Лице

Помощ вместо панихида

20-10-2023 15:29
Илиян Русев – Скури посвети живота си да помага на деца с увреждания в памет на своя син, елитния състезател по плуване АлександърПомощ вместо панихида
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Когато сутрина на 20 януари 2011-та баща и син, Илиян и Александър Русеви, си пият кафето уютно у дома и чертаят планове, как могат да помагат на деца с увреждания, не подозират, че тандемът им скоро ще бъде нарушен. На същата дата, но две години по-късно единият от тях вече го няма. Ракът победи силният и борбен елитен състезател по плуване 24-годишният Александър. Остана баща му, който обаче работи за двама, за да реализира общата им идея да помагат на малчугани и юноши с двигателни нарушения.
Биографично

 

Илиян Русев – Скури е роден на 22 март 1964 година в село Цар Самуил, където майка му била по това време на гости. Живее от дете в Русе, там създава и своето семейство. Завършил е колеж със специалност термална терапия, обща медицина и лечебен масаж.

Синът му Александър Русев е един от надеждите на плувния спорт с десетки награди от републикански и международни състезания и самият той треньор на млади надежди. В семейството нямат личен мотив, за да поемат по пътя на доброволчеството в подкрепа на хората с увреждания. Срещите най-вече на деца с инвалидни колички хващат за сърцето младия мъж. Решава, че ще им помага, като ги учи да плуват, да правят различни леки упражнения за раздвижване във водата. За да може да прави това, започва да чете много и да се подготвя. Поема и първите дечица в басейна, напълно безплатно. Скоро родители водят и други. Така, за няма и четири години Русев – младши вече си спечелва уважението на целия град. През 2914 г. обаче ракът го погубва. Неговото дело поема баща му Илиян Русев - Скури.

 

Баща и син

 

„Болката да загубиш дете е неописуема. Със Сашко обаче не бяхме само баща и син. Ние бяхме приятели, бяхме един отбор, както ни наричаха нашите познати. Затова прецених, че мога да продължа делото му, да осъществя неговата мечта и така да остане паметта за него", казва Илиян Русев без никаква поза. Когато споделя намерението си той да поеме заниманията на децата с увреждания в басейна на Спортното училище, където ги е водил неговият син, съпругата му Невин само избърсва сълзите си и казва: „Започвай! Не спирай!" Дъщеря му Сюзън, сега студентка по право, се хвърля на врата на татко си от радост, че така всички ще запомнят батко й. „При такава силна мотивация, нямаше как да се откажа. Още по-силна стана тя, когато започнах да виждам как след серия от упражнения и раздвижвания във водата малчугани с детска церебрална парализа започнаха полека да се изправят на крачетата си, да правят плахи опити да движат ръчички. Няма по-голяма радост от тази да видиш резултата от помощта си", казва Русев – баща.

 

Децата

 

Така, той продължава мисията на своя син през 2016 година. И макар да се радва и да си записва успехите на всяко едно детенце от тогава досега, той не е обзет от манията, че е човек-бог, който раздава здраве на хората. „Това правят лекарите, аз само помагам, доколкото мога", казва още той.

За седем години Илиян Русев е осъществил водна терапия с над 120 деца.

Като един от забележителните успехи с негова и, разбира се на медицината, той сочи 11-годишно бебе. Имало проблеми в седалищната част, не можели дори да му сложат памперс. Изкрало няколко терапевтични курса в басейна. Сега момченцето не само, че може да седи, но и тича, и ходи на детска градина. Преди няколко години довели при него момиченце с чупливи кости. „Имаше и образувание като топка на врата. Заболяването беше сложно, с нея се работеше трудно. И тя, и родителите й обаче не се отказаха от водните занимания, а те дадоха резултят. Сега тя е млада жена с хубава професия, шофира, има семейство и бебенце", радва се за нея, като за свое дете Русев – старши. Самата тя му е много благодарна. Превърнала е плуването в любим начин за релакс и всеки път, когато влиза в басейна си спомня за чичо Илиян, който я е научил да плува три стила. „Какво по-хубаво да видиш, че насреща си имаш един пълноценен човек", възкликва той.

