приветствие

Моят призив към вас е „Не се отказвайте"

25-09-2023 15:15
Пожелавам ви да запазите поне част от своя първоначален ентусиазъм, казва на студентите акад. Лъчезар ТрайковМоят призив към вас е „Не се отказвайте
Clinica.bg

press@clinica.bg
Днес започна новата академична година в Медицински университет - София. Тя бе открита с тържествена церемония, на която присъстваха вицепрезидентът Илияна Йотова, кметът на София Йорданка Фандъкова, зам. - министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов, зам. - министъра на образованието проф. проф. Генка Петрова и др. Публикуваме приветствието на ректора на висшето училище акад. Лъчезар Трайков.
За мен е изключителна чест да ви приветствам по случай откриването на новата академична година в МУ–София – най-престижното и авторитетно медицинско училище в България. Днес поставяме началото на учебния процес и посрещаме новите 1170 студенти, избрали за свое призвание да се грижат за здравето и живота на хората.

 

Скъпи първокурсници,

 

Вие сте тук благодарение на Вашата упоритост, амбиция и желание да се учите. Те ви поведоха и ето първият ви успех е налице. Вие сте част от семейството на МУ-София. Добре дошли в нашата Алма Матер. Надявам се, че и вие, както и признавам и аз самия се вълнувам в този ден, защото за всички нас той е поредното символично начало в един нов цикъл, през който пожелавам да запазите поне част от своя първоначален ентусиазъм, да увеличите своята любознателност и да изпълните времето в следващите години с вдъхновение, прозрение и смисъл.

 

Не мога да ви обещая, че всичко

 

това ще е лесно постижимо. Но, мога да ви уверя, че няма да сте сами. До вас ще бъдем ние, вашите преподаватели, учители, ментори, най-вече съмишленици. Великият изобретател Томас Едисън, благодарение на чието откритие електрическата крушка, вие ще се радвате на много дни и нощи в четене на медицинска литература, е казал – „Много от хората, които са претърпели провал в живота си, не са осъзнавали колко близко до успеха са били, когато са се отказали. За това и моят призив към вас е – „Не се отказвайте". Не отстъпвайте пред трудностите, не се предавайте, следвайте мечтите си, поставяйте избора си и защитавайте благородните ценности, които стоят за него. Всеки амбициозен млад човек е важно да вземе максимума от своето образование, независимо къде е избрал да учи, а за да бъде мотивиран, водещи са и осъвременените и подобрени образователни програми и възможностите за реализация, но и личния избор, който сам прави, въз основа на своите интереси и предпочитания.

 

Скъпи студенти,

 

МУ-София следва утвърдени традиции с над 100-годишна история, откриваме нови възможности за иновативно медицинско образование, стремим се към непрекъснато научно развитие и затвърждаване на международните ни позиции в един непрекъснато променящ се свят и в една много бързо развиваща се медицинска наука. Тази година ще отбележим 106-тата годишнина от създаването на Медицински факултет. Този факт ни радва особено много, но също така и ни задължава да продължим да бъдем на висотата на постиженията и стремежите на нашите предшественици и съвременници, задължава ни да съхраним посланията, залегнали в нашите традиции, да градим една общност със споделени ценности и да допринасяме за развитието на медицината като наука.

 

Статутът на изследователски университет,

 

който получихме, ни задължава и мотивира да се стремим към все по-добри позиции в научната област и да насърчаваме постиженията и публикациите сред академичната общност. Едно от съществените неща, която отличава нашата професия е, че тя е невъзможна без непрескъснато обновяване на знанията и уменията ни. Тук обучаваме кадри на световно ниво, а научните изследвания, които се извършват в нашия университет и международните проекти в които нашите изследователи участват са високо оценени и многократно награждавани.

 

Не мога да не отбележа, че в резултат

 

на нашата екипна работа МУ-София продължава да е сред водещите в България по брой научни публикации. Знаете, че макар да сме няколко пъти от преподавателите в СУ имаме равен брой публикации с тях. Ще си позволя да изтъкна още няколко факта, че благодарение на нашите общи усилия МУ–София отново е оценен с най-висока оценка от Рейтинговата система на висшите училища в България, заемаме все по-предни позиции в международните ранг листи. Тази година сме включени в инициативата Европейски университетски алианси, сътрудничеството ни с тези консорциуми ни носи не само престиж, но имаме и възможността да обменяме информация и да сме в крак с новостите в образователния процес и науката не само на европейско, но и на световно ниво.

 

Уважаеми преподаватели и служители,

Скъпи колеги,


Бих искал да ви благодаря за вашата всеотдайност и висок професионализъм. Поредната година, в която ще осигурим най-добрите условия и възможности за медицинско образование в страната, ни започва днес. Вашият ангажимент е изключително сериозен отговорен и той е свързан с обучението и образованието на тези прекрасни млади хора – бъдещите лекари, стоматолози, фармацевти и специалисти, на които обществото ни разчита за своето благоденствие и просперитет. Сега те има нуждата от вашите знания и опит, които да им дадат основателната увереност, че ще се справят с трудностите на нашата професия и ще бъдат на висотата на очакванията на хората. От своя страна нашите усилия като ръководство са насочени към насърчаване на иновациите и креативността, преодоляване на конвенционалното мислене и осъществяване на нашите академични амбиции. Възможностите за развитие пред нас са необятни и ние ще продължаваме да се стремим да използваме най-добрите от тях.

 

Пожелавам на всички вас здраве, успех и висок дух.

На добър час!


Обучение по „Морска медицина“ във Варна

Обучение по „Морска медицина“ във Варна

Дисциплината ще се изучава в Медицинския факултет, осъществява се съвместно с БЧК, ВВМУ „Н. Й. Вапцаров" и МБАЛ-Варна
Един кандидат за ректор на МУ-София

Един кандидат за ректор на МУ-София

Той е проф. Бойчо Ланджов от Катедрата по анатомия, изборът ще се проведе на 13 декември
Му-София приема проекти за финансиране

Му-София приема проекти за финансиране

Те предвиждат осъществяване на научни изследвания с потенциал за трансфер на знания или технологии
Му-София връчи награди на 9 медици

Му-София връчи награди на 9 медици

Сред отличените за постижения в научната и преподавателска дейност бяха проф. Арман Постаджиян и проф. Красимир Минкин

57% от студентите ни медици са чужденци

57% от студентите ни медици са чужденци

МУ-София и МУ-Пловдив пак делят първо място по рейтинг, но разликата им с другите висши училища за лекари е минимална, показват данните на МОН
Д-р Росица Паунова с приз „За жените в науката

Д-р Росица Паунова с приз „За жените в науката"

Тя е асистент от катедрата по психиатрия и медицинска психология на МУ-Пловдив и една от трите победителки в престижния конкурс
129 млади лекари се дипломират

129 млади лекари се дипломират

Специален гост на тържествената промоция в МУ-Плевен ще е Димитър Бербатов, съобщиха от висшето училище
Ден на отворените врати в МУ-Варна

Ден на отворените врати в МУ-Варна

Той е насочен към млади специалисти и лекари и ще е в Центъра за роботизирана хирургия на висшето училище
Обучение за болногледачи в МУ-Пловдив

Обучение за болногледачи в МУ-Пловдив

То е лицензирано и включва и уроци на немски език, започва на 2 февруари 2024 г.
Откриват нов център в МУ-София

Откриват нов център в МУ-София

Той е за съвременни технологии в денталната медицина и ще се намира във ФДМ, казаха от висшето училище
1 2 3 4 5 ... 78 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Трябва ли да има нов здравен министър?

Декември 2023 Предишен Следващ