през годината

47 заповеди за нови дейности и болници

16-10-2023 07:13
Пет от тях са за разкриване на структури на друг адрес, като най-голямата от тях е за Сърце и мозък в Ст. Загора, показват данните на МЗ47 заповеди за нови дейности и болници
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com

Разрастването на болниците у нас продължава с бързи темпове, въпреки заявките на властите за слагане на ред в сектора. От началото на годината до септември са издадени 47 заповеди за нови дейности и 68 разрешения. Всички те засягат разширяването в по-малка или по-голяма степен на 86 болници, включително и появата на нови лечебни заведения, става ясно от данните на здравно министерство в отговор на въпроси на clinica.

Основната част от заповедите или разрешенията за нови дейности са за развиване на болниците на същия адрес, на който функционират и в момента. В тези случаи разширенията са в рамките на разкриването на отделение, клиника или дори само в рамките на промяна нивото на компетентността им. Обикновено тези заявки са свързани с добавянето на по-малко легла към и така раздутата ни мрежа.


Новите адреси

В някои от случаите обаче става дума за създаването на структури на нов адрес на съществуващи лечебни заведения. Тогава разширението на дейността вече е доста по-мащабно, а понякога то е равносилно на създаването на нова болница и то с големи размери, за което би трябвало да се мине по съвсем друга процедура, но сега законът позволява това правило да се заобиколи.

Сред 47-те издадени заповеди за разкриване на нови дейности има пет случая, които засягат разширения на лечебни заведения на нов адрес, показват данните на МЗ. Четири от тях са в рамките на същата област, те са при СБАЛ „Свети Лазар" в София, където има издадени 3 заповеди за разрешаване на нови медицински дейности на нов адрес, МБАЛ „Скин Системс" в Софийска област с една заповед за нови дейности на нов адрес, МБАЛ – Раковски с една заповед за нови медицински дейности на нов адрес и МБАЛ "Здравето 2012" в София със заповед за нови дейности на сегашния и на нов адрес.


600 легла между капките

Петата заповед е за „Сърце и мозък" в Плевен. Тя е за разрешаване на медицински дейности на два нови адреса за лечебното заведение в Стара Загора. Там вече Общината даде съгласието си на инвеститорите да направят болница с над 600 легла за активно лечение, както и на втора структура за долекуване. За да се изгради едно лечебно заведение обаче, то трябва да получи одобрение и на здравните власти. С издаването на заповедта на практика заявката за построяването му вече е получила зелена светлина, въпреки че има още стъпки до самото отваряне на болницата.


От заповедта до разрешението

Независимо от издадената заповед за разрешаване на нови медицински дейности, лечебните заведения не могат да изпълняват дейности преди получаване на разрешение за осъществяване на лечебна дейност, обясняват от МЗ. От ведомството допълват, че това става след подаване на заявление и документи по реда на Закона за лечебните заведения в рамките на посочения срок в заповедта на министъра, с която се разрешават новите дейности. На практика обаче отказването на разрешение на дейността след първоначалното й одобрение е трудно и дори невъзможно.


Аналогичните примери

Подобни случаи на разрешаването на отваряне на цели болници под формата на разкриване на дейности на нов адрес от вече съществуващи лечебни заведения не е прецедент. Съвсем скоро в Бургас заработи нова онкологична болница „Дева Мария", чиято дейност бе разрешена по аналогичен начин, по същата формула  „Сърце и мозък" се разшириха в Плевен и Бургас. Макар и с известна разлика в прийома в столицата преди години „Софиямед" и "Сити клиник" също  разкриха втори структури на болниците си, а бившата "Св. Екатерина" започна да строи и скоро тряба да завърши. Примери за подобни разширения има и с други лечебни заведения, със сигурност няма да липсват такива заявки и в бъдеще.