 

Благодарността

 

Тя е най-вече в сърцата на хората, но мнозина от тях, на които самият Русев и покойният му син са помогнали, или техни близки са получили помощ от тях, се отблагодаряват и материално. Средствата обаче влизат в сметката на фондация „Александър Русев", основата от бащата на покойния спортист в подкрепа на хора с увреждания. Така, всеки уред за рехабилитация в басейна има своя история.

„Една младоженческа двойка, която вместо букет цветя, призова в поканите за сватбата гостите да пускат парите, предвидени за букети в касичка за децата. Събраха сума и успяхме да закупим този лифт, с който да ги спускаме във водата. Велоаргометърът пък е купен с инициатива на служители на фирма, които карали колело 24 часа онлайн. На всеки час се събираше по левче, в един момент сумата се оказа, че е повече и трябваха още малко средства, за да съберем и за пътеката", разказва Илиян.

Така, успехите на децата и симпатията на хората го мотивира да продължи и другата мечта на своя син – изграждането на самостоятелен басейн с всичко необходимо за хора с увреждания.

 

Успехът

 

Обявил намеренитео си и скоро започнали да постъпват средства за изграждането му. „Не бях правил кампании или нещо подобно, просто хората научаваха. Имат ми доверие, знаят за какво ще отидат парите", казва той. За има – няма пет години вече в сметката на фондацията са постъпили 370 000 лева. Даряват и крупни фирми, дават и обикновени хора, които се включват с малки суми. И едните, и другите обаче, по думите на Русев, са ценни, защото го правят без облаги, за полза на страдащите. Преди седмица община Русе и управителният съвет на фондацията подписаха договор за безвъзмездно право на строеж на Водно-рехабилитационен център за хора в неравностойно положение. Той е за безсрочно право в полза на неправителствената организация върху общински имот. Предложението за това бе направено от кмета Пенчо Милков по-рано тази година и бе гласувано с мнозинство от общинския съвет.

Бъдещият водно-терапевтичен център ще представлява двуетажна сграда на ул. „Руй планина", с обща площ от 3800 квадратни метра. Към момента събраните 370 000 лева няма да стигнат до никъде, както казва Илиян Русев. „Хората ми вярват, всичко е в памет на Сашко. Сигурен съм, че ще се намерят средства за изграждането му, защото за всеки човек със сърце няма нищо по-ценно от здравето на едно дете", уверен е Русев – старши.


Дългият път към храма

Дългият път към храма

Д-р София Ангелова стана мотор на кампания за намиране на средства за рестоврация на черквата „Свети Великомъченик Мина" в София
Силата да останеш

Силата да останеш

Новият председател на Столичното сдружение на общопрактикуващите лекари д-р Михаил Михов търси възможности за продължаващо обучение
Братовчедът на Шерлок Холм

Братовчедът на Шерлок Холм

Директорът на Планинска спасителна служба Емил Нешев не може да се нахвали от доброволците, но не крие безпаричието, което тя трябва да преодолява години наред
Драма, преродена в успех

Драма, преродена в успех

Носителят на орден „За граждански заслуги" и председател на Съюза на слепите Васил Долапчиев вярва, че можем да станем по-добри
Роден да прави добро

Роден да прави добро

Първият носител на новоучредената награда на името на лекаря герой д-р Стефан Черкезов - д-р Даниел Димитров си поставя по-високи цели след отличието
Зъболекарят от България, който превзе света

Зъболекарят от България, който превзе света

Новоизбраният президент на Световната дентална федерация д-р Николай Шарков встъпва в длъжност след 2 години, каквато е англосаксонската система
Ваятелят на съдби

Ваятелят на съдби

Доц. Константин Димов е второ поколение лицево-челюстен хирург, отворява с рисуване на пейсажи, обича мощните мотори
Колегата на Юнг в расо

Колегата на Юнг в расо

След служба в храма отец Йордан Аврамов от Сандански, приема вярващи и невярващи като психотерапевт в кабинета си
Дамата, която стана рицар

Дамата, която стана рицар

Вместо да чака държавата, преди четвърт век Веска Събева създаде Асоциацията на родители на деца с епилепсия, извоюва куп неща за тях
Бащата на беналгина

Бащата на беналгина

Държавата платила 150 лв. на проф. Рахамин Шекерджийски за разработването му, скоро ще е носител на орден „Стара планина"
1 2 3 4 5 ... 11 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Смятате ли, че правителството ще спре ненужното увеличение на болници и легла, както обеща?

Ноември 2023 Предишен Следващ