контрол

„Сърце и мозък" във фокуса на депутатите

15-09-2023 14:05
Здравният министър вече се обясни за Кърджали, но предстои да се отчита и за новите болници на Търговска лига във Враца и В. Търново„Сърце и мозък
Clinica.bg

press@clinica.bg

Инвазията на веригата „Сърце и мозък" отново е във фокуса на депутатите. Здравният министър Христо Хинков днес се отчете за инвеститорските намерения на Търговска лига в Кърджали, но го очакват въпроси и за новите болници във Враца и В. Търново.

Към момента в здравно министерство не са постъпили документи от Търговска лига за разрешаване на дейност на болница в Кърджали, стана ясно от изказването на проф. Хинков по време на парламентарния контрол. То бе в отговор на въпрос от депутатите от партия „Възраждане". В него Маргарита Генчева и Георги Георгиев питат министъра дали в Кърджали ще се разреши инвеститорското намерение на ТЛ за болница с 250-300 легла, която напълно дублира функциите на областната „Ат. Дафовски", както и какво ще стане с областната и общинските болници в региона.


От думите на министъра обаче не стана


ясно какво ще е бъдещето на публичната здравна инфраструктура, нито как ще оцелее на фона на новата здравна карта, която ведомството му прави и която предвижда повече легла от сегашните. За сметка на това здравният министър скоро ще трябва да обясни какво ще се случи и болниците във Враца и В. Търново, след като и там се откриват нови болници на „Сърце и мозък". За разрешенията на тези лечебни заведения питат доц. Васил Пандов от ПП и Деница Симеонова от ДБ.


Проблемите с болничния сектор и


все по лошото състояние на публичните лечебни заведения на фона на непрекъснато увеличаващите се частни структури и нелоялна конкуренция бе тема и на други от въпросите към министъра.

84 хил. лв. е загубата на МБАЛ-Велинград към първото шестмесечие на годината, а просрочените задължения нарастват с 86 хил. лв. до 617 хил. лв., отчете проф. Христо Хинков на въпрос от депутата от „Възраждане" Стоян Таслаков свързан с влошеното състояние на болницата. По думите на народния представител то е свързано и със смяната на ръководството на лечебното заведение. След постъпване на работа на новия управител вътрешното отделение престава да работи, заради напуснали лекари, спира и дейността и анестезиологията и реанимацията, а детското отделение остава без педиатър, напуснали и уволнени са около 40 души.


Тема на контрола стана и ямболската болница.


Ще бъдат осигурени нужните около 44 млн. лв. за довършване на новото й крило, каза проф. Хинков. През последната година в МБАЛ „Св. Пантелеймон" са постъпили 11 лекари, а напусналите са шестима, а ръководството категорично отхвърля твърденията за масово напускане.


Здравният министър обеща да извърши


и проверка по сигнал, че в село Поликраище спешни екипи отказват да посещават адрес, а вместо това се позиционират в центъра в очакване обадилите се да ги посрещат. За него информира Станислав Стоянов от „Възраждане". Проф. Христо Хинков напомни случай от преди няколко дни, при които жена танцува върху линейка и обясни, че подобни практики може да са обяснение понякога да не се спазва стандарта, но ще проверки случая.


По време на блиц контрола проф. Хинков


бе запитан и за влошеното състояние на водопитейния павилион и инхалационната площадка и парка на Нареченските бани. Здравният министър обясни, че състоянието на парка е задача както на СБР, така и на други лечебни заведения, които го ползват и на кметството.

Ръст на кръводарителите

 

С около 17% са се увеличили кръводарителите в Националния център по трансфузионна хематология, спрямо 2022 г., а в структурите на трансфузионната система в страната с около 4%. Същевременно все повече млади и образовани хора са кандидати за благородната кауза. По данни на НЦТХ повечето кръводарители даряват за пореден път, а през последните години се увеличават и дарилите за първи път. Тези данни отчете проф. Христо Хинков на въпрос свързан с проблемите с кръводаряването, при които хората трябва сами да намират кръв за свои близки, както и за порочната практика за кръв да се заплаща. Той бе поставен от Георги Георгиев от „Възраждане", който призова да се проучат и приложат добрите европейски практики по тези проблеми, а здравният министър се съгласи, че ако има позитивен опит, той би могъл да се използва.


МС пуска телемедицината чрез пощите

МС пуска телемедицината чрез пощите

Услугите ще включват консултации, диагностика и мониторинг от дистанция, целта е да се улеснят хората в селищата, където няма достатъчно лекари
Протонният център отпада от ПВУ

Протонният център отпада от ПВУ

Правителството реши да се откаже от проекта, защото има закъснение по изпълнението му с година, от ГЕРБ искат обяснение от здравния министър

Одобриха здравната стратегия 2030

Одобриха здравната стратегия 2030

Тя е изработена на основа на анализи, които показват, че системата у нас изостава, в сравнение със ЕС, документът бе приет от кабинета
Правят зони за подкрепа за деца със СОП

Правят зони за подкрепа за деца със СОП

Такива пространства ще бъдат изградени в две столични училища по програма на общината
СРЗИ с втори кабинет за ваксини срещу КОВИД

СРЗИ с втори кабинет за ваксини срещу КОВИД

Той е отворен от днес 27 септември, столичната здравна инспекция е получила 5760 от новите дози
1595 лв. за сестрите в градините в Сандански

1595 лв. за сестрите в градините в Сандански

Това предвижда новият КТД, такъв бе сключен и в Севлиево за първи път от четири години, съобщиха от КНСБ
Бюджетът на НЗОК за догодина с 14% ръст

Бюджетът на НЗОК за догодина с 14% ръст

Разговорите как ще бъдат разпределени средствата по отделните сфери на финансиране тепърва предстоят

Да се търси мотивация за профилактиката

Да се търси мотивация за профилактиката

Лекарят трябва да бъде този, който да определя броя на прегледите, трява да има интелигентна кампания в тяхна полза , казва д-р Николай Брънзалов
MЗ сезира прокуратурата за вилата на СБАЛПФ-Велинград

MЗ сезира прокуратурата за вилата на СБАЛПФ-Велинград

Здравният министър изиска търга за двуетажната сграда, който принадлежи на болница „Св. Петка Българска" да бъде прекратен поради установени нарушения
Местят спешното на МБАЛ-Пазарджик

Местят спешното на МБАЛ-Пазарджик

От утре то ще бъде в Отделението по физикална терапия и рехабилитационна медицина, временно е заради ремонт
1 2 3 4 5 ... 673 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какви са очакванията ви от Методиката на МЗ за изработване на нова здравна карта?

Септември 2023 Предишен Следващ