От желанието до потребностите

И досега обаче остава отворен най-важния въпрос - има ли нужда страната ни от толкова много болници и легла за активно лечение. Към момента договорните партньори на здравната каса са около 370 с 49 352 легла за активно лечение, от които към 8 октомври бяха заети по-малко от половината - 24 158, според официалните данни. Въпреки полупразните болници, намаляващото население и липсата на персонал, заради което сме на път да загубим уникални за страната ни дейности като костно-мозъчните трансплантации за деца, разкриването на нови дейности, легла и лечебници продължава. За слагането на ред в сектора не помогнаха и декларираните намерения на правителството в управленската му програма за намаляване на леглата и болниците. Напротив, Методиката на МЗ за изработването на новата здравна карта показа, че броят им ще се увеличи в сравнение със сегашната, а здравният министър проф. Христо Хинков обясни, че това няма значение, защото е важен броят на болниците, с които касата ще работи. А за овладяването му ще се използват други мерки, като по-високи изискания и акредитация. Само че ефектът от подобни мерки е спорен или поне това показва опитът досега.
Лечебни заведения с издадени заповеди по реда на чл. 37б от ЗЛЗ за периода 01.01.2023 г. – 05.09.2023 г., като 18 от тях имат и издадени разрешения за дейност (РЛД):

1. УМБАЛ "Канев" АД, гр. Русе – издадена заповед за разрешаване на нови медицински дейности на адреса на лечебното заведение в гр. Русе - издадено разрешение за осъществяване на лечебна дейност (РЛД).
2. СБАЛ Свети Лазар ООД, гр. София – издадени 3 бр. заповеди за разрешаване на нови медицински дейности на нов адрес за лечебното заведение в гр. София.
3. МБАЛ Д-р Иван Селимински АД, гр. Сливен – издадена заповед за разрешаване на нови медицински дейности на адресите на лечебното заведение в гр. Сливен - издадено РЛД.
4. Специализирана Болница за Рехабилитация - Варна АД, гр. Варна – издадена заповед за разрешаване на нови медицински дейности на адреса на лечебното заведение в област Варна - издадено РЛД.
5. МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" АД, гр. Кърджали – издадена заповед за разрешаване на нови медицински дейности на адреса на лечебното заведение в гр. Кърджали - издадено РЛД.
6. МБАЛ Хаджи Димитър ООД, гр. Сливен - издадена заповед за разрешаване на нови медицински дейности на адресите на лечебното заведение в гр. Сливен - издадено РЛД.
7. МБАЛ Св. Иван Рилски ЕООД - Горна Оряховица ЕООД, гр. Горна Оряховица – издадена заповед за разрешаване на нови медицински дейности на адреса на лечебното заведение в гр. Горна Оряховица, област Велико Търново - издадено РЛД.
8. МБАЛ Д-р Тота Венкова АД, гр. Габрово – издадена заповед за разрешаване на нови медицински дейности на адреса на лечебното заведение в гр. Габрово.
9. УМБАЛ "Медика Русе" ООД, гр. Русе – издадена заповед за разрешаване на нови медицински дейности на адреса на лечебното заведение в гр. Русе - издадено РЛД.

10. СБАЛ по онкология Свети Мина ЕООД, гр. Благоевград – издадени 2 бр. заповеди за разрешаване на нови медицински дейности на адреса на лечебното заведение в гр. Благоевград; по едната заповед е издадено РЛД.

11. „МБАЛ Скин Системс" ЕООД, с. Доганово, община Елин Пелин, Софийска област – издадена заповед за разрешаване на нови дейности на нов адрес за лечебното заведение в гр. Елин Пелин, Софийска област - издадено РЛД.

12. „УМБАЛ Каспела" ЕАД, гр. Пловдив – издадена заповед за разрешаване на нови медицински дейности на адреса на лечебното заведение в гр. Пловдив - издадено РЛД.

13. МБАЛ "Парк Хоспитал" ЕООД, с. Браниполе, община Родопи, област Пловдив – издадени 2 бр. заповеди за разрешаване на нови медицински дейности на адреса на лечебното заведение в с. Браниполе, обл. Пловдив; по едната заповед е издадено РЛД.

14. УМБАЛСМ Н.И. Пирогов ЕАД, гр. София – издадена заповед за разрешаване на нови медицински дейности на адреса на лечебното заведение в гр. София - издадено РЛД.

15. "УМБАЛ "Св. Марина" - Плевен" ООД, гр. Плевен – издадени 2 бр. заповеди за разрешаване на нови медицински дейности на адреса на лечебното заведение в гр. Плевен; по едната заповед е издадено РЛД.

16. МБАЛ - Иван Скендеров ЕООД, гр. Гоце Делчев – издадена заповед за разрешаване на нови медицински дейности на адреса на лечебното заведение в гр. Гоце Делчев, област Благоевград - издадено РЛД.

