интересно

Използваемостта на леглата е под 50% в 11 области

01-11-2023 06:34
Ако проектът на промени в ЗЛЗ на здравното министерство се приеме, вероятно там би трябвало да последва преструктуриранеИзползваемостта на леглата е под 50% в 11 области
Clinica.bg

press@clinica.bg

Използваемостта на леглата за активно лечение в болниците у нас е под санитарния минимум в почти половината страна. Тя е под 50% в 11 от 28 области, показват официалните данни на НЦОЗА за 2022 г. в отговор на въпрос на clinica. Въпреки това разрастването на болничната мрежа продължава и засега няма изгледи да бъде спряно. Ако проектът за промени в ЗЛЗ на здравното министерство се приеме обаче, вероятно в тези 11 области би трябвало да последва преструктуриране на болничната помощ.

Средната използваемост на всички легла - за активно лечение и за долекуване, през миналата година в страната е била - 56.6%. Областите, в които тя е под 50%  са били шест - Видин, Кюстендил, Перник, Разград, Търговище, Ямбол.

Средната използваемост на леглата

за активно лечение в страната през миналата година без оглед на вида или собствеността на болниците обаче е по-ниска. Тя е била 55.2%, показват данните на НЦОЗА (виж таблицата). Използваемостта на леглата за активно лечение е била по-висока в специализираните лечебни заведения – 57.5%, и по-ниска в многопрофилните – 52.7%. 


В 11 от всички 28 области в страната


обаче използваемостта на леглата за активно лечение е под 50%. Това са Велико Търново (46.3%), Видин (43.4%), Добрич (48.7%), Кюстендил (43.2), Ловеч (41.6), Монтана (49.3), Разград (42.2), Смолян (48.2), Търговище (44.7), Ямбол (43.1). Най-ниска тя е в Перник - 37.9%, а най-висока – 59%, в София и Пловдив.


Данните показват, че най-ниска 


е използваемостта на леглата в регионите, където има по-малко население за сметка на най-големите градове, където са съсредоточени и медицинските университети. Дори и в тях обаче използваемост на легловата база е много ниска – между 50% и 60%, при положение, че здравословната натовареност на леглата е около 70-80 на сто.

Използваемостта е ниска на национално


ниво и по някои специалности. Под 50% е използваемостта на леглата за активно лечение общо за страната по някои специалности. Сред тях са Кардиология - 48.8%, ОАИЛ - 48.3%, АГ - 49.2%, Асистирана репродукция - 26.0%, Детска кардиология - 45.8%, Вътрешни болести - 45.8%, Клинична алергология - 46.9%, Клинична токсикология - 46.5%, Лицево-челюстна хирургия - 47.4%, Очни болести - 48.2%. Въпреки това разкриването на нови болници и дейности продължава.

Както вече clinica писа, само до

септември в страната са били издадени 47 заповеди и 68 разрешения за нови дейности и болници, всички те засягат разширението на 86 лечебни заведения и прибавят към мрежата още над 1000 легла за активно лечение. Отделно са новите структури, които са получили разрешения през м.г. и тази отвориха врати в Бургас, Търново, София и т.н.


Настоящият екип на МЗ обяви,


че ще спре роенето на болници и ще сложи ред в сектора. От публикуваните методика за нова здравна карта и промени в Закона за лечебните заведения обаче това не става видно. С тях няма изгледи да се спре нито роенето на болници, нито на легла. Ако промените в ЗЛЗ бъдат приети обаче, ще се създаде възможността новата здравна карта да се ремонтира отново.

Причината е, че със сегашната

Методика се създава карта, в която на практика влизат всички съществуващи легла, а според проекта на ЗЛЗ на МЗ преразглеждане на картата може да се прави, ако използваемостта на леглата е под 50% или над 90%. И ако сме далече от втората цифра, то наличие на ниска използваемост имаме в 11 области, като тенденцията е догодина те да са още повече заради постоянното отваряне на нови структури.


