борба

ДАНС докладва за незаконен паралел

15-09-2023 12:48
В него са участвали дистрибутори, които са купували лекарства от аптеки и болници, от ГЕРБ искат прокуратурата да провери има ли престъплениеДАНС докладва за незаконен паралел
Clinica.bg

press@clinica.bg

В България има незаконен паралелен износ на лекарства, а властите са толерирали промени в СЕСПА, които да разширят портфолиото с изнасяните медикаменти. Това стана ясно от доклад на ДАНС до проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ, който той представи днес публично.

Докладът бе пратен до него в отговор на опитите на парламентарната здравна комисия да разбере къде се корени проблемът с нестихващия дефицит на лекарства. За тази цел председателят й – проф. Ангелов, поиска информация и от ДАНС.

От отговора става ясно, че в основата на недостига стоят два основни проблема – от една страна незаконен реекспорт, от друга - промени от властите, които са позволили да се увеличи паралелния износ за сметка на обществения интерес.


Формулата на СЕСПА


Според ДАНС за увеличаването на целия реекспорт на лекарства – законен и незаконен, роля е изиграла промяната във формулата на СЕСПА през пролетта на 2022 г. Тогава под натиска на търговци на здравните власти направиха одит на начина, по който се смята недостигът и се формира списъка със забранените за износ лекарства. Реална промяна във формулата нямаше - според закона недостиг у нас има при количества от даден медикамент под 65% от нужните за потреблението на база предходните 6 месеца. След одита обаче се промени настройката на СЕСПА за изчисление по тази формула, което доведе до намаляване на лекарствата в забранителния списък три пъти – от 300 на 100. От ДАНС са категорични, че тези действия са били в ущърб на обществения интерес и в полза на частния.

В следствие на новия начин на изчисляване голяма част от лекарствата са отпаднали от СЕСПА, в резултат на което е облагодетелстван частния търговски интерес за сметка на българския пациент, се казва в доклада им до проф. Ангелов.


Незаконният реекспорт


Освен ограничаването на лекарствата за износ обаче в страната е имало и откровено незаконен паралел, показва още докладът на ДАНС. Оттам съобщават, че от началото на тази година са извършени проверки от ИАЛ, които са показали, че има фирми, които купуват лекарства от аптеки и болници и ги продават в други страни. Това обаче е напълно незаконно, тъй като търговците на едро могат да купуват лекарства само от други търговци на едро или от производители.

Три такива фирми, които са заловили властите са „Ситадел Фармасютикъл", „Изифарм", „Нипон Белс Матрикс", става ясно от доклада. Те са изнасяли забранени медикаменти, не са подавали информация към СЕСПА и са купували от аптеки, показват констатациите.


Други причини


Освен промяната на формулата и незаконният реекспорт, ДАНС споменава и за други причини за липсата на лекарства у нас. Сред тях са презапасяването с определени медикаменти от пациентите, както и самолечението с антибиотици. Разбира се, в основата на паралела седят по-ниските цени у нас в сравнение с други западни държави.


Мерките


На базата на доклада от ГЕРБ искат да се види дали няма извършено престъпление .

Вече информирах прокуратурата да направи проверка дали има извършено престъпление, каза проф. Костадин Ангелов пред медиите. Освен това вчера здравната комисия в парламента прие и нови промени в закона за лекарствата, с които се ускорява връзката между националните номера на лекарствата и верификационните кодове, така че да има по-голяма прозрачност за движението на медикаментите. Ако няма такава свързаност, касата няма да плаща лекарствата. Освен това в рамковия договор се записа като условие за реимбурсация верификацията на лекарствата, което също помага за проследяването им.


Депутатите обслужиха частни болници и дистрибутори

Депутатите обслужиха частни болници и дистрибутори

Непубличните лечебни заведения и търговците на нерегистрирани лекарства и занапред няма да правят търгове, въпреки че им се плаща с обществени средства

Пак отлагат е-рецептите

Пак отлагат е-рецептите

Хартиените трябваше да отпаднат за антибиотиците и лекарствата за диабет от 1 октомври, но датата ще се измести

Учредиха асоциация за медицински изделия

Учредиха асоциация за медицински изделия

МедТех ще представлява едни от най-големите производители в света като Медтроник, ХелткеърС и Хартман

Обсъждат повече пари за помощни средства

Обсъждат повече пари за помощни средства

Да се удвои бюджета на касата по това перо за 2024 г., предлагат депутати и НЗОК

Нужна е промяна на Методиката за онколекарствата

Нужна е промяна на Методиката за онколекарствата

Необходима е спешна законодателна промяна, за да се избегне реалният риск от нови дългове на лечебни заведения, казват от Асоциацията на университетските болници
Здравната карта трябва да определи потребностите от легла

Здравната карта трябва да определи потребностите от легла

Септември се оказа важен за здравеопазването, през него стана ясна методиката за новата здравна карта, а след броени дни трябва да влязат в сила и нови правила за реимбурсация на онколекарствата. Готова ли е здравната каса да се справи с всички тези отговорности, попитахме нейния управител Станимир Михайлов.

Бизнесът скочи срещу контрола над средствата на касата

Бизнесът скочи срещу контрола над средствата на касата

Асоциациите на фармацевтичните компании, на дистрибуторите и Българският лекарски съюз отново не са съгласни фондът да плаща онколекарствата по най-ниската доставна цена

Над 50 лекарства се изтеглят от пазара

Над 50 лекарства се изтеглят от пазара

Толкова са продуктите, чието разпространение се преустановява за постоянно, бройката е за деветте месеца на тази година

НЗОК готова с правилата за онколекарствата

НЗОК готова с правилата за онколекарствата

Ако не се приемат законодателни промени, от октомври фондът ще плаща на всички болници по най-ниската, която е постигната от тях предходния месец

Аптеките се множат, а пациентите - не

Аптеките се множат, а пациентите - не

Въвеждане на генерична замяна без ограничение на вертикалната интеграция е възможно най-лошият вариант, казва Димитър Маринов

1 2 3 4 5 ... 133 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Септември 2023 Предишен Следващ