закономерно

Столът на здравния министър се клати

29-09-2023 16:23
Проф. Христо Хинков обяви, че се чуди дали да подаде оставка, не е изключено от ПП и ДБ да го поощрятСтолът на здравния министър се клати
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com

Столът на здравния министър отново се оказва сред най-неустойчивите позиции във властта. Днес проф. Христо Хинков обяви в свое интервю, че се двоуми дали да не си подаде оставка заради несъгласие с политиката на кабинета. Засега официална позиция от политическите партии, които го издигнаха няма, но вече се чуват отделни гласове на поощрение. Зад различните версии обаче за пореден път стоят огромните икономически интереси в този сектор, който всяка година акумулира огромен и безконтролен обществен ресурс – вече около 10 млрд. лв.

„Дилемата ми в тази ситуация е дали аз трябва да си подам оставката веднага или да продължа да се боря с решенията на правителството, в лицето на премиера" заяви проф. Хинков в „Честно казано с Люба Кулезич". Повод за думите му станаха последните скандали с недостига на лекарства и спирането на протонния център от Кабинета, както и обвиненията на колегата му Илко Семерджиев, че не е избрал целия си екип - например проф. Илко Гетов е бил заварено назначение, а д-р Бойко Пенков, който беше личен избор на здравния министър, бе уволнен.

Премиерът има право да взема своите решение и аз трябва да реша за себе си дали да се съобразявам с тези решения или да си подам оставката, каза отново проф. Хинков. В интервюто той коментира и дефицита на лекарства, като заяви, че е съгласен с обвиненията срещу предшественичката му проф. Асена Сербезова, която бе първия здравен министър на „Продължаваме промяната", че е задълбочила проблема.


Думите му доведоха до политически отзвук.


„Когато един министър има дилема дали споделя политиката на министър - председателя, който го е предложил за този пост, има само един достоен ход - да си подаде оставката!", коментира доц. Васил Пандов от ПП. В своя фейсбук той изчерпателно припомня доста проблеми от тримесечното управление на министъра. „Запомнихме министъра с предложения проект на методика за изработване на нова здравна карта, която предвижда драматично увеличение на броя на леглата" с което целим България не просто да бъде първа в Европа по брой легла на глава от населението, но и да постави своебразен рекорд", пише доц. Пандов. Също така той припомня липсата на действия за контрол върху публичните държавни болници, изоставянето със строежа на детската болница, липсата на действия за подобряване на профилактиката и превенцията, неясната реформа в болничната помощ. „Министър Хинков навлезе в проблематиката на недостига на лекарствени продукти, без да е задълбочено подготвен по темата и воден от натиска на злободневния проблем, няма системен подход. Опитва се да прехвърли липсата си на визия в тази област на единствения специалист в екипа му - проф. Илко Гетов и на предходния министър проф. Сербезова", добавя още доц. Пандов.

Неговият колега от ПП доц. Антон Тонев на този етап предпочете да запази мълчание, тъй като все пак е и част от екипа на МЗ. За сметка на това обаче д-р Петър Грибнев, който е и здравен съветник на премиера акад. Николай Денков, публично се присъедини към мнението на доц. Пандов. От ДБ засега нямат официална позиция. Все още не сме обсъдили темата, лаконичен бе д-р Александър Симидчиев.

Подкрепа обаче проф. Хинков изненадващо получи от проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ. „Асена Сербезова е отговорна за недостига на важни лекарства у нас. Това каза министърът на здравеопазването в телевизионно интервю. Какво е накарало Христо Хинков да мълчи досега не знам, мога само да гадая. Но както се казва в поговорката по-добре късно, отколкото никога", написа той във Фейсбук. По този начин за пръв път проф. Ангелов си позволи публично да вземе страната на здравния министър.


