Интервю

Не знам дали е-рецептите са приложими

12-10-2023 07:30
Има интерес към ваксинопрофилактиката срещу КОВИД-19, 1/3 от ваксините вече са употребени, казва проф. Тодор Кантарджиев Не знам дали е-рецептите са приложими
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com

От понеделник - 16 октомври, антибиотиците и лекарствата за диабет ще се изписват само с електронни рецепти, гласят окончателните промени на МЗ. Същевременно, заболеваемостта от КОВИД-19 се увеличава, предстои и сезонът на грипа. Каква е готовността на лекарите за изписват антибактериални препарати само електронно, къде сме в класацията по резистентност към тях, има ли интерес към ваксините срещу коронавируса, имаме ли вече изграден масов имунитет, възможен ли е пробив от други инфекциозни заболявания, попитахме проф. Тодор Кантарджиев. Той е консултант по заразни болести и ваксинопрофилактика на Столичната община и бивш дългогодишен директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

- Проф. Кантарджиев, от понеделник (16 октомври) влиза в сила изискването антибиотици и медикаменти за диабетици да се издават само с електронни рецепти. Според Вас, какъв щеф е ефектът от него и имат ли готовност лекарите да го изпълнят?

- Най-напред искам да попитам, спазени ли са професионалните права на всички лекари да могат да изписват антибиотици електронно. Различните електронни устройства няма да им позволят да правят това. Това не е ли ограничаване на професионалните права на голяма част от тях?! Ако даден пациент има нужда от такова антибактериално лекарство при заболяване или в случай на ухапване от животно, как аз да му дам e-рецепта. За мен това е непостижимо, когато съм при пациента на домашно посещение. Трябва ли да платя за някакъв софтуер и да си нося компютъра всеки път със себе си?!

За последните три години, откакто не съм на служба, България от четиринадесето място по консумация на антибиотици в извънболничната помощ вече е на второ. Подобно е положението и за употребата им в болниците. Като имам предвид това, не знам, дали такава мярка ще ограничат изписването им. Не искам да критикувам никого. Замисълът е много добър за намаляване на безразборната им употреба. Не знам обаче, доколко той може да бъде приложим. Смятам, че IT-специалистите трябва да помислят и за създаването на софтуерно приложение за телефоните. Така лекарите ще бъдат улеснени по отношение на изпълнението на новото разпореждане. Само уточнявам, че понякога антибиотик трябва да се предпише веднага и приемането му да започне максимално скоро, в рамките на няколко часа. Такива са случаите на някои дефицити, развитието на сепсис и редица други. Всяко забавяне увеличава с десетки проценти вероятността от фатален изход. Предполагам, че колегите са уведомени за новото изискване, което влиза в сила от 16 октомври. Само мога да обобщя, че едно хубаво намерение трябва да бъде наистина изпълнено много добре. Колкото до избягване на резистентността има начини това да бъде направено и сега.

- Как може да бъде постигната по-ниска резистентност?

- Следва лекарите да правят на пациента антибиотикограма и от това да не следват затруднения. Когато една система не работи добре, не е доизпитана, повърхностна е, ще се постигне резултат, но той не е обратен. Ако състоянието на пациента е такова, че се налага приемането на антибиотик веднага, без никакво отлагане, му се дава такъв, който вероятно би покрил по-голяма част от бактериалните причинители на инфекцията. Дори в този случай следва преди това да се вземе материал от болния за микробиологично изследване, каквото всъщност е антибиотикограмата. Когато тя е готова, обикновено се минава на т.нар. деескалираща терапия от широкоспектърния набор антибактериални препарати към конкретния лекарствен продукт.

Българските лекари правеха това, но преди години. Сега впечатленията са други. Като национален консултант по микробиология в продължение на 28 години мога да кажа, че всички терапевтични ръководства и за болничната, и за извънболничната помощ, които в момента са в сила, никой не ги чете. И чиновниците, и лекарите се отнасят с пренебрежение към тях. Само ще отбележа, че тези ръководства са съставени на базата на световния и българския опит, както и на данните от резистентността у нас, като цяло.

- Защо лекарите не го правят?

- Не мога да кажа, но ще посоча, че тези ръководства са много удобни и са в табличен вид. В тях ясно и точно е казано какъв антибиотик се дава при ангина, възпаление на ухото, бронхит, пневмония, пиелонефрит и така нататък. За мен това е заради срастването на някои икономически интереси по отношение с безразборната употреба на лекарства.

