До 2018

Клиничните проучвания на едно място

04-07-2017 07:58
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Клиничните проучвания на едно мястоСредно около 10 000 пациенти участват в тях всяка година
До края на тази година всички клинични проучвания у нас ще бъдат откриваеми на едно място в интернет. Това ще е платформата FindMeCure.bg. Екипът й в партньорство с Национална пациентска организация (НПО), Изпълнителната организация по лекарствата (ИАЛ), Асоциацията за клинични проучвания, Арфарм има амбицията да предостави най-пълна информация за клиничните изпитвания в България.

Платформата все още се разработва и до края на годината ще бъде напълно готова и активна, каза за clinica.bg Станимир Хасърджиев, председател на НПО. По този начин всеки пациент ще може да открие кои са най-новите терапии за неговото заболяване, които са достъпни у нас и да се опита да се включи в тях. "Платфромата e разработена от български екип, тя е версия на международната платформа за пациенти findmecure.com, която поддържа над 50 000 активни клинични изпитвания. Съвсем скоро на нея ще бъдат качени всички 500 активни проучвания в България. За всеки, който би искал да се възползва от подобно клинично изпитване в чужбина обаче, в партньорство с организацията "Лечение без граници" предоставяме консултация и допълнителна подкрепа", допълни и Мая Златанова, съосновател на FindMeCure.bg.
Въпреки че още не е окончателно завършена, на българската платфрома вече фигурират редица клинични изпитвания. Активните проучвания за България, които са качение към момента на нея са 250. Те са във всякакви медицински специалности - туморни заболявания, лимфон, лупус, ревматоиден артрит, детски заболявания и много други. Налични са и различни видове терапии, които са обект на изпитвания - биологични продукти, лекарства, генетични терапии и т.н. Обикновено новите молекули са в трета или четвърта фаза на изпитване, а производителите им са сред най-големите иновативни компании в света като АстраЗенека, Новартис, МСД, Пфайзер, Гилеад, Байер, ГСК, Амген, Янсен, Абви.  
Пълната инфромация за клиничните проучвания ще се подава от ИАЛ, където всички фирми са длъжни да ги докладват, обясни Станимир Хасърджиев. Според него новата платформа ще направи страната ни още по-атрактивна и за самите възложители на клиничните изпитвания.
И към момента България е привлекателна за провеждане на проучвания на нови медикаменти, тъй като има много болници, а себестойността на самата дейност е по-ниска в сравнение със западните държави. По данни на Асоциацията на клиничните проучвания, през последните години у нас има близо по 500 активни изпитвания. Средно около 10 000 пациента участват в тях всяка година. Инвестициите от фарма компаниите в тази сфера пък са над $300 милиона годишно. В тези средства влизат както директни плащания, така и спестени средства на НЗОК от плащането на медикаменти за лечението на хората в проучванията. Заетите лечебни заведения в тази дейност са над 300. Клиничните изпитвания осигуряват и около 3000 работни места в държавата, пресметнали са от асоциацията. Според тях обаче информираността сред пациентите и обществото не е достатъчна и следва да бъде подобрена.

Около 50% от пациентите в България отговорят, че нямат мнение или не знаят дали включването в изпитванията би имало полза за тях, казват от асоциацията. Със създаването на платформата за клинични проучвания този проблем ще се реши поне частично.
В момента също има електронно пространство, където българските пациенти могат да намерят немалка част от клиничните проувания у нас. Техният брой обаче не е пълен. Сайтът е clinicaltrials.bg и е активен от края на 2015 г. В него автоматично се обновява информацията от американския сайт clinicaltrials.gov, който е към американското правителство, каза основателят му Мартин Григоров. На практика на него се подава информация за изпитвания на медикаменти, които чакат одобрение от американската агенция по лекарствата - FDA, но липсват данни за продуктите, които чакат разрешение от европейската - ЕМА. Според данните на сайта в момента у нас има активни 235 проучвания, което вероятно е малко повече от 50% от наличните.Нови правила при изпитванията за Алцхаймер

Нови правила при изпитванията за Алцхаймер

Медикаментите в процес на разработка се опитват да променят хода на болестта
Намери своето клинично изпитване тук

Намери своето клинично изпитване тук

Clinica.bg стана първият сайт в България, който използва функционалностите на FindMeCure за търсене на нови лекарства

Трябват нови мерки за клиничните изпитвания

Трябват нови мерки за клиничните изпитвания

Организации настояват да се засили ролята на пациентите в тази дейност
По следите на клиничните проучвания

По следите на клиничните проучвания

Приходите в сектора ще надминат 64 млрд. долара през 2020 г., но България може да загуби позиции без промени
България е в ТОП 20 по клинични проучвания

България е в ТОП 20 по клинични проучвания

Клиничните проучвания са в основата на всяка нова терапия. Те дават възможности не само за пациентите, но и за бизнеса. Какви са ползите от тях, колко са, къде седи България в световния пазар, попитахме д-р Иван Георгиев.

Разбулват клиничните проучвания

Разбулват клиничните проучвания

Едни от най-големите спонсори си стиснаха ръцете да ги оповестяват в публични регистри

Отлагат за 2019 г. правила за клиничните изпитвания

Отлагат за 2019 г. правила за клиничните изпитвания

Клиниките ще имат още 2 години да реорганизират работата на болничните си аптеки
Клиничните проучвания се удвоиха за 6 години

Клиничните проучвания се удвоиха за 6 години

Броят на клиничните проучвания у нас се е удвоил за последните шест години. Това стана ясно на Третата национална конференция по персонализирана медицина, която се проведе днес.
Чакаме над 180 млн. лв. от клинични проучвания

Чакаме над 180 млн. лв. от клинични проучвания

Около 150 млн. лв. влизат всяка година от клинични изпитвания в България. Според бизнеса те могат да бъдат повече, ако се подобри средата за работа и нормативната уредба. Здравно министерство прегърна идеята и дори предприе първите законови промени, които да улеснят провеждането на изпитвания на нови лекарства у нас. Благодарение на това се очаква годишните постъпления да се увеличат до 186 млн. лв. Въпреки това те ще са една нищожна част от световния пазар на клинични изпитвания.

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Подкрепяте ли последното отпускане на мерките срещу КОВИД?

Юли 2020