Глобално

Достъпното здравеопазване буксува

20-09-2023 05:51
Половината от населението по света е без основни услуги, а 2 млрд. трудно намират пари за доплащане, показва доклад на СЗО и Световната банка Достъпното здравеопазване буксува
Clinica.bg

press@clinica.bg
Тревожен застой в осигуряването на качествено, достъпно и евтино здравеопазване за хората навсякъде по света установи доклад на СЗО и Световната банка. Повече от половината от населението на света все още не е обхванато от основни здравни услуги. Освен това 2 млрд. души са изправени пред сериозни финансови затруднения, когато се налага плащат от джоба си за необходимите им услуги и продукти.
Тази сурова реалност представя Глобалния мониторингов доклад на СЗО и Световната банка, публикуван преди Срещата на високо равнище за Универсалното здравно покритие в рамките на 78-ата сесия на Общото събрание на ООН. "Фактът, че толкова много хора не могат да се възползват от достъпни, качествени и основни здравни услуги, не само излага на риск собственото им здраве, но и стабилността на общностите, обществата и икономиките", заяви д-р Тедрос Адханом Гебрейесус, генерален директор на СЗО.

 

В доклада за 2023 г. се констатира,

 

че през последните две десетилетия по-малко от една трета от държавите са подобрили обхвата на здравните услуги и са намалили катастрофичните разходи за здравеопазване. "Знаем, че постигането на универсално здравно покритие е важна стъпка в подпомагането на хората да се измъкнат и да останат извън бедността, но въпреки това продължават да се увеличават финансовите затруднения, особено за най-бедните и уязвими хора", заяви Мамта Мурти, вицепрезидент по човешкото развитие, Световна банка.

 

Въпреки че от началото на века обхватът

 

 на здравните услуги се е подобрил, напредъкът се е забавил след 2015 г., когато бяха приети Целите за устойчиво развитие. Забележително е, че от 2019 г. до 2021 г. не се наблюдава подобрение. Докато при услугите за инфекциозни болести се наблюдава значителен напредък от 2000 г. насам, през последните години не се наблюдава почти никакво подобрение в обхвата на услугите за незаразни болести и репродуктивното, майчиното и детското здравеопазване. През 2021 г. около 4.5 млрд. души, повече от половината от световното население, не са напълно обхванати от основни здравни услуги. И тази оценка все още не отразява потенциалните дългосрочни въздействия на пандемията от КОВИД-19.

 

Катастрофалните разходи за

 

здравеопазване, определени като надхвърлящи 10% от бюджета на домакинството, продължават да растат. Повече от един милиард души, около 14 % от световното население, са имали такива големи плащания от джоба си. Но дори и малките разходи в абсолютни стойности могат да бъдат опустошителни за семействата с ниски доходи. Приблизително 1.3 милиарда души са били тласнати или допълнително тласнати към бедност от такива разходи, включително 300 милиона души, които вече са живеели в крайна бедност.

 

Плащанията от джоба за здраве

 

могат също така да накарат хората да се откажат от основни грижи и да принудят семействата да избират между това да платят за посещение при лекар, да купят храна и вода или да изпратят децата си на училище. Подобни компромиси могат да се окажат решаващи за разликата между ранното лечение на предотвратимо заболяване и тежкото заболяване или дори смъртта на по-късен етап. Решаването на този проблем изисква прогресивни политики за финансиране на здравеопазването, които освобождават от заплащане на здравните услуги хората с ограничени възможности

 

Постигането на всеобщо здравно

 

 покритие до 2030 г. е от решаващо значение. За да се постигне целта са необходими значителни инвестиции в публичния сектор и ускорени действия от страна на правителствата и партньорите. Ключовите действия включват радикално преориентиране на здравните системи с акцент на първичната медицинска помощ, насърчаване на равнопоставеността в достъпа до здравни грижи и финансовата защита, както и инвестиране в стабилни здравни информационни системи.

Глобалният мониторингов доклад за УВЗ за 2023 г. служи като предупредителен сигнал към световната общност, като подчертава спешната необходимост от приоритизиране и инвестиране в УВЗ, за да се гарантира, че всеки ще получи достъп до качествено, достъпно здравеопазване, без да изпитва финансови затруднения.


СЗО поиска по-високи налози върху алкохола

СЗО поиска по-високи налози върху алкохола

Да се въведе ръст на данъците и на подсладените напитки, тъй като те не са здравословни, предлага организацията
Румъния обяви епидемия от морбили

Румъния обяви епидемия от морбили

Регистрирани са 2000 случая на дребна шарка в 29 окръга, започна масирана информационна кампания за ползата от ваксинация
Расте огнището на маймунска шарка в Конго

Расте огнището на маймунска шарка в Конго

Случаите достигната 12 569 за единадесет месеца, ECDC оценява риска от продължаващата епидемия
40 милиона искат действия за здравето

40 милиона искат действия за здравето

Това стана по време на конференцията на ООН за климата COP28, която се провежда в Дубай от 30 ноември до 12 декември
Сред последните сме в ЕС по разходи за наука

Сред последните сме в ЕС по разходи за наука

352 млрд. лв. за научноизследователска и развойна дейност e изразходвал Европейският съюз през миналата година
Нова оферта за лекарските заплати в Англия

Нова оферта за лекарските заплати в Англия

Тя предвижда ръст от още 4.5% по това перо догодина, но индивидуалното увеличение ще варира между 0 и 13%, предложението може да спре стачките на консултантите
Среща на високо ниво за диабета в Сърбия

Среща на високо ниво за диабета в Сърбия

Организират я СЗО и Международната федерация за заболяването, 64 млн. души са засегнати от него в Европейския регион, до 2030-та ще бъдат 76 млн.
 Френска полева болница за ранени от Газа

Френска полева болница за ранени от Газа

Лазаретът е разположен на борда на кораба, който е с хеликоптерна площадка, на която да кацат вертолетите с пациенти
Лекарите в Гърция започват стачка

Лекарите в Гърция започват стачка

Те са от болниците и настояват за увеличаване на заплатите и на броя на наетите служители
2.4 млн. с ХИВ в Европейския регион

2.4 млн. с ХИВ в Европейския регион

Подобреният достъп до тестване е довел до 4.2% увеличение на диагностицираните с инфекцията, съобщиха от ECDC и СЗО
1 2 3 4 5 ... 109 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Трябва ли да има нов здравен министър?

Декември 2023 Предишен Следващ