- За твърде кратко време наблюдаваме покачване на броя на инфектираните с КОВИД-19. По-опасен ли е новият вариант, какво можем да очакваме от него?

- Очакваме новият вариант ВА2.86. Добрата новина е, че КОВИД-19 вече не е така смъртоносен, както беше преди три години. Точно, защото не е особено смъртоносен, се и радва на генетично разнообразие. Постоянно ще излизат нови вариант, като така той ще се превърне постепенно в една от респираторните инфекции. Както виждаме през последните години, има най-силно развитие през есента и пролетта. Това се дължи на събирането на много хора в закрити помещения, започването на занятията в училище и намаляване на груповия имунитет в края на есента.

- Защитени ли сме ние, българите, като цяло от групов имунитет по отношение на коронавируса?

- Като цяло, от това, което се докладва на различни научни форуми и главно от Националния център по заразни и паразитни болести, където много задълбочено се изследва клетъчният имунитет след боледуване и ваксинация се оказва, че го имаме. Това се прави, за да знаят наистина заинтересованите за здравето на българския народ, какво следва да се направи. Разполагаме с научни данни, че различните варианти на КОВИД-19, минали през българското население, създават различна степен на защита от новите варианти. Точно тези неща са много интересни и се проучват особено задълбочено, разбира се, не от тези, които говореха срещу ваксините и маските.

- Очаквате ли изненади от грипа и какви щамове очакваме?

- Националният център е в основата на проучването на циркулацията на грипните вируси. Като макар и бивш, но дългогодишен негов директор, мога да кажа, че обикновено в нашата страна доминира грип от тип А. В последното десетилетие, на всеки пет години превалира грип В. Някои питат, има ли това някакво значение? Бързам да им отговоря, че има заради различния подход с лекарства към единия и към другия тип. Има и някои особености в епидемиологията. Имаме и различна структура на заболеваемостта по възраст.

- Как да си обясним тази разлика във възрастовата структура?

- С това, че когато едно поколение се е срещало, например в края на 70-те години, с някой вариант на грипния вирус, впоследствие боледува по-малко. Инфекцията ще засегне повече по-младите, които тогава не са били родени и им липсва колективен имунитет. Това са интересни неща. Прогнозите се правят много трудно, но когато са от специалисти, обикновено се сбъдват. За съжаление, изказваното от тях често пъти не се разбира. Например, преди две седмици в една медия казах, че нормалното разпространение на грипните вируси започва през месец ноември, когато са и първите доказани случаи в Националния център по заразни и паразитни болести. През декември обикновено е епидемичното разпространение на заболяването, което до голяма степен е свързано и с миграцията на хора и движението на пътникопотоци от скандинавските страни и Великобритания. В Европа епидемиите започват от тези държави. Пикът е през януари и февруари. Изглежда обаче не съм бил разбран, но думите ми веднага бяха мултиплицирани в интернет, като се обясняваше, че съм предвещал пикът да е през декември.

Неспециалистите много се впечатляват от наименованията на ваксиналните щамовете, защото те обикновено носят имената на географски понятия. Имената на вирусите, които са във ваксината не бива стряскат населението. Затова само ще кажа, че се очаква епидемията да е от грип тип А и случаи на В. Мога да кажа още, че първите случаи у нас, доказвани от НЦЗПБ през ноември, обикновено, са от тип В, след което превалира А. Съветвам всички хора на 65 и повече години да си сложат ваксината при личния лекар още сега, тъй като за тях тя е безплатна. Те не бива да чакат чак до момента, в който те ще започнат да свършват. Сега е моментът да се ваксинират и с новия вариант на препарата срещу коронавируса – Омикрон.

- Има ли вече интерес към ваксината срещу КОВИД-19?

- Определено има. От количествата нова ваксина – над 80 000 дози, която е в България от началото на месеца, вече са употребени една трета. Интелигентните хора, които разбраха тежките последствия от приказките срещу ваксинациите и факта, че сме на първо място по смъртност от КОВИД-19, както и по-възрастните целенасочено започнаха да се ваксинират. Засега нещата вървят много добре.

- Какво излиза, че без да има масирана информационна кампания, както беше в началото, сега ще имаме по-добро ваксинационно покритие?

- Практиката го е доказала – без ваксинационни кампании нещата стават по-добре.

