справедливо

БФС иска забрана на вертикалната интеграция

25-09-2023 14:54
Това ще намали дефицита на лекарства, от съсловната организация настояват и за временен мораториум за нови аптекиБФС иска забрана на вертикалната интеграция
Clinica.bg

press@clinica.bg

Българският фармацевтичен съюз (БФС) настоява за реална забрана на вертикалната интеграция у нас и за въвеждане на временен мораториум върху откриването на нови аптеки. По този начин ще се повлияе върху редица изкривявания на фармацевтичния пазар, сред които и дефицита на лекарства. Това стана ясно по време на днешната пресконференция на съсловната организация по случай Световният ден на фармацевта. Предложение за ограничаване на вертикалната интрегарция вече заявиха на заседание на парламентарната здравна комисия и от "Продължаваме промяната".

По случай празника си от БФС посочиха 16 проблема и техните решения, които не са от днес, но с течение на годините се задълбочават. Сред тях са затруднения в производството и логистиката на лекарствата, така и липсата на навременна информация за потреблението, паралелният експорт, вертикалната интеграция и факта, че дистрибуторите не снабдяват с определени лекарства всички аптеки. Всички те заедно пък оказват влияние и върху наличието на лекарства.


Вертикалната интеграция


С този термин се обозначава притежаването на аптеки от търговец на едро и/или от производител на лекарства. От години тази практика е квалифицирана като вредна за състоянието на фармацевтичния пазар. Тя води до създаване на местни монополи, които намаляват качеството и увеличават цените на лекарствата, това е констатирано още през 2016 г. в Секторния анализ на КЗК, припомниха от съсловната организация. Заради това в годините бяха предприети законодателни стъпки за ограничаването й, те обаче оставиха вратичка, която на практика узакони вертикалната интеграция чрез възможността свързани лица да притежават търговци на едро и дребно или производители на лекарства.

Нужна е реална забрана за вертикална интеграция, включително и за свързани лица, каза маг. фармацевт Светослав Крумов, гл. секретар на БФС. По този начин ще се спре с практиките търговци на едро да ползват собствените си аптеки като канал за паралелен износ, както и да не снабдяват с някои определени видове лекарства останалите.


Цените


От БФС отново заявиха, че настояват и за въвеждане на генеричното заместване при продажбите на лекарства, но само след спирането на вертикалната интеграция в сектора. В противен случай генерично заместване ще ускори монополизацията на пазара, заявиха категорично от съсловната организация.

Оттам смятат, че трябва да се помисли и за други промени, свързани с регистрирането на ниска цена, което увеличава реекспорта, но не уточниха в каква посока. От БФС обаче настояват касата да плаща поне 50% от цената на лекарствата за социално значими заболявания, а не 25%, както е в повечето случаи сега. Също така от БФС настояват за промени в начина на плащане на аптеките за 100% реимбурсираните лекарства. В момента за продажбата на медикаменти, които струват хиляди лева получаваме такса от 4 лева, припомниха оттам.


Достъпът


България е сред страните с най-много аптеки и фармацевти на глава от населението, но въпреки това достъпът е затруднен. Пациентите обикалят с часове, за да си намерят лекарството просто, защото го няма в мрежата, обясни Светослав Крумов. Затова от БФС предлагат пациентът да може да заяви къде да получи медикаментите си по здравна каса, а дистрибуторите да ги доставят там.

Също така търговците на едро трябва да спазват правилата за добра дистрибуторска практика и да доставят продуктите в рамките на 24 часа от заявката, което сега не винаги се случва, обясниха от съсловната организация. Според тях за това ще допринесе наличието на реална конкуренция между търговците на едро, което отново е свързано и с премахването на вертикалната интеграция. За да се прекрати с лошата практика дистрибуторите да не зареждат с определени лекарства всички аптеки, от БФС очакват да се направят по-бързо и промените в СЕСПА, така че фармацевтите да виждат дали търговците на едро отказват доставка заради липсата на дадено лекарство или поради причини, свързани с вертикалната интеграция.


Мораториум за аптеки


От съсловната организация искат и временен мораториум за откриване на нова аптека. Той трябва да важи до приемане на демографски и географски критерии за разкриването им и обвързването на разрешенията с потребностите и наличностите в областната аптечна карата, обясни Светослав Крумов. Също така от БФС настояват фармацевт да няма право да отваря нова аптека преди да има стаж от 2 години, а продължаващото обучение да е с по-голяма тежест. Причина за това е фактът, че страната ни има два пъти повече аптеки от средното за Европа. В ЕС има една аптека на 4122 души, а у нас на 2423 и въпреки това всеки новозавършил фармацевт може да открие аптека след година, каза Светослав Крумов.

Повече за исканията на БФС четете утре в коментара на нейния председател маг. фармацевт Димитър Маринов. Междувременно дискусиите за нуждата от подобряване на снабдяването с лекарства ще продължат на кръгла маса, организирана от МЗ. 


По-висока активност в процеса на верификация на лекарствата

По-висока активност в процеса на верификация на лекарствата

Над 3,5 милиона трансакции се изпълняват успешно всяка седмица в българската система за верификация на лекарствата

Без изненади за бюджета на НЗОК

Без изненади за бюджета на НЗОК

От ГЕРБ предлагат отпадането на финансирането на нови болници и дейности, а от ИТН и БСП повече пари за зъбни протези

Законът за лекарствата замина за парламента

Законът за лекарствата замина за парламента

Днес кабинетът одобри промените, които предлага здравното министерство, те засягат паралелната търговия и СЕСПА

Пуснаха бюджета на НЗОК

Пуснаха бюджета на НЗОК

ГЕРБ подкрепи на първо четене парите на здравната каса в зала, но депутатите обещаха сериозни корекции на второ четене

И Бюджетната комисия писа 2 на здравеопазването

И Бюджетната комисия писа 2 на здравеопазването

Депутатите и там отхвърлиха проекта за парите на НЗОК за 2024 г., основните причини за това бяха липсата на реформи в болничната помощ, високото доплащане и разходите за лекарства

52 млн. разлика в предложенията за онколекарствата

52 млн. разлика в предложенията за онколекарствата

Ако депутатите приемат варианта на ГЕРБ, за година НЗОК ще спести едва 8 млн. от разликата в цените в болниците, а с този на ПП-ДБ - 60 млн.

Пет организации в платформа за решения

Пет организации в платформа за решения

Настояваме за активно и равноправно участие в обсъждането и изработването на прозрачна за обществото пътна карта за дигитализация на всички етапи по веригата на снабдяването с лекарства, казват те в отворено писмо до властите
Антибиотици и на хартия до 1 април

Антибиотици и на хартия до 1 април

До тогава се удължава и възможността за изписване на жълти и зелени рецепти по досегашния ред, предвижда проект за промени в Наредба на МЗ
Ядрените изследвания намират място в борбата с рака

Ядрените изследвания намират място в борбата с рака

Те са от съществена важност за медицината и здравето на европейците, казва еврокомисарят Илиана Иванова

Вкарват Протонния център в бюджета

Вкарват Протонния център в бюджета

ГЕРБ, БСП и ДПС обявиха, че ще подкрепят заделянето на средства, а от ИТН обявиха, че дори ще входират предложението официално в Парламента

1 2 3 4 5 ... 141 »
Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Трябва ли да има нов здравен министър?

Декември 2023 Предишен Следващ