ОТЗВУК

Реакциите след оставката в НЗОК

30-06-2017 11:16
Каква е оценката на депутати, болнични мениджъри, пациенти и съсловни организацииРеакциите след оставката в НЗОК
Clinica.bg

press@clinica.bg
Управителят на здравната каса д-р Глинка Комитов изненадващо хвърли оставка. Какви са истинските мотиви зад „личните причини"? Оправдана ли е оставката на д-р Комитов? И какво следва след нея? Clinica.bg потърси мненията на мениджъри на болници и представители на съсловни и пациентски организации. Ето и тяхната оценка.                                                                                


Оставката му в този момент е неочаквана 


проф. Илко Гетов,
председател на Българския фармацевтичен съюз


Оставката на д-р Глинка Комитов в този момент за мен е неочаквана. Той вече два пъти докладва в парламентарната комисия по здравеопаване проблемите с бюджетите на болниците. На този етап няма забавяния с плащанията към аптеките. За съжаление, в средата на годината, когато трябва да започне да се прави бюджета на здравната каса за 2018 г., този факт малко ни притеснява. Надявам се да бъдем в добри отношения и със следващия управител на НЗОК.


Притеснена съм от напускането в този момент


Нели Савчева, председател на Националното сдружение на областните болници


Учудена съм от оставката, дори не мога да я тълкувам с оглед на преподписването на анекси. Особено за лечебните заведения, които имат по-ниски бюджети от досегашните. Според новите клаузи, Надзорният съвет трябва да вземе решения за тях, но на този етап такива няма. Фактът, че два месеца след подписването на договорите ни с НЗОК през април имаме анекси с променени правила за работа е показателен – постоянните кадрови и нормативни промени внасят ужасен хаос. Ние, като изпълнителни директори, не можем да организираме работата си. Лично аз ще чакам да видя какъв ще бъде бюджетът на болницата и ще преценя дали да подпиша анекс. Защото касата няма право да не ни зплаща дейността, след като вече имаме подписани договори. Ако бюджетът ни в анекса остане по-нисък от досегашния, няма да подпиша документа, защото няма да е в интерес на лечебното заведение.
Колкото до лимитирането на дейностите в Приложение 1, смятам, че има основание за налагането им при рехабилитацията и химиотерапията, но не и за ражданията и интензивните грижи. Това, което ме притеснява обаче, е, че касата вече изостава с плащанията за импланти и онкомедикаменти. Ако и дейностите от приложение едно се заплащат със закъснение, ще изпаднем в колапс. Освен това, никъде не е записано по какъв начин са определени лимитите за дейностите в приложение едно - има някои неща, които са, меко казано, притеснителни. А, когато говорим за обществен ресурс, думичките, които го определят, трябва да бъдат прозрачност и яснота на правилата.

Реалната власт е на Надзора 


Д-р Николай Болтаджиев, 

председател на Националното сдружение на частните болници


Оставката на д-р Комитов нищо не решава. Парламентът ще сложи на негово място друг. Знам обаче, че зад „личните причини” за една оставка винаги стои нещо друго. Комитов носи административна и политическа отговорност, без на практика да има правомощия. Те са в Надзорния съвет на касата, който управлява, взима решения и нерядко нарушава законите. Затова проблемът не е в Комитов като лош управител, а в това, че той носи отговорност за постъпките на Надзора.


Една персонална промяна не решава нищо


д-р Неделчо Тотев,
председател на Сдружението на общинските болници


Нищо не зависи само от един човек, бил той и управител на здравната каса. За да подаде оставка, това означава, че нещата в системата не вървят добре. Ние, като управители на лечебни заведения, знаем това. Устремени сме към дъното и може да се заровим в пясъка, ако скоро не се спре тази инерция, ще катастрофираме.
Днес разбрахме чрез новите договори, които получихме от касата, че ще имаме лимити – индикативни стойности, и за дейностите по Приложение 1. Според цифрите, които получих, вече съм с 10 000 над определените ми бройки за раждания и хемодиализа. Досега тези дейности бяха безлимитни, защо сега нещата се променят. Какво ще стане, когато ми се обадят и ми кажат, че съм надхвърлил индикативните си стойности – трябва да спра да приемам родилки или да го правя, въпреки че няма да ми платят? И в двата случая ще съм в нарушение. В първия трябва да отказвам помощ на пациентите в нарушение на Закона за здравно осигуряване, Закона за здравето и Конституцията, а в другия да нарушавам Търговския закон и умишлено да водя дружеството към фалит. Как да постъпя като мениджър!


