес във фейсбук той я коментира в отговор на поставен въпрос към него, а повод за повдигането й стана нестихващият спор между лекари и фармацевти дали трябва да се върнат хартиените рецепти.


„Редовно обсъждам темата със здравния

министър и трябва да кажа, че ситуацията съдържа нюанси, които трябва да се имат предвид", каза премиерът и припомни, че възможност за изписване на бели е-рецепти има почти от три години, когато се въведоха електронните рецепти за всички лекарства по здравна каса.


„Така че никой не може да каже, че за

първи път се появява и се налага много скоростно и много силово тази възможност, обратното факт е, че тази възможност не беше използвана, докато тя не беше въведена задължително", каза той и допълни, че очевидно в случая има сблъсък на лобита в няколко отношения.


„Едно от тях е кой да изписва крайните

лекарства, доколко това да бъдат лекарите, доколко да имат влияние фармацевтите, доколко могат да бъдат замествани по-скъпите оригинални лекарства с генерици. Така че има нюанси, които хората не усещат, но разбира се те страдат от тези сблъсъци", обобщи акад. Денков.


Той каза още, че връщане назад няма.


„Ние няма да се откажем и не трябва да се отказваме от поетапното навлизане на електронните рецепти навсякъде, това е европейската практика и тя ще изсветли много проблеми, които в момента са скрити – например недостига на лекарства, от който всички се оплакват и той е много по-сериозен от тези проблеми, които се споменават с е-рецептите", заяви Денков. Но премиерът допълни, че е възможно да има изключения за определени групи медици.


„Това, което обсъждаме с министъра е,

ако трябва някъде да се сложи преходен период по отношение на определен тип общности, както стана възможно със Спешната помощ, там беше даден преходен период, при който лекарите в Спешна помощ да могат да използват и хартиени рецепти" обясни Денков.

 

2 млрд. повече за заплати

 

Близо 2 млрд. лв. повече средства ще бъдат отпуснати за възнаграждения в публичния сектор през следващата година в сравнение с настоящата. Това обяви oще министър-председателят акад. Николай Денков във Фейсбук. Специална грижа е предвидена за второстепенните административни структури, така че да се компенсира тяхното изоставане през годините по отношение на възнагражденията. Пенсиите също ще бъдат увеличени догодина - с 11% по Швейцарското правило, като целта на правителството е пенсионерите да получават възможно най-много средства всеки месец, а не да бъдат залъгвани само с еднократна добавка около Коледа. Денков изрази очакване през следващата седмица проектът на Бюджет 2024 да бъде публикуван.


И Бюджетната комисия писа 2 на здравеопазването

И Бюджетната комисия писа 2 на здравеопазването

Депутатите и там отхвърлиха проекта за парите на НЗОК за 2024 г., основните причини за това бяха липсата на реформи в болничната помощ, високото доплащане и разходите за лекарства

Радев не изключи вето върху бюджета

Радев не изключи вето върху бюджета

Свидетели сме на серия от авантюри в областта на финансите, каза държавният глава
Близо 325 000 души с помощи за отопление

Близо 325 000 души с помощи за отопление

Подкрепата е за настоящия сезон 2023/2024, казват от Агенцията за социално подпомагане
25.3% ръст на разходите за пенсии

25.3% ръст на разходите за пенсии

Те са с 3.184 млрд. повече към края на октомври, спрямо същия период на миналата година, показват данните на НОИ
52 млн. разлика в предложенията за онколекарствата

52 млн. разлика в предложенията за онколекарствата

Ако депутатите приемат варианта на ГЕРБ, за година НЗОК ще спести едва 8 млн. от разликата в цените в болниците, а с този на ПП-ДБ - 60 млн.

Пет организации в платформа за решения

Пет организации в платформа за решения

Настояваме за активно и равноправно участие в обсъждането и изработването на прозрачна за обществото пътна карта за дигитализация на всички етапи по веригата на снабдяването с лекарства, казват те в отворено писмо до властите
Още 46 000 домакинства с помощ за отопление

Още 46 000 домакинства с помощ за отопление

Тя е еднократна и в размер на 148.35 лв. по мярка на ОП „Развитие на човешките ресурси", казаха от социалното министерство
Антибиотици и на хартия до 1 април

Антибиотици и на хартия до 1 април

До тогава се удължава и възможността за изписване на жълти и зелени рецепти по досегашния ред, предвижда проект за промени в Наредба на МЗ

"Подкрепи една мечта" за 29 младежи

Толкова първокурсници и шестима отличници в 12-и клас ще получат еднократна финансова помощ за образование в рамките на инициативата, съобщиха от президентството
Ядрените изследвания намират място в борбата с рака

Ядрените изследвания намират място в борбата с рака

Те са от съществена важност за медицината и здравето на европейците, казва еврокомисарят Илиана Иванова

1 2 3 4 5 ... 223 »
Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Смятате ли, че правителството ще спре ненужното увеличение на болници и легла, както обеща?

Ноември 2023 Предишен Следващ