17. "МБАЛ за женско здраве - Надежда" ООД, гр. София – издадена заповед за разрешаване на нови медицински дейности на адреса на лечебното заведение в гр. София – издадено РЛД.

18. МБАЛ - Раковски ЕООД, гр. Раковски – издадена заповед за разрешаване на нови медицински дейности на нов адрес за лечебното заведение в гр. Раковски.

19. МБАЛ - Ихтиман ЕООД, гр. Ихтиман – издадена заповед за разрешаване на нови медицински дейности на адреса на лечебното заведение в гр. Ихтиман, Софийска област - издадено РЛД.

20. МБАЛ "Бургасмед" ЕООД, гр. Бургас – издадени 2 бр. заповеди за разрешаване на нови медицински дейности на адреса на лечебното заведение в гр. Бургас.

21. СБАЛК - Варна ЕАД, гр. Варна – издадена заповед за разрешаване на нови медицински дейности на адреса на лечебното заведение в гр. Варна.

22. УМБАЛ "Проф. д-р Александър Чирков" ЕАД, гр. София - издадена заповед за разрешаване на нови медицински дейности на адреса на лечебното заведение в гр. София.

23. МБАЛ Средец ЕООД, гр. Средец - издадена заповед за разрешаване на нови медицински дейности на адреса на лечебното заведение в гр. Средец, област Бургас.

24. МБАЛ Червен бряг ЕООД, гр. Червен бряг - издадена заповед за разрешаване на нови медицински дейности на адреса на лечебното заведение в гр. Червен бряг, област Плевен - издадено РЛД.

25. МБАЛ Здраве Велинград ЕООД, гр. Велинград - издадена заповед за разрешаване на нови медицински дейности на адреса на лечебното заведение в гр. Велинград, област Пазарджик.

26. МБАЛ МК Свети Иван Рилски ЕООД, гр. Пловдив - издадена заповед за разрешаване на нови медицински дейности на адреса на лечебното заведение в гр. Пловдив.

27. "УМБАЛ Пълмед" ООД, гр. Пловдив – издадени 2 бр. заповеди за разрешаване на нови медицински дейности на адресите на лечебното заведение в гр. Пловдив и гр. Пазарджик.

28. "МБАЛ "Лозенец"" ЕАД, гр. София - издадена заповед за разрешаване на нови медицински дейности на адреса на лечебното заведение в гр. София.

29. "МБАЛ "Сърце и Мозък"" ЕАД, гр. Плевен - издадена заповед за разрешаване на нови медицински дейности на два нови адреса за лечебното заведение в област Стара Загора.

30. "МБАЛ д-р Димитър Павлович" ЕООД, гр. Свищов - издадена заповед за разрешаване на нови медицински дейности на адреса на лечебното заведение в гр. Свищов, област Велико Търново.

31. "УМБАЛ Дева Мария" ЕООД, гр. Бургас - издадена заповед за разрешаване на нови медицински дейности на единия от адресите на лечебното заведение в гр. Бургас.

32. МБАЛ Св. Петка Българска ЕООД, гр. Нова Загора - издадена заповед за разрешаване на нови медицински дейности на адреса на лечебното заведение в гр. Нова Загора, област Сливен - издадено РЛД.

33. МБАЛ "Здравето 2012" ООД, гр. София - издадена заповед за разрешаване на нови медицински дейности на адреса на лечебното заведение и на нов адрес за лечебното заведение в гр. София.

34. „МБАЛ- Търговище" АД, гр. Търговище - издадена заповед за разрешаване на нови медицински дейности на адреса на лечебното заведение в гр. Търговище.

35. МБАЛ Еврохоспитал ООД, гр. Варна - издадена заповед за разрешаване на нови медицински дейности на адреса на лечебното заведение в гр. Варна.

36. УМБАЛ Александровска ЕАД, гр. София - издадена заповед за разрешаване на нови медицински дейности на адреса на лечебното заведение в гр. София.

37. КОЦ - Шумен ЕООД, гр. Шумен - издадена заповед за разрешаване на нови медицински дейности на адреса на лечебното заведение в гр. Шумен.

38. МБАЛ - Шумен АД, гр. Шумен - издадена заповед за разрешаване на нови медицински дейности на адреса на лечебното заведение в гр. Шумен.

