Интервю

Аптеките се множат, а пациентите - не

26-09-2023 08:26
Нужно е пълно ограничение на вертикалната интеграция, тя води до монопол и дефицит на лекарства, казва Димитър МариновАптеките се множат, а пациентите - не
Clinica.bg

press@clinica.bg

Тази седмица отбелязахме Световния ден на фармацевта, а лекарствата отново попаднаха във фокуса на общественото внимание. Какви са проблемите и решенията, попитахме маг. фармацевт Димитър Маринов, председател на Българския фармацевтичен съюз (БФС).

- Г-н Маринов, защо лекарствата все по-често са във фокуса на общественото внимание?

- Защото ги няма, защото пациентите звънят на вас и на нас и питат къде да ги намерят, вече ни звънят и фармацевти със същия въпрос.

- Проблемът сякаш стана толкова голям за пръв път по време на пандемията, тогава си го обяснихме със затрудненията около нея, очевидно не е така, какво седи в основата му?

- Причините са много и различни, проблемът трябва да бъде решен чрез множество мерки. В България няма как да накараме производителя да внесе лекарство само за нашия пазар при условие, че цените ни са ниски и се изнася към пазари с по-високи. Но явно има механизъм, който прави неблагоприятна средата в България, защото и по данни на притежателите на разрешенията за употреба (ПРУ) доста лекарства са изтеглени от страната. Това е едната причина и трябва да видим какво да направим, така че когато у нас се внесе лекарство с по-добра цена от западните пазари, то да задоволи нуждите на българските пациенти и чак тогава да се разрешава експорта му. За целта трябва да се усъвършенства СЕСПА, така че аптеките да могат да виждат къде има и къде няма лекарства в складовете на дистрибуторите, за да могат да се снабдяват при равни условия.

- Правят ли се вече действия за доработка на системата в тази посока?

- Не мога да кажа, защото системата не е наша, а на ИАЛ. Но за съжаление, чухме, че тази нормативна промяна се обжалва във ВАС.

- Има ли нужда от друга промяна на СЕСПА освен тази доработка за наличностите в дистрибуторите?

- Възможно е през СЕСПА и НЗИС пациентите да заявяват количества или да си запазват лекарства по НЗОК в аптека, в която искат. Какво има предвид - пациентът си харесва дадена аптека, в която всеки път смята, че го обслужват добре, че му е удобна и пита – Мога ли да си поръчвам при вас всеки месец лекарствата. Съответно фармацевтът иска е-рецепта, вижда, че наистина човекът има заверен протокол и срещу едно информирано съгласие от пациента му предоставя тази услуга, като това се отразява в НЗИС, така в следващата аптека няма да му дадат лекарствата, ако вече ги е получил. НЗИС всеки месец ще пуска справка към търговците на едро и ПРУ-та ще виждат заявките на пациентите, за да ги изпълнят, така пациентите ще имат гарантирано количество лекарства. Ако на пациента му се наложи да си вземе лекарството от друга аптека, защото е на почивка на морето например, заявката автоматично ще отпада в НЗИС.

- Доколко полезна бе промяната в ЗЛПХМ за обвързването на националния код с реимбурсацията?

- Националният номер за идентификация е улеснение за това всички информационни системи да си говорят на един език. Но верификацията няма как да спре дефицита на лекарства, тя е система за ограничаване на фалшивите лекарства.

- С новия рамков договор влезе в сила условието касата да плаща лекарствата, след като се отпишат от системата за верификация, имате ли данни как работи процеса?

- На този етап не, но нямаме информация за свалени плащания, мисля, че в момент тече гратисен период.

- Едно от условията за паралелен износ е по-ниската цена у нас, в това отношение какви са предложенията ви за корекции?

- БФС не се занимава с регистрация на цени, нито представлява ПРУ, смятаме, че тук трябва да се чуе тяхното мнение. Ние само казваме, че една от причините да няма лекарствени продукти в страната е, че доста от тях бяха изтеглени заради прекалено ниската си цена.

- Според вас една от категоричните причини за изкривяванията на пазара и наличието на дефицит е вертикалната интеграция – защо?

- Категорично и това заключение се потвърждава от две становища на КЗК и един секторен анализ. В тези документи се казва, че вертикалната интеграция води до монопол, при който определени аптеки получават преимуществени цени. Затова ние смятаме, че въвеждане на генерична замяна без ограничение на вертикалната интеграция е възможно най-лошият вариант. Трябва да имате ограничения иначе ще се появят генерични медикаменти, поръчани от определени ПРУ-та, които ще се доставят само в техните аптеки на цени, които другите аптеки няма да могат да получават. Такъв феномен няма никъде.

- Имате ли конкретни предложения за ограничаването на вертикалната интеграция – как да стане?

- Да, в ЗЛПХМ в текста за ограничаване на вертикалната интеграция просто се добавя едно уточнение, че важи и за свързани лица.

- Припознато ли е това предложение вече от някоя политическа сила?

- На последната здравна комисия, на която присъствах се появиха заявки от всички партии за решаване на проблема с вертикалната интеграция, което ми дава добри очаквания.

