Дебат

Водещи юристи предлагат генерална промяна в здравеопазването

25-10-2023 10:33
Идеята им е да се създаде Кодекс, който обединява цялото законодателство на едно място, за да се избегнат нормативните противоречия и неуредициВодещи юристи предлагат генерална промяна в здравеопазването
Clinica.bg

press@clinica.bg
Да се направи генерална промяна на нормативната база в здравеопазването, предложиха водещи специалисти по време на кръглата маса "Здравеопазване и право", която се проведе днес в София. Тя се организира от Юридическо дружество по медицинско право и здравеопазване, в което влизат проф. Огнян Герджиков, проф. Дарина Зиновиева и много други известни имена.
Идеята за нормативната промяна сподели проф. Сашо Пенов, който е част и от екипа на Юридическия факултет на СУ "Кл. Охридски", както и бивш министър на образованието в един от служебните кабинети на президента Румен Радев.

Бих предложил да се изработи Кодекс,

който да урежда основните елементи за функциониране на системата, от който вероятно да се изключат само осигурителните вноски, които да останат част от ДОПК, каза проф. Пенов. Според н го по този начин ще се избегне целия хаос, противоречия и препратки между различните основни закони, които регулират системата в момента - ЗЗ, ЗЗО, ЗЛПХМ, ЗМИ, ДОПК.

И сега може да се намери сходства в

ЗЗ и ЗЗО, нима няма прилика в текстовете за равнопоставеността при ползването на здравни услуги в двата закона, каза проф. Пенов. Според него общият Кодекс ще подчертае и грижата на законодателя към здравето на хората.
Общият извод е, че управленските правомощия на различните органи в здравеопазването сега не са съгласувани и не водят до съответствие между цели и резултати, обобщи проф. Пенов.
Нуждата от нормативна промяна подкрепи и бившият управител на НЗОК и здравен експерт - проф. Петко Салчев.

Здравноосигурителен кодекс е нужен,

сега здравното законодателство е проядено като дантела, каза той. Проф. Салчев припомни и някои от основните проблеми в системата. Сред тях са дублиращата роля на допълнителното осигуряване на основното, което пречи то да заработи, другото е масовата промяна и дори отмяна на нормативни актове, като случая с медицинските стандарти преди две години. Нуждата от намираме на средата в обществена полза на вечния спор между това дали да има повече регулация или пазар в системата.

В момента касата се превръща в институция,

която субсидира лечебните заведения, а това противоречи с осигурителното право, обясни той. Според него една огромен проблем е и огромната власт на неправителствения сектор, което не е в полза на пациента. БЛС може да свали всеки министър и това не е в услуга на пациента, каза той. Всичко тези проблеми водят до недоверие в системата, липса на мотивация на работещите в нея и хаос, обобщи той. 
Кръглата маса ще продължи през целия ден, очаква се в края й участниците в нея да се обединят около общи предложения към институциите.

Нужни са по-малко, но добре оборудвани болници

Нужни са по-малко, но добре оборудвани болници

Новият парламент вече е факт, може би ще има и ново правителство. Какви са очакванията на малките общински болници от властта, как касата да контролира разходите, след като няма лимити, попитахме Янита Андреева. 
Разширяват финансирането на грижите за бебета

Разширяват финансирането на грижите за бебета

Здравната каса ще може да плаща и на практики за здравни грижи, ако имат договор с джипи, гласят промени

Безплатните зъбни протези още буксуват

Безплатните зъбни протези още буксуват

Последно те трябваше да започнат реално да се плащат от 1 август, но все още няма постигнато съгласие между БЗС и НЗОК

Напливът за нови клиники расте още

Напливът за нови клиники расте още

През 2019 г. са изготвени 10 комплексни оценки за дейности или болници, за миналата 94, а само за първите три месеца на тази - 43

Двама остават в битката за „Ив. Рилски

Двама остават в битката за „Ив. Рилски"

Начело на Инфекциозна болница застава д-р Тома Томов, а проф. Татяна Червенякова остава в борда

ИАМН с външен консултант за „Сърце и мозък

ИАМН с външен консултант за „Сърце и мозък"

Проверката на болницата в Бургас по съмнението за отчетена, но неизвършена операция продължава повече от два месеца

Не обсъждаме актуализация на бюджета на НЗОК

Не обсъждаме актуализация на бюджета на НЗОК

Тази година бюджетът на здравната каса е изправен пред повече предизвикателства от обикновено. Причината е, че КС отмени лимитите на болниците. Ще има ли дефицит, какво е решението, попитахме Боян Бойчев от АИКБ.

Пациентът в болница поскъпнал с 49%

Пациентът в болница поскъпнал с 49%

Най-скъпо се оказва, че лекуват в Пловдив и Плевен, изпреварвайки дори София, а най-евтино в Перник и Видин, показват данните на касата

МС одобри отчетите на НЗОК

МС одобри отчетите на НЗОК

Единият е за изпълнението на бюджета, а другият за дейността на фонда за 2023 г.
И „Св. Наум

И „Св. Наум" остава със стария си шеф

Акад. Иван Миланов остава директор на лечебното заведение за още един мандат, показват резултатите от конкурса на МЗ
1 2 3 4 5 ... 513 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия парламент в здравеопазването?

Юни 2024 Предишен Следващ