39. МБАЛ Варна ЕООД, гр. Варна - издадена заповед за разрешаване на нови медицински дейности на адреса на лечебното заведение в гр. Варна.

40. СБПЛР "Минерални бани" ЕООД, гр. Полски Тръмбеш - издадена заповед за разрешаване на нови медицински дейности на нов адрес за лечебното заведение в гр. Несебър, област Бургас.

Източник: МЗ

Лечебни заведения с издадени разрешения за осъществяване на лечебна дейност за периода 01.01.2023 г. – 05.09.2023 г.:

 

1. "МБАЛ Свети Георги - Перник" ООД, гр. Перник.
2. МБАЛ - Каварна ЕООД, гр. Каварна.
3. „МБПЛР-Сердика" ЕООД, гр. София"
4. МБАЛ - Своге" ЕООД, гр. Своге.
5. „МБАЛ - д-р Братан Шукеров" АД, гр. Смолян.
6. "Комплексен онкологичен център - Русе" ЕООД, гр. Русе.
7. МБАЛ „Свети Мина" ЕООД, гр. Пловдив.
8. „СБАЛОЗ „Д-р Марко Антонов Марков - Варна" ЕООД, гр. Варна.
9. МБАЛ Св. Иван Рилски Габрово ЕООД, гр. Габрово.

10. МБАЛ - Пирдоп АД, гр. Пирдоп.

11. УМБАЛ "Проф. д-р Александър Чирков" ЕАД, гр. София.

12. СБАЛАГ Селена ООД, гр. Пловдив.

13. МБАЛ Д-р Иван Селимински АД, гр. Сливен.

14. МБАЛ - Тутракан ЕООД, гр. Тутракан.

15. МБАЛ Юлия Вревска - Бяла ЕООД, гр. Бяла.

16. Тъканна банка СелсФорГуд ЕООД, гр. София – 2 бр. РЛД.

17. МБАЛ Попово ЕООД, гр. Попово.

18. "МБАЛ – Самоков" ЕООД, гр. Самоков.

19. "МБАЛ "Сърце и Мозък"" ЕАД, гр. Плевен – 3 бр. РЛД.

20. МБАЛ "Кардиолайф" ООД, гр. Ловеч.

21. УМБАЛ Бургас АД, гр. Бургас.

22. УМБАЛ "Канев" АД, гр. Русе.

23. „МБАЛ- Търговище" АД, гр. Търговище.

24. "Комплексен онкологичен център - Бургас" ЕООД, гр. Бургас

25. СОБАЛ Акад. Пашев ЕООД, гр. София.

26. "СБАЛОЗ - София област" ЕООД, гр. София.

27. МБАЛ "Св. Каридад" ЕАД, гр. Пловдив.

28. МБАЛ "Св. Св. Козма и Дамян" ООД, гр. Пловдив.

29. „СБАЛ на очни болести Просперитас" ООД, гр. София.

30. "МБАЛ "Хигия - Север"" ООД, гр. Пазарджик.

31. Тъканна банка Сел Дженетикс ЕООД, гр. София.

32. "МБАЛ - Проф. д-р Параскев Стоянов" АД, гр. Ловеч.

33. "МБАЛ за женско здраве - Надежда" ООД, гр. София.

34. "УМБАЛ Д-р Г. Странски" ЕАД, гр. Плевен.

35. СБАЛАГ Майчин дом ЕАД, гр. София.

36. "МБАЛ Света София" ЕООД, гр. София.

37. "УМБАЛ "Св. Марина" - Плевен" ООД, гр. Плевен.

38. МБАЛ Хаджи Димитър ООД, гр. Сливен.

39. "МБАЛ - Свиленград" ЕООД, гр. Свиленград.

40. „МБАЛ - Кнежа" ЕООД, гр. Кнежа.

41. МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" АД, гр. Кърджали.

42. МБАЛ Здраве Велинград ЕООД, гр. Велинград.

43. "МБАЛ "Лозенец"" ЕАД, гр. София.

44. УМБАЛСМ Н.И. Пирогов ЕАД, гр. София.

45. „УМБАЛ Каспела" ЕАД, гр. Пловдив.

46. „МБАЛ Скин Системс" ЕООД, с. Доганово.

47. "МБАЛ Бургасмед" ЕООД, гр. Бургас.

48. "УМБАЛ Софиямед" ООД, гр. София – 2 бр. РЛД.