Сигнал е за сериозни проблеми в здравната политика 


Доц. Любомир Киров,

председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ)


Уважавам личното решение на д-р Комитов. Да, много хора сигурно ще кажат „Браво! Ура!”, само че мисля, че не д-р Комитов е проблемът в системата на здравеопазването. Познавам го от много години, той е интелигентен и разумен човек и вероятно решението, което е взел, има сериозни основания. И това би трябвало да бъде сигнал за всички, които се занимават със здравна политика, че има сериозни проблеми, които искат сериозни решения. Сътресенията идват от незнанието на доста хора и от нежеланието да се променят нещата в правилна посока, защото едно е да говориш, а друго е да правиш. И друг път съм казвал, че за да има развитие в правилна посока в нашата здравна система, ще се наложи да се въведат и приложат мерки, които няма да се харесат на всички. Това е проблемът. И понеже повечето хора избягват да навлизат в дълбочина на проблемите и да ги решават, затова нещата се влошават. Оставката на д-р Комитов също няма да реши проблемите.

 

Дано бързо изберат нов управител


Д-р Станимир Хасърджиев,

Председател на Национална пациентска организация (НПО)


Не съм запознат с мотивите му, възможно е и да са лични. Но е очевидно, че през последните месеци има много сериозно напрежение в сектора. И друг път сме били свидетели на подобни неща, когато се сменя ръководството на здравната каса. Да се надяваме, че бързо ще бъде избран нов управител. Законът ясно е разписал, че има Надзорен съвет, който е висшият орган на управление, така че не би следвало да има сериозни проблеми и сътресения с една оставка от оперативното ръководство, била тя и на самия управител.


* Какъв е анализът на политиците след оставката на д-р Глинка Комитов - вижте мненията им тук.


Предвиждаме три цени на клиничните пътеки

Предвиждаме три цени на клиничните пътеки

Искаме и болниците да пращат пациентите при специалист, не само общопрактикуващите лекари, казва новоизбраният директор на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) проф. Камен Плочев.
Избраха новия шеф на касата

Избраха новия шеф на касата

Проф. Камен Плочев оглави здравния фонд с подкрепата на всички партии
Проф. Плочев обяви война на лобизма

Проф. Плочев обяви война на лобизма

Прогенерична политика и спазване на правилата, обеща единственият кандидат за шеф на НЗОК
Документите на проф. Плочев „под конец“

Документите на проф. Плочев „под конец“

Изслушването на единствения кандидат за НЗОК ще е на 26 юли, гласуват го преди ваканцията
Плочев под лупата на депутатите

Плочев под лупата на депутатите

Здравната комисия проверява утре единствения кандидат за шеф на НЗОК
Инфекционистът с голямо сърце

Инфекционистът с голямо сърце

Проф. Камен Плочев има талант на DJ и дисертация за борба с биотероризма
Проф. Плочев е надпартийна номинация

Проф. Плочев е надпартийна номинация

Проф. Камен Плочев е номинацията за управител на здравната каса на водещата политическа сила у нас – ГЕРБ. Труден ли беше изборът му, какво очакват народните представители от него, ще се справи ли с отговорния пост, попитахме д-р Даниела Дариткова.

Камен Плочев е кандидатурата на ГЕРБ

Камен Плочев е кандидатурата на ГЕРБ

Властта търсила неизкушен човек, който да въведе ред в системата

Канят д-р Глинка Комитов на работа в МЗ

Канят д-р Глинка Комитов на работа в МЗ

Зам.-министрите Нейчева и Ненков влизат в Надзора на касата през август
Изпитват кандидатите за НЗОК 10 минути

Изпитват кандидатите за НЗОК 10 минути

Приемат новия управител с повече от половината гласове в парламента

Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия здравен министър?

Април 2024 Предишен Следващ