- Има ли анализ каква част от лекарствата, които стават обект на паралелен износ минават през вертикални структури?

- Тези данни може да ги даде само ИАЛ, тъй като в агенцията виждат пътя на лекарствата в СЕСПА. Тук е важно да имаме информация какви лекарства къде и от кого се предписват, това е хубав анализ и той трябва да е публичен.

- Ако се постигне забраната на вертикална интеграция, ще се борите ли и за генеричната замяна?

- Да, тази стъпка е изцяло в полза на българския пациент, защото говорим, че той доплаща най-много и това е една от причините. Заради липсата й в страната имаме генерици, които са по-скъпи дори от оригиналите - в България всеки генеричен продукт се държи като оригинал.

- Ще настоявате мораториум за нови аптеки – има ли някаква яснота кога може да се случи това?

- Не, просто казахме това като един проблем, който трябва да облекчи достъпа. В България има твърде много аптеки и фармацевти, когато аз завършвах, имаше един факултет и от него излизаха 100 души на година, сега има пет и завършват 400 магистър фармацевти на година, а още около 200 легализират дипломи от чужбина. Всички отварят аптеки, но при цялото това наводняване на пазара има същия недостиг на лекарства - просто се роят едни обекти, за да се извършва търговия.

- Тази търговия сякаш все повече се извършва извън страната?

- Това може да каже с точност ИАЛ, ние имаме само подозрения. Но „докладът" на ДАНС показва, че дистрибуторската фирма с незаконен износ има свързани собственици на верига аптеки.

- За да го кажем по-ясно – смятате, че в страната се роят кухи аптеки, които служат за реекспорт, така ли?

- Колегите ми, които от години работят всеки ден в аптеката и знаят как се печели, виждат, че в страната няма увеличение на пациентите. Тоест, нуждата от новите аптеки не са пациентите.

- Имате ли наблюдения през тези нови аптеки каква част от лекарствата се изнасят и какво се продава тук?

- Нямаме такава информация, ние искаме поне да можем да виждаме дали складовете имат дадено лекарство, за да е сигурен фармацевтът, че няма или има лекарства за всички еднакво.

- Ако трябва да обобщим – кои са трите най-важни промени, които искате да се случат сега?

- Цялостна забрана за вертикална интеграция, доработването на СЕСПА, за да виждаме складовите наличности и въвеждането на нови дейности в аптеките – промоция на здравето и национална лекарствена употреба. Последното масово се прави в Европа, а тук имаме квалифициран персонал, който сме превърнали само в търговци.


По-висока активност в процеса на верификация на лекарствата

По-висока активност в процеса на верификация на лекарствата

Над 3,5 милиона трансакции се изпълняват успешно всяка седмица в българската система за верификация на лекарствата

Без изненади за бюджета на НЗОК

Без изненади за бюджета на НЗОК

От ГЕРБ предлагат отпадането на финансирането на нови болници и дейности, а от ИТН и БСП повече пари за зъбни протези

Законът за лекарствата замина за парламента

Законът за лекарствата замина за парламента

Днес кабинетът одобри промените, които предлага здравното министерство, те засягат паралелната търговия и СЕСПА

Пуснаха бюджета на НЗОК

Пуснаха бюджета на НЗОК

ГЕРБ подкрепи на първо четене парите на здравната каса в зала, но депутатите обещаха сериозни корекции на второ четене

И Бюджетната комисия писа 2 на здравеопазването

И Бюджетната комисия писа 2 на здравеопазването

Депутатите и там отхвърлиха проекта за парите на НЗОК за 2024 г., основните причини за това бяха липсата на реформи в болничната помощ, високото доплащане и разходите за лекарства

52 млн. разлика в предложенията за онколекарствата

52 млн. разлика в предложенията за онколекарствата

Ако депутатите приемат варианта на ГЕРБ, за година НЗОК ще спести едва 8 млн. от разликата в цените в болниците, а с този на ПП-ДБ - 60 млн.

Пет организации в платформа за решения

Пет организации в платформа за решения

Настояваме за активно и равноправно участие в обсъждането и изработването на прозрачна за обществото пътна карта за дигитализация на всички етапи по веригата на снабдяването с лекарства, казват те в отворено писмо до властите
Антибиотици и на хартия до 1 април

Антибиотици и на хартия до 1 април

До тогава се удължава и възможността за изписване на жълти и зелени рецепти по досегашния ред, предвижда проект за промени в Наредба на МЗ
Ядрените изследвания намират място в борбата с рака

Ядрените изследвания намират място в борбата с рака

Те са от съществена важност за медицината и здравето на европейците, казва еврокомисарят Илиана Иванова

Вкарват Протонния център в бюджета

Вкарват Протонния център в бюджета

ГЕРБ, БСП и ДПС обявиха, че ще подкрепят заделянето на средства, а от ИТН обявиха, че дори ще входират предложението официално в Парламента

1 2 3 4 5 ... 141 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Трябва ли да има нов здравен министър?

Декември 2023 Предишен Следващ