49. "МБАЛ - Харманли" ЕООД, гр. Харманли.

50. Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда ЕАД, гр. София.

51. СБАЛДБ - Проф. Иван Митев ЕАД, гр. София.

52. "МБАЛ – Троян" ЕООД, гр. Троян.

53. СБАЛ по онкология Свети Мина ЕООД, гр. Благоевград.

54. Специализирана Болница за Рехабилитация Варна АД, гр. Варна

55. МБАЛ Червен бряг ЕООД, гр. Червен бряг.

56. "УМБАЛ Пълмед" ООД, гр. Пловдив

57. МБАЛ - Ихтиман ЕООД, гр. Ихтиман.

58. МБАЛ - Иван Скендеров ЕООД, гр. Гоце Делчев.

59. МБАЛ Св. Иван Рилски ЕООД, гр. Горна Оряховица.

60. МБАЛ Св. Петка Българска ЕООД, гр. Нова Загора.

61. УМБАЛ "Медика Русе" ООД, гр. Русе.

62. МБАЛ "Проф. д-р Георги Златарски" ЕООД, гр. Белоградчик.

63. МБАЛ "Парк Хоспитал" ЕООД, с. Браниполе, община Родопи, обл. Пловдив.

64. „СБАЛФРМ-Медика" ООД, гр. Русе.


Източник: МЗ
Използваемостта на леглата е под 50% в 11 области

Използваемостта на леглата е под 50% в 11 области

Ако проектът на промени в ЗЛЗ на здравното министерство се приеме, вероятно там би трябвало да последва преструктуриране

Десният мираж на болнична реформа

Десният мираж на болнична реформа

Обявените намерения на властите за промени в ЗЛЗ и в Методиката за нова здравна карта са по-скоро обезкуражаващи

Нов адрес на болница ще се разрешава от МС

Нов адрес на болница ще се разрешава от МС

Мораториум за нови дейности и клиники ще има най-късно до юни, докогато трябва да е приета новата здравна карта, предвиждат идеите на МЗ за промени в ЗЛЗ

Здравната карта трябва да определи потребностите от легла

Здравната карта трябва да определи потребностите от легла

Септември се оказа важен за здравеопазването, през него стана ясна методиката за новата здравна карта, а след броени дни трябва да влязат в сила и нови правила за реимбурсация на онколекарствата. Готова ли е здравната каса да се справи с всички тези отговорности, попитахме нейния управител Станимир Михайлов.

Завишаването броя на леглата е като подвижни пясъци

Завишаването броя на леглата е като подвижни пясъци

Кой носи вина за дефицита на лекарства, защо не се спира криминалния реекспорт и какво мисли за идеите на проф. Христо Хинков за реформа на болничната помощ, попитахме проф. Асена Сербезова в качеството й на пръв здравен министър на „Продължаваме промяната".

Не можем да съкратим легла по административен път

Не можем да съкратим легла по административен път

Ясна е Методиката, по която ще се прави Националната здравна карта. Kаква е философията за болничното преструктуриране и има ли разнобой с управленската програма, попитахме д-р Александър Симидчиев от „Демократична България".

МЗ прави тази здравна карта заради ПВУ

МЗ прави тази здравна карта заради ПВУ

Преди десетина дни стана ясна новата Методика, по която ще се прави Националната здравна карта, тази седмица поста си напусна зам. министърът, който бе в основата на изготвянето й. Има ли връзка между двете събития, каква е философията на управляващите за болничното преструктуриране, попитахме доц. Антон Тонев. 

Нужни са спешни мерки за преструктуриране на болниците

Нужни са спешни мерки за преструктуриране на болниците

Селективният подбор при договарянето с НЗОК може да отсее излишните и неефективни структури, без значение от тяхната форма на собственост, казва д-р Ивелина Георгиева

Съобразявам се с решението на премиера

Съобразявам се с решението на премиера

От негова гледна точка реформите в здравеопазването не са в необходимата степен активирани, каза здравният министър проф. Христо Хинков
Освободиха д-р Бойко Пенков от МЗ

Освободиха д-р Бойко Пенков от МЗ

Решението е взето заради бавни темпове на работа, обясниха от Министерския съвет, но то дойде и след въпроси за новата Методика за здравната карта, с която се увеличават болничните легла
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Има ли недостиг на инсулин в аптеките?

Март 2024 Предишен Следващ