под въпрос

До УСБАЛО никне частен медицински център

12-10-2023 12:41
В двора на болницата се предвижда да се изгради такъв, лаборатории, паркинг и офиси, става ясно от окончателно решение на ВАСДо УСБАЛО никне частен медицински център
Clinica.bg

press@clinica.bg

До националната онкологична болница в София – УСБАЛО, се предвижда да се изградят частен медицински център, лаборатории, паркинг и офиси. Това става ясно от окончателното решение на ВАС тази седмица по жалба на фирма „Асет-1".

Спорът за това какво ще се строи върху частния имот в двора на УСБАЛО в кв. "Дървеница" е започнал преди две години, когато район "Студентски" на Столична община одобрява проект за промяна на регулационните линии от УПИ І. Така от плана за "за онкологичен институт" се образуват два нови - УПИ І "за онкологичен институт" и УПИ VІ - 2554 "за офиси, жс, медицински център, лаборатории, тп, подз. и надз. паркинг и други обществено обслужващи дейности", като се предвижда средно етажно свободно застрояване и подземни гаражи, с максимална височина 15 метра.


Тогава здравното министерство и УСБАЛО


обжалват заповедта на общината, а Съдът я отменя като незаконосъобразна. Тогава магистратите са постановили, че „оспореният административен акт е материално незаконосъобразен и несъответстващ на целта на закона като нарушаващ баланса между частния и обществения интерес". Решението обаче е било на първа инстанция и собствениците на имота от двора на УСБАЛО го обжалват.


Така се стига до второто и окончателно дело.


На него от страна на двете заинтересовани страни - МЗ и УСБАЛО, не присъства никой, става ясно от документите на съда. Така след набързо проведено заседание, ВАС взема окончателно решение по казуса и отменя забраната за промяна в устройствения план, съответно така дава право за предприемане на действия за строеж на предвидените „офиси, жс, медицински център, лаборатории, тп, подз. и надз. паркинг и други обществено обслужващи дейности".


Появата на частен медицински център


и лаборатории в държавна болница особено с дублиращи дейности на нейните е класически пример за съсипването на една публична структура. Подобни примери досега в страната не липсваха. Най-популярните сред тях бяха с появата на частни инвазивни кардиологии в дворовете или сградите на публични клиники, което доведе до изсмукването на средства и персонал от съответните държавни болници.


Дали такъв ще бъде и случаят с УСБАЛО


тепърва ще стане ясно. Това ще за виси от много неща. На първо място дали инвеститорите ще построят наистина медицински център и лаборатории, на второ място доколко те ще дублират дейностите на УСБАЛО. И на трето място, но всъщност то е най-важното – дали МЗ и самото лечебно заведение ще решат да проведат политика на безхаберие или на защита на интереса на най-голямата държавна болница по онкология в страната. Clinica ще потърси коментар по случая и от двете институции.


Нужни са по-малко, но добре оборудвани болници

Нужни са по-малко, но добре оборудвани болници

Новият парламент вече е факт, може би ще има и ново правителство. Какви са очакванията на малките общински болници от властта, как касата да контролира разходите, след като няма лимити, попитахме Янита Андреева. 
Разширяват финансирането на грижите за бебета

Разширяват финансирането на грижите за бебета

Здравната каса ще може да плаща и на практики за здравни грижи, ако имат договор с джипи, гласят промени

Безплатните зъбни протези още буксуват

Безплатните зъбни протези още буксуват

Последно те трябваше да започнат реално да се плащат от 1 август, но все още няма постигнато съгласие между БЗС и НЗОК

Напливът за нови клиники расте още

Напливът за нови клиники расте още

През 2019 г. са изготвени 10 комплексни оценки за дейности или болници, за миналата 94, а само за първите три месеца на тази - 43

Двама остават в битката за „Ив. Рилски

Двама остават в битката за „Ив. Рилски"

Начело на Инфекциозна болница застава д-р Тома Томов, а проф. Татяна Червенякова остава в борда

ИАМН с външен консултант за „Сърце и мозък

ИАМН с външен консултант за „Сърце и мозък"

Проверката на болницата в Бургас по съмнението за отчетена, но неизвършена операция продължава повече от два месеца

Не обсъждаме актуализация на бюджета на НЗОК

Не обсъждаме актуализация на бюджета на НЗОК

Тази година бюджетът на здравната каса е изправен пред повече предизвикателства от обикновено. Причината е, че КС отмени лимитите на болниците. Ще има ли дефицит, какво е решението, попитахме Боян Бойчев от АИКБ.

Пациентът в болница поскъпнал с 49%

Пациентът в болница поскъпнал с 49%

Най-скъпо се оказва, че лекуват в Пловдив и Плевен, изпреварвайки дори София, а най-евтино в Перник и Видин, показват данните на касата

МС одобри отчетите на НЗОК

МС одобри отчетите на НЗОК

Единият е за изпълнението на бюджета, а другият за дейността на фонда за 2023 г.
И „Св. Наум

И „Св. Наум" остава със стария си шеф

Акад. Иван Миланов остава директор на лечебното заведение за още един мандат, показват резултатите от конкурса на МЗ
1 2 3 4 5 ... 521 »
Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия парламент в здравеопазването?

Юни 2024 Предишен Следващ