Ендокринология

Захарта, този (не)приятел на мозъка

03-07-2017 07:03
Нарушената въглехидратна обмяна е рисков фактор за инсулт, алармира ендокринологът д-р Вера КарамфиловаЗахарта, този (не)приятел на мозъка
Слава
Слава
Аначкова
slava.anachkova@gmail.com
Много малко са хората, които не обичат сладко, и за това си има научно обяснение. Дори най-върлите противници на захарта посягат инцидентно към нея, защото тя е най-бързото средство, чрез което организмът си набавя енергия. Тя му е необходима не само, за да издържи на физическите натоварвания, но и за да се справи с умствения труд. Кога "любовта" към захарта обаче може да се окаже опасна? Попитахме ендокринолога от "Александровска" д-р Вера Карамфилова.

Един от органите, който най-много се нуждае от захар, е мозъкът. Той представлява само 2% от телесната маса, но употребява около 20% от всички калории. Храни се основно с глюкоза, която си набавя от приетите с храната въглехидрати, в частност – захароза. Без нея функциите му се забавят, мисълта се замъглява и обикновено на човек му се доспива. Обратното, когато нивата на глюкоза в мозъчните клетки са нормални, се чувстваме тонизирани и дори щастливи, защото захарта увеличава освобождаването на невротрансмитера серотонин, известен още като „хормонът на щастието”. 

ВИЗИТКА

Д-р Вера Карамфилова е асистент и докторант към Клиниката по ендокринология на "Александровска болница" в София. Научните й интереси са свързани с метаболитен синдром и затлъстяване, захарен диабет, предиабетни състояния и техните усложнения. Участвала е в проект на Европейския съюз за превенция на диабет тип 2 в Европа чрез промяна в стила на живот, двигателната активност и стила на живот (DE-PLAN, 2006-2008), а в момента е част от друг европроект за ранна превенция на диабетните усложнения при хора с хипергликемия в Европа (е-PREDICE). 

Проблемите възникват, когато се подведем по приятните усещания, които ни носи сладкото, и започнем да прекаляваме с консумацията. Моментът, в който плодовете, медът и естествените подсладители бъдат заменени с кексчета, торти и кремчета, правим

първата крачка към затлъстяването

и се сблъскваме с всички рискове и последствия, които то носи след себе си. Най-големият проблем в случая е, че твърде високите нива на глюкоза бавно и постепенно увреждат всички клетки в човешкото тяло, включително и мозъчните.

„Високият прием на захар и захарни изделия води до свръхприем на енергия, която се натрупва под формата на мазнини в тялото, водещи до наднормено тегло и затлъстяване. Затлъстяването от своя страна е сериозен здравословен проблем, който значително повишава риска от захарен диабет, високо кръвно налягане и мозъчен инсулт, както и от други сърдечни и метаболитни заболявания”, отбелязва специалистът по ендокринология д-р Вера Карамфилова.

Индивидуалната любов към сладкото на всеки човек обикновено се „издава” от нивата на кръвната му захар. Стойностите не бива да са високи, тъй като товa

причинява сериозни увреждания на кръвоносните съдове

Това, от своя страна, води до редица сърдечно-съдови заболявания, както и до инсулт. „Състоянията, които могат да доведат до мозъчно-съдова болест и мозъчен инсулт от страна на ендокринологията, са свързани с дисгликемията, т.е. нарушенията в кръвната захар. Ако това състояние се комбинира с нарушения в холестерола и въглехидратната обмяна, затлъстяване и високото кръвно налягане, хората развиват т. нар. метаболитен синдром. Той може да доведе до атеросклероза, плаки и стесняване на всички съдове, включително и мозъчните. А от там да доведе и до инсулт”, допълва д-р Карамфилова.

Ето защо е изключително важно приемът на глюкоза да се ограничава, а

кръвната захар да се държи в норма 

дори при здрави хора. Нормалните й стойности на гладно (т.е. след поне 8 часа гладуване) не бива да надхвърлят 5,6 mmol/l, отбелязва ендокринологът д-р Карамфилова. По-високите стойности се свързват с преддиабетните състояния и напредналия диабет, които вече поставят кръвоносните съдове в риск.

