контрол

„Сърце и мозък" във фокуса на депутатите

15-09-2023 14:05
Здравният министър вече се обясни за Кърджали, но предстои да се отчита и за новите болници на Търговска лига във Враца и В. Търново„Сърце и мозък
Clinica.bg

press@clinica.bg

Инвазията на веригата „Сърце и мозък" отново е във фокуса на депутатите. Здравният министър Христо Хинков днес се отчете за инвеститорските намерения на Търговска лига в Кърджали, но го очакват въпроси и за новите болници във Враца и В. Търново.

Към момента в здравно министерство не са постъпили документи от Търговска лига за разрешаване на дейност на болница в Кърджали, стана ясно от изказването на проф. Хинков по време на парламентарния контрол. То бе в отговор на въпрос от депутатите от партия „Възраждане". В него Маргарита Генчева и Георги Георгиев питат министъра дали в Кърджали ще се разреши инвеститорското намерение на ТЛ за болница с 250-300 легла, която напълно дублира функциите на областната „Ат. Дафовски", както и какво ще стане с областната и общинските болници в региона.


От думите на министъра обаче не стана


ясно какво ще е бъдещето на публичната здравна инфраструктура, нито как ще оцелее на фона на новата здравна карта, която ведомството му прави и която предвижда повече легла от сегашните. За сметка на това здравният министър скоро ще трябва да обясни какво ще се случи и болниците във Враца и В. Търново, след като и там се откриват нови болници на „Сърце и мозък". За разрешенията на тези лечебни заведения питат доц. Васил Пандов от ПП и Деница Симеонова от ДБ.


Проблемите с болничния сектор и


все по лошото състояние на публичните лечебни заведения на фона на непрекъснато увеличаващите се частни структури и нелоялна конкуренция бе тема и на други от въпросите към министъра.

84 хил. лв. е загубата на МБАЛ-Велинград към първото шестмесечие на годината, а просрочените задължения нарастват с 86 хил. лв. до 617 хил. лв., отчете проф. Христо Хинков на въпрос от депутата от „Възраждане" Стоян Таслаков свързан с влошеното състояние на болницата. По думите на народния представител то е свързано и със смяната на ръководството на лечебното заведение. След постъпване на работа на новия управител вътрешното отделение престава да работи, заради напуснали лекари, спира и дейността и анестезиологията и реанимацията, а детското отделение остава без педиатър, напуснали и уволнени са около 40 души.


Тема на контрола стана и ямболската болница.


Ще бъдат осигурени нужните около 44 млн. лв. за довършване на новото й крило, каза проф. Хинков. През последната година в МБАЛ „Св. Пантелеймон" са постъпили 11 лекари, а напусналите са шестима, а ръководството категорично отхвърля твърденията за масово напускане.


Здравният министър обеща да извърши


и проверка по сигнал, че в село Поликраище спешни екипи отказват да посещават адрес, а вместо това се позиционират в центъра в очакване обадилите се да ги посрещат. За него информира Станислав Стоянов от „Възраждане". Проф. Христо Хинков напомни случай от преди няколко дни, при които жена танцува върху линейка и обясни, че подобни практики може да са обяснение понякога да не се спазва стандарта, но ще проверки случая.


По време на блиц контрола проф. Хинков


бе запитан и за влошеното състояние на водопитейния павилион и инхалационната площадка и парка на Нареченските бани. Здравният министър обясни, че състоянието на парка е задача както на СБР, така и на други лечебни заведения, които го ползват и на кметството.

Ръст на кръводарителите

 

С около 17% са се увеличили кръводарителите в Националния център по трансфузионна хематология, спрямо 2022 г., а в структурите на трансфузионната система в страната с около 4%. Същевременно все повече млади и образовани хора са кандидати за благородната кауза. По данни на НЦТХ повечето кръводарители даряват за пореден път, а през последните години се увеличават и дарилите за първи път. Тези данни отчете проф. Христо Хинков на въпрос свързан с проблемите с кръводаряването, при които хората трябва сами да намират кръв за свои близки, както и за порочната практика за кръв да се заплаща. Той бе поставен от Георги Георгиев от „Възраждане", който призова да се проучат и приложат добрите европейски практики по тези проблеми, а здравният министър се съгласи, че ако има позитивен опит, той би могъл да се използва.


Ремонт виновен за скандала с Пирогов

Ремонт виновен за скандала с Пирогов

Депутатите в здравната комисия приеха решение, с които искат здравния министър да отмени уволнението на директора на спешната болница

Пускат две КП в психиатрията

Пускат две КП в психиатрията

Едната ще бъде за шизофрения и психични разстойства и ще бъде един месец, другата е за афективни непсихотични разстройства и ще е за 20 дни
Министър Хинков не се справя

Министър Хинков не се справя

Колкото до позицията на МС и на ПП-ДБ за оставката му - в такава ситуация е нормално да се изчака страстите да спаднат и да се вземе правилното решение, казва доц. Васил Пандов

"Св. Марина" става обучителен център по EU4Health

Той ще е в областта на редките болести и ще се ръководи от проф. Виолета Йотова, съобщиха от болницата
Позицията на премиера за здравния министър - без промяна

Позицията на премиера за здравния министър - без промяна

Проф. Хинков трябва да направи спешни проверки за идентифициране на нарушения във всички болници, до 8 декември трябва да е готов графика за провеждането им, допълват от МС
Асен Василев даде рецептата

Асен Василев даде рецептата

Подкрепям я, но не съм аз човека да искам оставката на здравния министър, каза Бойко Борисов

Изслушват шефа на Пирогов в парламента

Изслушват шефа на Пирогов в парламента

Това ще стане на извънредно заседание на Комисията по здравеопазване, пред която ще говори изпълнителният директор д-р Валентин Димитров
Пирогов ще съди здравния министър

Пирогов ще съди здравния министър

Иск срещу него ще заведе и уволнения директор на болницата д-р Валентин Димитров
Ръст на скарлатина и варицела в Пловдив

Ръст на скарлатина и варицела в Пловдив

Случаите са скочили двойно само за месец, заразата е предимно сред децата от 1 до 9 години, казват от РЗИ
Без изненади за бюджета на НЗОК

Без изненади за бюджета на НЗОК

От ГЕРБ предлагат отпадането на финансирането на нови болници и дейности, а от ИТН и БСП повече пари за зъбни протези

1 2 3 4 5 ... 708 »
Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Трябва ли да има нов здравен министър?

Декември 2023 Предишен Следващ