Област Използваемост на леглата
за активно лечение в %
 Благоевград  52.7
 Бургас  57.9
 Варна  50.4 
 В. Търново  46.3
 Видин  43.4
 Враца  55.7
 Габрово  54.2
 Добрич   48.7
 Кърджали  53.4
 Кюстендил  43.2
 Ловеч  41.6
 Монтана  49.3
 Пазарджик  54.6
 Перник  37.9
 Пловдив  59.3
 Разград  42.2
 Русе  56.9
 Силистра  56.7
 Сливен  53.5
 Смолян   48.7
 Столицата  58.9
 София област  59.9
 Ст. Загора  55.9
 Хасково  53.8
 Шумен  65.8
 Ямбол  43.1
 Общо за страната  55.2
   
Изтoчник:   НЦОЗА

Десният мираж на болнична реформа

Десният мираж на болнична реформа

Обявените намерения на властите за промени в ЗЛЗ и в Методиката за нова здравна карта са по-скоро обезкуражаващи

Нов адрес на болница ще се разрешава от МС

Нов адрес на болница ще се разрешава от МС

Мораториум за нови дейности и клиники ще има най-късно до юни, докогато трябва да е приета новата здравна карта, предвиждат идеите на МЗ за промени в ЗЛЗ

47 заповеди за нови дейности и болници

47 заповеди за нови дейности и болници

Пет от тях са за разкриване на структури на друг адрес, като най-голямата от тях е за „Сърце и мозък" в Ст. Загора, показват данните на МЗ

Здравната карта трябва да определи потребностите от легла

Здравната карта трябва да определи потребностите от легла

Септември се оказа важен за здравеопазването, през него стана ясна методиката за новата здравна карта, а след броени дни трябва да влязат в сила и нови правила за реимбурсация на онколекарствата. Готова ли е здравната каса да се справи с всички тези отговорности, попитахме нейния управител Станимир Михайлов.

Завишаването броя на леглата е като подвижни пясъци

Завишаването броя на леглата е като подвижни пясъци

Кой носи вина за дефицита на лекарства, защо не се спира криминалния реекспорт и какво мисли за идеите на проф. Христо Хинков за реформа на болничната помощ, попитахме проф. Асена Сербезова в качеството й на пръв здравен министър на „Продължаваме промяната".

Не можем да съкратим легла по административен път

Не можем да съкратим легла по административен път

Ясна е Методиката, по която ще се прави Националната здравна карта. Kаква е философията за болничното преструктуриране и има ли разнобой с управленската програма, попитахме д-р Александър Симидчиев от „Демократична България".

МЗ прави тази здравна карта заради ПВУ

МЗ прави тази здравна карта заради ПВУ

Преди десетина дни стана ясна новата Методика, по която ще се прави Националната здравна карта, тази седмица поста си напусна зам. министърът, който бе в основата на изготвянето й. Има ли връзка между двете събития, каква е философията на управляващите за болничното преструктуриране, попитахме доц. Антон Тонев. 

Нужни са спешни мерки за преструктуриране на болниците

Нужни са спешни мерки за преструктуриране на болниците

Селективният подбор при договарянето с НЗОК може да отсее излишните и неефективни структури, без значение от тяхната форма на собственост, казва д-р Ивелина Георгиева

Съобразявам се с решението на премиера

Съобразявам се с решението на премиера

От негова гледна точка реформите в здравеопазването не са в необходимата степен активирани, каза здравният министър проф. Христо Хинков
Освободиха д-р Бойко Пенков от МЗ

Освободиха д-р Бойко Пенков от МЗ

Решението е взето заради бавни темпове на работа, обясниха от Министерския съвет, но то дойде и след въпроси за новата Методика за здравната карта, с която се увеличават болничните легла
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия здравен министър?

Април 2024 Предишен Следващ