На фокус

Напрежението в Майчин дом продължава

12-09-2023 16:08
Лекари от болницата искат справедливост заради неморалните практики на директора, но той отрича Напрежението в Майчин дом продължава
Clinica.bg

press@clinica.bg
Напрежението в „Майчин дом" продължава. Лекари от АГ-болницата продължават да настояват за справедливост заради неморални практики на изпълнителния директор проф. Иван Костов. Той обаче категорично отрича да има такива.
Проблемът стана ясен миналото лято, но нарежението ескалира в края на месец май, когато 16 лекари заедно с и.д. началникът й д-р Елена Георгиева заявиха, че ще напуснат, ако директорът не си подаде оставката. Като причина за настояването си, те посочиха самоуправство, натиск, тормоз и страх.

„Доказателствата за нарушения в болницата

има много, и за тях има доказателства. Под погледа на седем здравни министри лечебното заведение се превърна в бащиния на един професор. Независимо от това, няма адекватни действия от страна на принципала", заяви анестезиологът д-р Елена Георгиева, която до неотдавна работеше там.

Хората, които се изправят срещу ръководството

на болницата не са няколко, нито са анонимни, както неведнъж е заявявал директорът. Ние сме 23-ма човека и всеки наш сигнал до институциите е подписан, добави тя. По думите й има и други несъгласдни с начина му на управление, но мълчат под натиска на страха. Д-р Георгиева и шестнадесетте й колеги призоваха отново за отстраняването му, като посочи, че са налични всички основания това да бъде направено.

Тя припомни, че през последната една

година проверките от вътрешния одит на МЗ са пет, а от ИАМН – десет. Отделно двадесет и пет са тези от НЗОК и СЗОК. „Категорична лъжа от страна на ръководството е, че всички те са без установени нарушения", заяви лекарката. В подкрепа на твърдението си тя посочи решение на касата, според което трябва да бъде върната неправомерно взема сума за извършена операция.

Тя и колегите й недоумяват, защо

изпълнителният директор проф. Костов рекламира частната си дейност в интернет с робота на „Майчин дом", както и защо не се плащат допълнително материално стимулиране на лекар-анестезиолог, анестезиологична сестра и акушерка за извършени операции с него в болницата. За сетен път те призоваха за отстраняването му.

Същевременно, с позиция до медиите

излезе и проф. Иван Костов. „В последните месеци срещу ръководството на „Майчин дом" и лично срещу мен, като изпълнителен директор, се води безпрецедентна кампания, с разпространяване на откровени клевети и манипулирани данни, се казва в нея. Най-активните и яростни нейни говорители са д-р Алън Начев - отговорник на операционния блок на II-ра гинекологична клиника, неговата близка д-р Весела Карамишева, д-р Елена Георгиева, бивш временно изпълняващ длъжността началник на клиниката по анестезиология и реанимация, двама специализанти и две акушерки от тази клиника", пише той.

По-нататък той заявява, че категорично

не е получил заплата от 1 608 297 млн. лв., както се твърди. Той уточнява, че заплатата му както директор е 5 706 лв. месечно за 2020 г., 6 439 лв. за 2021 г., 6 897 лв. 2022 г. и 9 425 лв. през 2023 г. той посочва, че за времето на управлението си е успял да привлече нови специалисти. Д-р Костов посочва, че през последните години приходите на болницата са увеличени с 60%, а приходите на медицинския център към болницата - 4 пъти за 6 години. Като лъжа определя той твърдението на лекарите, че не са постигнати заплатите по КТД.
Други медици от "Майчин дом"  изразиха подкрепата си за него, като се събраха символично във фоайето на болницата. "Възмутена съм от натиска на малка група хора към целия персонал на болницата", каза проф. Боряна Слънчева, началник на Клиниката по неонатология.

Към момента от здравното министерство

заявиха нееднократно, че са установили неморални практики в заплащането на директора, но не и незаконни. Затова досега няма и смяна на директора на болницата. От МЗ обаче заявиха, че ще направят опит за намаляване на ножицата между най-високите и най-ниските заплати във всички публични болници. За съжаление към момента реални резултати няма, тъй като промените в Националния рамков договор за ограничаване на разликата до 10 пъти са с отлагателен срок от 6 месеца. 

20% от епилептиците са резистентни към лекарства

20% от епилептиците са резистентни към лекарства

Причините са сгрешени дози и пестене на медикаменти за дни на дефицит, три дни в болница не стигат за проследяванетио им, казва доц. Екатерина Витева
Дефицит на сестри и в ИСУЛ

Дефицит на сестри и в ИСУЛ

Клиниката по детска клинична онкология и хематология няма достатъчно персонал, което пречи на работата й, става ясно от парламентарен въпрос

Къде е моралът в „Майчин дом“

Къде е моралът в „Майчин дом“

Въпросът не е политически, ние можем да напуснем и да емигрираме, но какво ще обяснят управляващите на данъкоплатците, от които се хранят, казва д-р Стефан Костов
Държавните болници с 563 млн. дългове

Държавните болници с 563 млн. дългове

Te намаляват спрямо първото тримесечие, просрочените задължения са близо 60 млн. лв., показват данните към края на юни 2023 г.
За 14 години се родиха над 15 000 деца ин витро

За 14 години се родиха над 15 000 деца ин витро

Тази година бюджетът на Центъра за асистирана репродукция бе увеличен. Защо се налага повишаването и достатъчно ли е то, колко бебета са родени досега, попитахме д-р Мария Георгиева.

Лимитите стигнаха до Конституционния съд

Лимитите стигнаха до Конституционния съд

Въпрос за тях е задал ВАС във връзка със заведени дела, съобщиха от институцията
Един на всеки 10 в Европа е увреден в болница

Един на всеки 10 в Европа е увреден в болница

В България се мълчи за инцидентите в лечебните заведения, предстои проучване за удовлетвореността на пациентите, съобщи зам.-министър доц. Михаил Околийски
Искат допълнително оборудване за Спешна помощ

Искат допълнително оборудване за Спешна помощ

То да е за вдигане и носене на пациенти, предлага Съюзът на парамедиците в писмо до здравния министър проф. Христо Хинков
Кметът спира парите на болницата в Белоградчик

Кметът спира парите на болницата в Белоградчик

Преди две години общинският съвет гласува да й бъдат привеждани по 300 хил. лв. годишно, той не изпълнява решението, казва Боян Минков
Окончателно НС избира и подуправителя на НЗОК

Окончателно НС избира и подуправителя на НЗОК

Промените в Закона за здравното осигуряване бяха одобрени на второ четене в пленарна зала с 94 гласа „за", 26 против и един въздържал се
1 2 3 4 5 ... 454 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какви са очакванията ви от Методиката на МЗ за изработване на нова здравна карта?

Септември 2023 Предишен Следващ