открийте разликите

ГЕРБ пак внесе проекта си за онколекарствата

20-09-2023 13:08
С него обаче се отваря по-широко вратата за увеличението на цените им при реимбурсирането от НЗОК в сравнение с предложението на ПП-ДБГЕРБ пак внесе проекта си за онколекарствата
Clinica.bg

press@clinica.bg

От ГЕРБ отново внесоха проекта си за промени в Закона за здравното осигуряване (ЗЗО), който засяга цените, на които здравната каса ще плаща на болниците онколекарствата. С него обаче се отваря по-широко вратата за увеличението на стойностите, които фондът ще реимбусира в сравнение с предложението на ПП-ДБ, което пък бе входирано преди няколко дни.

Двата законопроекта тепърва ще се разгледат в ресорната парламентарна комисия и в зала. Тяхното внасяне беше очаквано и заявено от проф. Костадин Ангелов и доц. Васил Пандов непосредствено преди лятната ваканция на депутатите. Причина за това стана закона за бюджета на здравната каса за 2023 г., с който се приеха промени в ЗЗО. С тях се реши здравната каса при липса на действащ единен търг на здравното министерство (рамково споразумение), каквото е положението у нас вече две години, да плаща онколекарствата на лечебните заведения по най-ниската доставна цена, постигната от някое от тях през предходния месец.


Силни и слаби страни


Тази промяна щеше да доведе до уеднаквяването на цените на онколекарствата, които плаща касата за всички болници, както и до намаляване с около 100 млн. на година на обществените разходи за тях. Тя обаче крие рискове за всички заинтересовани страни и затова ще трябва да претърпи промяна преди изобщо да влезе в действие от октовмри. Рисковете са от появата на некоректни търговци, които да дадат нереално ниски цени без да могат да доставят на тях лекарства, за да блокират снабдяването и така да опорочат целия механизъм за контрол на цените в болниците. Затова депутатите от двете най-големи партии заявиха, че есента ще предложат корекции, така че едновременно да се защитят обществените средства на касата без да се засегнат интересите на пациентите, фирмите и болниците.


Интервенциите


В резултат на това в парламента се повиха двете предложения за промени на ГЕРБ и ПП-ДБ. Въпреки че на практика и двете водят до повишаване на цените, по които НЗОК ще реимбурсира онколекарствата на болниците, това на проф. Костадин Ангелов отваря вратата много повече, така че реално ефектът от въвеждането му не е ясно изобщо доколко ще е наличен спрямо досега действащото положение, при което нямаше никаква регулация за случаите, в които търгът на МЗ е провален.


Открийте разликите


Проф. Костадин Ангелов входира за първи път обещаното предложение за промени в края на август. То обаче беше оттеглено и сега отново се появява на сайта на парламента. Разлика във философията на сегашното с първото предложение няма. Както вече clinica писа, от ГЕРБ предлагат при липсващо рамково споразумение НЗОК да плаща най-ниската цена между сега постигнатата от конкретната болницата, цената в последното действащо рамково споразумение на МЗ и средно претеглената от заплатената стойност от фонда през миналата година. На практика това означава, че касата ще може да смъкне минимално цените спрямо тези, които реимбурсираше през изминалите две години, когато нямаше действащ търг на МЗ и болниците отчитаха, че са купили онколекарствата на различни цени, а касата им ги плащаше на 100%. Причина за това е, че по официалната информация 97% от всичките й разходи за онколекарства са за продукти, които или не са част от остарялото рамково споразумение или цените им в него вече са по-високи от настоящите. Това заявява и самата здравна каса в становището си към първия внесен проект на ГЕРБ. Реално констатацията означава, че последното рамково споразумение отпада като възможност за намаляване на цените на онколекарствата в настоящия момент и като такава остава само средно претеглената цена от всички различни стойности на един продукт, които касата е плащала на болниците през миналата година. Подобно понижение обаче няма да бъде много ефективно.

В същото време от ПП-ДБ предлагат доста по-рестриктивна възможност за увеличение на цените на онколекарствата от последните корекции, които одобриха депутатите в края на юли. Както clinica писа, идеята на доц. Пандов е при липсващо действащо рамково споразумение, касата да плаща на всички болници онколекарствата по по-ниската между средноаритметичната стойност от петте най-ниски през изминалите три месеца предхождащи с един отчетния и договорената от конкретната болница. Това вече ще доведе до доста по-осезаем контрол на цените на онколекарствата, които реимбурсира НЗОК. Какво ще решат депутатите обаче и чии интереси ще обслужат – търговски или обществени, предстои да видим в пленарна зала. Междувременно народните представители могат да се замислят и над друга от идеите на НЗОК. В становището на фонда от края на август към проекта на проф. Ангелов се казва, че най-добрият начин за намаляване на цените на онколекарствата във всички болници е като се поставят при равни условия на действие и се задължат да правят тръжни процедури за тези продукти, когато се плащат с публични средства.


Ремонт виновен за скандала с Пирогов

Ремонт виновен за скандала с Пирогов

Депутатите в здравната комисия приеха решение, с които искат здравния министър да отмени уволнението на директора на спешната болница

Пускат две КП в психиатрията

Пускат две КП в психиатрията

Едната ще бъде за шизофрения и психични разстойства и ще бъде един месец, другата е за афективни непсихотични разстройства и ще е за 20 дни
По-висока активност в процеса на верификация на лекарствата

По-висока активност в процеса на верификация на лекарствата

Над 3,5 милиона трансакции се изпълняват успешно всяка седмица в българската система за верификация на лекарствата

Без изненади за бюджета на НЗОК

Без изненади за бюджета на НЗОК

От ГЕРБ предлагат отпадането на финансирането на нови болници и дейности, а от ИТН и БСП повече пари за зъбни протези

Варна няма нужда от още една болница

Варна няма нужда от още една болница

"Св. София" иска да открие ново лечебно заведение с 500 легла във Варна. Медици и власти там се оказаха единодушни - нужда от такава няма. В същото време НЗОК е дала друго мнение, къде е истината, попитахме проф. Радослав Радев.

Законът за лекарствата замина за парламента

Законът за лекарствата замина за парламента

Днес кабинетът одобри промените, които предлага здравното министерство, те засягат паралелната търговия и СЕСПА

МУ-Варна пак е №1  в класацията

МУ-Варна пак е №1 в класацията

Той е първи сред медицинските университети в България по скалата на платформата UniRank за 2023 г., съобщиха от висшето учебно заведение
Помощник фармацевтите с правила за добра практика

Помощник фармацевтите с правила за добра практика

Те ще имат право да съветват хората, как да живеят здравословно и използват лекарствата без риск
  По-лесен достъп до проекти за хора с увреждания

По-лесен достъп до проекти за хора с увреждания

Кандидатстването да става с по-малко документи, да не се изискват тези, които са в публичните регистри, предлага АХУ
Пирогов иска среща със здравния министър

Пирогов иска среща със здравния министър

Болницата се развива добре, не приемаме да научаваме за промени в ръководството от медиите, казват оттам
1 2 3 4 5 ... 231 »
Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Трябва ли да има нов здравен министър?

Декември 2023 Предишен Следващ