- Как се изпълнява задължителния имунизационен календар при децата, има ли пробив в него?

- От срещите и разговорите с колеги от регионалните здравни инспекции разбирам, особено столичната разбирам, че има ритмично снабдяване с ваксини. Това, което беше пропуснато от задължителния имунизационен календар по време на пандемията, вече се наваксва с добри темпове. Искам обаче да отбележа следното - менингококовата ваксина не е задължителна у нас – нещо, на което се позовават антиваксърите. Когато обаче дойде време децата им да отиват да следват в чужбина, бързат да ги заведат на имунизация, защото във Великобритания и САЩ няма да ги запишат в нито един университет без нея. Преди години имахме известни затруднения с имунизациите в гетата. Оказа се обаче, че когато но една ромска майка се обясни ползата от ваксинацията, тя ще направи и прави всичко възможно, и то активно, детето й да бъде ваксинирано. Важното е да се кажат нещата ясно и разбираемо на хората. Това сега вършат отлично и всеотдайно здравните медиатори. Те са хора образовани, обучени, млади енергични и с подход към всеки един човек. Тези момчета и момичета направиха и правят много.

Проблемът антиваксъри остава, но той е сред една прослойка, която се има за много интелигентна. Тя изгражда своя мироглед за здравето и ваксините във фризьорските салони, масажните студия и баровете. С тях комуникацията е много трудна. За съжаление, техните разбирания може да струват здравето на дечица, които са с всички предпоставки да останат здрави и се развиват добре. Това би се регулирало, до известна степен, ако майката или родителите подписваха декларация, че са уведомени, че държавата е осигурила съответните безплатни ваксини за децата им, но те отказват да ги ваксинират. Тогава те ще поемат отговорност. Само на приказки и на обиди е много лесно, но е безотговорно.

Призовавам хората да подхождат към проблемите на инфекциите и заплахите, които те представляват за епидемично разпространение трябва да се подхожда научно и да се слуша мнението на специалистите.


Липсата на инсулини не е заради дистрибуторите

Липсата на инсулини не е заради дистрибуторите

Притежателите на лицензи за употреба не изпълняват на 100% нашите заявки, казват от БАТЕЛ

Забрана за износ на инсулин и през март

Забрана за износ на инсулин и през март

Драмата с недостига на някои лекарства се оказва твърде преувеличена, основният проблем е при търговците на едро, смятат здравните власти
Victoza излиза от продажба

Victoza излиза от продажба

Медикаментът за диабет няма да се внася от 31 декември, а наличните количества ще стигнат до края на 2025 г.

Нов скандал заради инсулина

Нов скандал заради инсулина

Пациенти подадоха сигнали за липса в аптеките, от ДПС поискаха Прокуратурата да разследва, а от ГЕРБ и ПП - действия от МЗ

Сметната палата с 11 препоръки след КОВИД

Сметната палата с 11 препоръки след КОВИД

Въпреки достатъчното средства и ваксини, смъртността в България е сред най-високите в света заради ниското имунизационно покритие, отчитат оттам

Аптеките ще правят промоция на здравето

Аптеките ще правят промоция на здравето

Автомати за лекарства ще могат да се поставят извън тях и дрогериите в рамките на областта, предвиждат промени в ЗЛПХМ

Още болници с комисии за ревматоиден артрит

Още болници с комисии за ревматоиден артрит

Отпадат и критериите при лечение с аналогови инсулини на пациенти със захарен диабет тип 1 над 18 години, реши Надзорният съвет на НЗОК
С верификацията се увеличи разхода за НЗОК

С верификацията се увеличи разхода за НЗОК

Вече не можем да отчитаме флакони с нулеви стойности, адекватният контрол е в стриктното спазване на стандартите, а не в подобни промени, казва маг. фармацевт Велина Григорова

Грипът отшумява

Грипът отшумява

Средната заболеваемост през миналата седмица е била 132.22 на 10 000 души, спрямо 173.64 през предходната, показват данните на НЦЗПБ
34 болници с грешки при верификацията

34 болници с грешки при верификацията

Неотписаните опаковки с онколекарства през октомври са били за над милион, но при 834 хил. лв. според проверките на НЗОК става дума за софтуерни грешки

1 2 3 4 5 ... 597 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Има ли недостиг на инсулин в аптеките?

Март 2024 Предишен Следващ