Резултати

Тромбектомията дава шанс за живот без увреждания

07-07-2017 07:00
Колкото по-бързо се направи, толкова по-голяма е възможността да се избегнат последващи усложнения Тромбектомията дава шанс за живот без увреждания
Clinica.bg

press@clinica.bg
Тромбектомията повишава шанса за живот без увреждания след инсулт почти 4 пъти. Резултатите от медицинските изследвания са били представени на Конгреса на Европейската академия по неврология в Амстердам, съобщава британският „Дейли Експрес".

Тромбектомията представлява отстраняване на съсирека в мозъка на човек, който предизвиква инсулта, чрез миниинвазивна хирургична интервенция. Колкото по-бързо се направи тя, толкова по-голям е шансът за живот без последващи усложнения за пациента.

„Технологията дава нов шанс в лечението на тези спешни състояния. Затова искаме повече хора да имат достъп до този метод на лечение, но ще отнеме време, за да се въведе в болниците", казва проф. Франц Фазекас от университета в Грац, Австрия.

Почти 50% от пациентите, които са лекувани с тромбектомия, са оцелели без да имат особени проблеми след това. В същото време само 13% от хората, които са лекувани по друг начин, не са получили усложнения и някаква степен на инвалидизация, показват данните от изследванията на лекарите.

От 150 000 души, които получават инсулт всяка година в Англия, само 45 000 си тръгват без усложнения, добавят още от „Дейли Експрес". Националната здравна служба там провежда обучителна кампания FAST (БЪРЗО), която да запознае хората със симптомите на инсулта. 

Подобна кампания се провежда и у нас от Българското дружество по неврология. В нея се напомня, че всяка внезапна слабост на крайниците, загубата на говор, както и невъзможността да се мърда лицето, означават, че вашият близък е получил инсулт и трябва незабавно да го откарате в болница, където могат да му помогнат. За тази цел обаче трябва да изберете клиника, където могат да лекуват инсултите по модерен начин – с фибринолиза или тромбектомия.

У нас има над 30 болници, в които се прилага първия метод на лечение и едва четири, в които трябва да се практикува втория - „Св. Анна" и "Пирогов" в София, „Св. Марина" във Варна, „Св. Георги" в Пловдив. Засега реално процедурата се извършва в 2 клиники - варненската "Св. Марина" и столичната „Св. Анна". Скоро обаче се очаква модерният метод да се прилага и в останалите две болници.


Тромболизите са се увеличили с 46%

Тромболизите са се увеличили с 46%

Почти една трета от тях се осъществяват в една болница в страната

НЗОК проверява болниците с тромболизи

НЗОК проверява болниците с тромболизи

От фонда искат да видят на каква цена се купува лекарството и какво количество се слага

44 тромбектомии за 19 месеца

44 тромбектомии за 19 месеца

В 50% от случаите пациентите са си тръгнали здрави, напълно активни, както преди инсулта, казва д-р Нурфет Алиоски

Тромбектомиите намаляха значително

Тромбектомиите намаляха значително

Заради проблемите с финансирането на медицинските изделия има само 18

Само две болници правят тромбектомии

Само две болници правят тромбектомии

Над 3.2 млн. лв. е дало здравното министерство за миналата година, за тази още няма сключени договори

На четири часа от смъртта

На четири часа от смъртта

Инсултът е третата най-честа причина за смърт у нас и поваля над 50 000 българи годишно. За опасностите, за превенцията и възможностите за лечение, разговаряме с д-р Елена Каранджулова.
Над 100 невролози обсъдиха инсултите

Над 100 невролози обсъдиха инсултите

Специалистите разгледаха правила за лечението им в страната
Тромболизите у нас се увеличиха с 23%

Тромболизите у нас се увеличиха с 23%

Над 400 са модерните интервенции през миналата година, но остават концентрирани в ограничен брой болници

Диамантен сертификат за инсулти получи „Св. Анна“

Диамантен сертификат за инсулти получи „Св. Анна“

Отличието е най-високото от три степени и в България няма друга болница с подобно постижение
При инсулта всяка минута е от значение

При инсулта всяка минута е от значение

Какво предизвиква инсулта, какви са най-новите техники за лечение и как да се предпазим, разговаряме с д-р Павлин Павлов. Той е началник на Отделението по неврология в Силистра.

1 2 3 4 5 ... 6 »
Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Има ли недостиг на инсулин в аптеките?

Март 2024 Предишен Следващ