Важно

Учат ни какво е инсулт с клип

27-10-2023 12:48
Той ще се прожектира в метрото и Фантастико, както и на видео стени в страната, инициативата е по повод Световния ден за борба със заболяването на 29 октомвриУчат ни какво е инсулт с клип
Clinica.bg

press@clinica.bg
Клип ще ни учи какво е инсулт. За софиянци той ще се излъчва в метрото, а в голяма част от страната ще бъде достъпен чрез видеостени и чрез информационните канали на местната власт. Инициативата е по повод Световния ден за борба със заболяването, който се отбелязваме на 29 октомври. В знак на подкрепа предстои осветяване на знакови обекти в страната в лилаво, а в програмата са включени и прегледи в лечебни заведения в страната.
Кампанията е под надслов "Всяка минута е ценна! Научи симптомите на инсулта" и се организира от Асоциацията за инсулт и афазия. В нея участват над 200 общини, съсловните лекарски организации в страната, болнични и рехабилитационни центрове, Българският червен кръст, редица бизнес организации и изявени личности, Български пощи. Целта на всички тях е да се повишат познанията на обществото за симптомите на инсулта и правилното поведение при тяхното установяване.

„Това е критично познание,

разпространението на което пряко влияе върху адекватната помощ за пострадалите в острата фаза на заболяването. Световния опит е огромен. Това, което ние можем и правим е да привнасяме и адаптираме успешните модели, които доказано работят. От своя страна, като активна пациентска организация, се стремим да надграждаме като се съобразяваме с нашите локални нужди в страната", каза Дорина Добрева, председател на Асоциацията за инсулт и афазия. 


Клипът, който са подготвили 

учи какви са симптомите на заболяването. Той ще се разпространява във всички метростанции благодарение на Столична община чрез „Метрополитен", както и в обектите на търговската верига „Фантастико". В страната, благодарение на общините – партньори на кампанията, клипът ще бъде достъпен чрез видео стени, както и чрез собствените информационни канали на местната власт. Видео материал за симптомите на заболяването можете да изтеглите тук. Освен това по време на кампанията ще се разпространяват информационни листовки и плакати в цялата страна. В знак на подкрепа предстои осветяване на знакови обекти в страната в лилаво (цвета на борбата с инсулта).


Включени са и безплатни прегледи.

Те са организирани от лечебни заведения в страната, както и разнообразни културни и информационни събития, между които и достъп до групи за взаимопомощ за прекаралите инсулт за всяка от областите в България. Групите са достъпни във Фейсбук страницата на Асоциация за инсулт и афазия.

Диагнозата


Инсултът е най-значимото заболяване в страната и е основна причина за смъртност със статистически показатели, които превишават многократно тези в останалите европейски страни. Ежегодно в България се регистрират над 45 000 нови случая, а повече от 1,5 млн. са засегнати пряко или косвено у нас. Макар инсултът да засяга пряко само един от членовете на семейството, в зависимост от тежестта на заболяването, животът на всички се променя. Грижата за инсултно болен изисква мобилизацията на всички в едно домакинство, за да се удовлетворят основните потребности на болния.


 „Всички заедно”

„Всички заедно”

Благотворително събитие под този наслов организира Столичната община по повод Международния ден на хората с увреждания на 3 декември
Монтираха 19 041 еко отоплителни уреди

Монтираха 19 041 еко отоплителни уреди

Това се е случило по проект за подобряване качеството на атмосферния въздух в Столичната община
Откриват Център за психологична помощ в

Откриват Център за психологична помощ в "Лозенец"

Това ще се случи днес по време на Клиничните дни, които ще се проведат в лечебното заведение
Безплатни дерматологични прегледи в София

Безплатни дерматологични прегледи в София

Те ще бъдат в УМБАЛ „Александровска" и са част от ХV-та кампания за диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания
Безплатни изследвания за ХИВ в София

Безплатни изследвания за ХИВ в София

Организира го в мобилен пункт Столичната регионална здравна инспекция, в рамките на кампанията е „От теб се иска да избегнеш риска"
 Детската хирургия в УМБАЛ “Св. Георги” с нова апаратура

Детската хирургия в УМБАЛ “Св. Георги” с нова апаратура

Тя е получена от „Българската Коледа", неонаталният респиратор осигурява иновативна терапия за новородените
ВМА навършва 132 години

ВМА навършва 132 години

Утре лечебното заведение ще отбележи годишнината си с празнична програма
Жена поема столичното здравеопазване

Жена поема столичното здравеопазване

Гергана Москова e номинацията на новия кмет Васил Терзиев, тя ще наследи на поста Дончо Барбалов стана ясно днес
Анестезиолози се събират на форум в Бургас

Анестезиолози се събират на форум в Бургас

Националният семинар ще се проведе на 2 и 3 декември в университетската болница „Дева Мария"
Безплатно тестуване за кожни алергии

Безплатно тестуване за кожни алергии

Те ще се проведат между 4 и 8 декември и в рамките на кампания на БДД, тази година тя е насочена към пациенти с контактен дерматит
1 2 3 4 5 ... 452 »
Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Декември 2023 Предишен Следващ