Финал

Депутатите приеха оставката на Комитов

05-07-2017 14:24
Той е професионалист, който стана жертва на порочния здравен модел, категорични бяха от опозициятаДепутатите приеха оставката на Комитов
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
С 88 гласа „за" народните представители приеха оставката на д-р Глинка Комитов. Както clinica.bg първа писа, молбата на шефа на здравната каса бе депозирана в деловодството на Парламента на 29 юни. В нея д-р Комитов бе посочил, че причините за напускането му на поста са „лични". Въпреки това, опозицията превърна дебата в пленарна зала днес в политически и не подмина проблемите в здравната система.

Над 400 млн. лв. са задълженията на болниците, когато се поставя въпроса за нова кандидатура за управител на здравната каса, трябва да помислим много сериозно как ще се управлява и финансира системата занапред, отвори темата проф. Георги Михайлов от БСП. Това накара председателят на Народното събрание Димитър Главчев да прикани колегите си към въздържане от подобни изказвания.

Нека не превръщаме оставката в политически дебат,

нека проявим уважение към д-р Комитов и към всички, които някога ще подадат оставка

каза той. Призивът му обаче не доведе до особени резултати.

„Тази дискусия е тягостна, защото разглеждаме оставката на един достоен човек, завършен професионалист, който е дал над 20 години от живота си на тази система. Ако искате да няма дискусия, внесете законови промени за тази цел", коментира обаче д-р Хасан Адемов от ДПС.

Д-р Комитов се оказа достоен професионалист и според останалите депутати, които се включиха в дебата. Причината за оставката му пък повечето от тях видяха в хроничните недъзи на самата здравна система и на нейното управление.

„Обсъждаме оставката на един от последните мохикани на българското здравеопазване, защото трябва да имаш много доблест, за да вкараш в Надзорния съвет на НЗОК два пъти искания за отпадане на лимитите на болниците. Управлението на здравеопазването обаче не се извършва от МЗ и НЗОК, а от импозантната сграда на „Раковска", обясни доц. Георги Йорданов от БСП. Според него повод за оттеглянето на д-р Комитов е изиграла и липсата на политическа подкрепа. Искрено се надявам, че здравният министър няма да е следващият, който ще подаде оставка, допълни червеният депутат.

„На път сме да изберем 16-ия управител на НЗОК в 16-годишната история на тази институция. Глинка Комитов си отива, но проблемите остават. Глинка Комитов е достоен професионалист, но наблюдваме един феномен на

най-скоростно протичащия синдром на прегарянето сред управителите на здравната каса

Факт е, че тази оставка поставя много въпроси за това кой управлява НЗОК, за отговорността за взетите решения, за бъдещото на здравноосигурителния модел", заяви и д-р Нигяр Джафер от ДПС. Според нея шефовете на НЗОК са заложници на сегашния модел, затова управляващите трябва да вземат решение за демонополизация на НЗОК и връщане на трипартидния принцип за управление на фонда.

„Безспорно проблемите в здравеопазването са много, но преди седмица на изслушването в здравната комисия д-р Комитов не даде никакъв сигнал, че иска да подаде оставка, кой ще ни обясни защо това се случва и дали мотивите са лични", усъмни се Иван Ибришимов от БСП. Кратък отговор обаче той веднага получи от Димитър Главчев. Оставката е подадена на 29 юни в 17.23 ч., обясни председателят на Народното събрание, а малко по-късно депутатите я приеха.
От тук нататък парламентът трябва да избере нов управител на НЗОК в 30-дневен срок. Право да подават кандидатури имат всички парламентарни групи. Засега обаче номинациите не са ясни. Единственото име, което се спряга е на проф. Камен Плочев. То обаче е по линия на здравния министър проф. Николай Петров.


Предвиждаме три цени на клиничните пътеки

Предвиждаме три цени на клиничните пътеки

Искаме и болниците да пращат пациентите при специалист, не само общопрактикуващите лекари, казва новоизбраният директор на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) проф. Камен Плочев.
Избраха новия шеф на касата

Избраха новия шеф на касата

Проф. Камен Плочев оглави здравния фонд с подкрепата на всички партии
Проф. Плочев обяви война на лобизма

Проф. Плочев обяви война на лобизма

Прогенерична политика и спазване на правилата, обеща единственият кандидат за шеф на НЗОК
Документите на проф. Плочев „под конец“

Документите на проф. Плочев „под конец“

Изслушването на единствения кандидат за НЗОК ще е на 26 юли, гласуват го преди ваканцията
Плочев под лупата на депутатите

Плочев под лупата на депутатите

Здравната комисия проверява утре единствения кандидат за шеф на НЗОК
Инфекционистът с голямо сърце

Инфекционистът с голямо сърце

Проф. Камен Плочев има талант на DJ и дисертация за борба с биотероризма
Проф. Плочев е надпартийна номинация

Проф. Плочев е надпартийна номинация

Проф. Камен Плочев е номинацията за управител на здравната каса на водещата политическа сила у нас – ГЕРБ. Труден ли беше изборът му, какво очакват народните представители от него, ще се справи ли с отговорния пост, попитахме д-р Даниела Дариткова.

Камен Плочев е кандидатурата на ГЕРБ

Камен Плочев е кандидатурата на ГЕРБ

Властта търсила неизкушен човек, който да въведе ред в системата

Канят д-р Глинка Комитов на работа в МЗ

Канят д-р Глинка Комитов на работа в МЗ

Зам.-министрите Нейчева и Ненков влизат в Надзора на касата през август
Изпитват кандидатите за НЗОК 10 минути

Изпитват кандидатите за НЗОК 10 минути

Приемат новия управител с повече от половината гласове в парламента

Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Смятате ли, че частни инвеститорски интереси застрашават Националната детска болница?

Юни 2024 Предишен Следващ