Има две преддиабетни състояния – първото се нарича нарушена гликемия, когато кръвната захар на гладно е между 5,6 и 6,9 mmol/l. Другото е т.нар. нарушен въглехидратен толеранс – при него кръвната захар е между 7,8 и 11,1 mmol/l, след прием на 75 г глюкоза, разтворена във вода. В случай, че стойностите са над 11,1 mmol/l пациентът се диагностицира със захарен диабет. „Тестовете е важно да се правят, за да се хванат ранните нарушения на въглехидратната обмяна, когато още няма диабет и може да се превантира заболяването”, отбелязва д-р Карамфилова.

Разбира се, по този начин пациентите управляват и персоналния си риск от затлъстяване. В комбинация със спорт и здравословно хранене, всички по-сериозни проблеми могат да бъдат отложени във времето.

 

СЪВЕТИ

Слагайте мед в кафето



Как да намалим приема на захар? Ето и няколко прости, но полезни съвети от ендокринолозите:

  • Опитайте се да пиете чай или кафе без захар. Ако подслаждате, предпочитайте пчелен мед или кафява захар.
  • Не подслаждайте прясното и киселото мляко със захар.
  • Намалете поне на половина количеството на захарта, което използвате в готварските рецепти на десертите
  • Избягвайте честата употреба на безалкохолни напитки, съдържащи захар. Предпочитайте минерална или чешмяна вода.
  • Приемайте прясно приготвените натурални плодови сокове вместо нектарите, подсладени със захар.
  • Избягвайте консумацията на захарни и сладкарски изделия. За десерт избирайте пресни плодове.
  • Избягвайте честият прием на храни и напитки, съдържащи захар, между отделните хранения.  

Какво трябва да знаем за рака на белия дроб

Какво трябва да знаем за рака на белия дроб

У нас тази диагноза е на първо място като причина за смърт от всички онкологични заболявания при мъжете и на трето при жените, казва проф. Светлана Христова

Недоносените деца са рискови за инфекции

Недоносените деца са рискови за инфекции

Респираторно-синцитиалният вирус подвежда родителите, че става дума за тривиална настинка, а може да доведе до тежки пневномии, казва доц. Ралица Георгиева
Tрябва да насочим усилията си към профилактиката

Tрябва да насочим усилията си към профилактиката

Пандемията ни показа, че е нужно обществото да има по-голямо доверие на лекарите, тогава ще можам да защитим не само себе си, но и нашите близки и приятели, казва чл.-кор. проф. Цветалина Танкова
Имунитетът срещу КОВИД - 16 месеца

Имунитетът срещу КОВИД - 16 месеца

Рискът от нова инфекция е 5% до три месеца след първото заболяване, като нараства до 50% след 17 месеца

Можем да обърнем заболеваемостта от диабет

Можем да обърнем заболеваемостта от диабет

Скрининг сред рисковите групи ще открие повече хора, на които може да бъде предоставено своевременно лечение, казва проф. Здравко Каменов
Слагат второ изкуствено сърце на 23-годишен

Слагат второ изкуствено сърце на 23-годишен

Операцията се прави за първи път в България и ще се извърши в УМБАЛ „Св. Екатерина", съобщи проф. Генчо Начев

Забравата издава Алцхаймер

Забравата издава Алцхаймер

Музиката, упражненията, диетата и ангажираността на ума помагат в борбата с болестта, казва д-р Костис Прускас от Блокс Здравни и социални грижи

Германски топ лекар оперира у нас

Германски топ лекар оперира у нас

Проф. Ханс Хенкес и доц. Станимир Сираков извършиха първата съвместна интервенция в УМБАЛ "Св. Иван Рилски", известният специалист от чужбина отказа хонорар
Действай бързо! Инсултът не чака!

Действай бързо! Инсултът не чака!

Ако симптомите бъдат открити и лечението започне навреме, процесът на „умиране" на мозъчна тъкан е обратим и болният може да бъде спасен, казва акад. Иван Миланов

Къса се връзката джипи-специалист при хепатитите

Къса се връзката джипи-специалист при хепатитите

Разписване план стъпка по стъпка как да става ранната диагностика, казва проф. Красимир Антонов
1 2 3 4 5 ... 52 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Къде в здравеопазването трябва да има най-големи инвестиции в Бюджет 2022 ?

Януари 2022 Предишен Следващ