Подмяната

Така се оказва, че подкрепата към здравния министър, който бе номинация на ПП-ДБ, в хода на управлението му бе заменена от тази на ГЕРБ. Тази подмяна има и своята историческа логика, тъй като проф. Хинков е част от началото на здравната реформа у нас, която бе извършена точно от екипа на д-р Семерджиев, който през последните години се ориентира политически към ГЕРБ, и с помощта на д-р Пенков, който през последните години е свързван най-вече с бизнесмени от кръговете на ДПС.


Под повърхността

Напрежението в здравното министерство обаче показа много по-важни разграничения - както в политиките, които различните партии искат да провеждат, така и в потока на средствата в сектора – както в усвояването на парите по различни проекти, така и във фармацевтичния и болничния пазар. Примерите тук са безспорни. Конфликтните теми между ГЕРБ и ПП-ДБ засягаха новата здравна карта и възможността за ограничаване роенето на легла и болници, което никога не е било подкрепяно от хората на Бойко Борисов, а в момента продължава да има и голяма болнична верига в експанзия, която се нуждае от законов толеранс. Мерките за ограничаване на дефицита на лекарства освен политически пиар, имат и огромно икономическо изражение в печалбите на различните лобита от фармацевтичната индустрия и търговците на едро. ПВУ е третата разделителна нишка. В него за изграждането на нов протонен център се залага усвояването на над 150 млн. лв., като отново стана ясно, че позициите на ГЕРБ и ПП-ДБ са напълно противоположни, от кого да стане това. Аналогично е вероятно положението с ХЕМС-а, построяването на неврологични интервенционални центрове за инсулти, детската болница и т.н. Казано накратко – докато здравеопазването е системата, която акумулира близо 10 млрд. лв. обществен ресурс на година, който се усвоява от едно или друго лоби напълно безконтролно и с политически толеранс, столът на здравните министри, ще е все така нестабилен, а здравната система все по-голямо, скъпо и опасно блато за пациента.


Най-важният маратон е този, в който тичаме към себе си

Най-важният маратон е този, в който тичаме към себе си

И медицинските специалисти, и писателите споделят знания, а за да бъдат успешни и едните и другите трябва да бъдат емпати и да разбират хората, казва проф. Асена Сербезова

Когато доброто стане заразно

Когато доброто стане заразно

Екип от медици и доброволци заедно преобразиха Детското отделение в УМБАЛ „Света Анна" в място, където, по дизайнерски проекти то не напомня по нищо на болница
Надежда за Ивчо

Надежда за Ивчо

Младият писател известен като българския Стивън Кинг има нужда от помощ за набиране на средства за скъпоструващо лекарство
Защо Турция го може

Защо Турция го може

Страната е лидер в здравния туризъм, тази година очаква 1.5 млн. чужди пациенти и над $10 млрд. приходи
Да помогнем на Иво!

Да помогнем на Иво!

42-годишният мъж се бори с тежка диагноза и има нужда от подкрепа за лечение в чужбина
Диабетик на гладна стачка заради пенсия

Диабетик на гладна стачка заради пенсия

54-годишният Антонио Димитров не я е получавал четири месеца, ще протестира пред НОИ от 3 май
Телемедицината превръща прегледа в игра за децата

Телемедицината превръща прегледа в игра за децата

В нашата детска градина тя беше въведена преди няколко месеца, вече виждаме, че пести усилия и дава възможност за бърза диагностика, казва Анелия Божанова

Плашат медиите с дела-шамари

Плашат медиите с дела-шамари

Броят им в България се увеличава, те са опасен феномен, който иска да ликвидира свободната журналистика

Пирогов е институция

Пирогов е институция

Медицината в България не отстъпва по нищо на Европа, друг е въпросът с организацията в здравеопазването, казва проф. Стефан Габровски
Свободата на словото се влошава

Свободата на словото се влошава

Всеки втори журналист е бил подложен на неправомерен натиск, а всеки десети е бил заплашван със съд, показва докладът на "Амнести Интернешънъл"
1 2 3 4 5 ... 55 »
Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Декември 2023 Предишен Следващ