Коментар

Политиците да не оставят „Майчин дом“ да затъва

13-09-2023 06:03
Виждаме в чии джобове потъват парите, за последните пет години бяха затворени шест необходими за пациентите звена, казва д-р Алън НачевПолитиците да не оставят „Майчин дом“ да затъва
Clinica.bg

press@clinica.bg
Тридесет и седем лекари от „Майчин дом" остават непримирими с управлението на сегашния изпълнителен директор на лечебното заведение проф. Иван Костов. Какво е фактическото състояние на болницата, има ли напуснали и затворени клиники, какъв е най-добрият вариант за нейното управление. По тези въпроси говори д-р Алън Начев. Той е акушер-гинеколог с 37-годишен стаж в нея.
Аз искам да кажа няколко думи за пътя, по който върви болницата за петгодишния период по време на управлението на това нейно ръководство. 

В този период бяха съкратени

шест звена, които никак не бяха маловажни. Напротив, всички те бяха в услуга на пациента. Сред тях бе Клиниката по репродуктивна медицина – една много скъпа инвестиция, която бе затворена, както и тази по Детско - юношеската гинекология, която също е съсипана. Факт е, че все има още звена, които са налични само по документация, но на практика са разбити.

За това време от 645 души 

персонал намаляхме със 111 човека. Същевременно беше купен роботът за ендоскопски операции. Тук искам да вметна, че аз, проф. Николай Доганов и проф. Атанас Щерев сме първите в България, които направихме лапароскопска АГ-операция и тя беше в „Майчин дом". С този робот единствено и основно работи директорът проф. Иван Костов. 

В доклада от одита е записано,

че с него се извършват 86 операции на година, тоест по операция и половина на седмица. За да бъде ефективен един такъв робот, той трябва да прави поне по пет операции на ден. Сертифицирани сме поне 20 души за ендоскопска дейност, но ние сме лишени, нямаме достъп и не можем да работим роботизираната хирургия.

Акушерският състав непрекъснато 

намалява. Основните двигатели от акушерките сега са жени, които са започнали работа в „Майчин дом" в 70-те години на миналия век, когато болницата е била създадена.

Според последния одитен доклад лечебното заведение има 753 000 лева необслужени задължения, което е 28% от общия дълг от 6 млн. лева. Отчетени са като оборот 28 млн. лева, а като печалба 109 000 лева. 

 

Това е смехотворното! 

 

Как въобще, при тези цифри може да се говори, че то е в чудесно финансово състояние.

Затова призовавам, господа политици, не оставяйте основната акушеро-гинекологична болница в страната да затъва. Не бива една светиня да бъде превърната в пустиня. Тя трябва да има ново ръководство и то дори не трябва да бъде от лекари, а от финансисти. Сега виждаме в чии джобове отиват парите.


НЗОК предупреди за фалшиви мейли

НЗОК предупреди за фалшиви мейли

Те ползват името на фонда и вероятно съдържат зловреден софтуер, казаха оттам
Няма опасност за детската болница

Няма опасност за детската болница

До 30 юли здравните власти ще кажат дали приемат структурата й, която ще бъде представена от екипа на Европейската банка
15% ръст на парите за заплати в държавните болници

15% ръст на парите за заплати в държавните болници

От 269 млн. през първото тримесечие на миналата година, те се повишават на 311 млн. през тази, показват финансовите отчети на лечебните заведения към МЗ
ВАС отсъди, че Пирогов е лъгал НЗОК

ВАС отсъди, че Пирогов е лъгал НЗОК

Спешната болница е отчела неизпълнена дейност по две КП, заради което правилно е прекъснат договора й преди две години
МЗ проверява детските операции на сърце

МЗ проверява детските операции на сърце

Ведомството е изискало доклад за пациентите, които са включени в графика, казаха оттам

Липсата на сестри е критична

Липсата на сестри е критична

Миналата седмица в София се проведе национална среща на Българската асоциация по здравни грижи, посветена на кадровия дефицит. Каква е реалността на липсващите медицински сестри и как се справя една ключова болница в нея, разказва Марияна Колева.

КЗП изтегля вейпове с форма на играчки

КЗП изтегля вейпове с форма на играчки

Модели представляват сериозен риск за здравето и безопасността на потребителите, съобщиха оттам.
Д-р Симидчиев отново пое здравната комисия

Д-р Симидчиев отново пое здравната комисия

Деница Сачева ще ръководи тази по социална политика, по образование от доц. Силви Кирилов, а по бюджет и финанси от Байрам Байрам
Детските операции на сърце спряха за 5 седмици

Детските операции на сърце спряха за 5 седмици

Те ще се възобновят според графика на НКБ на 19 август, причината е лисата на медицински сестри
Болниците с 326 млн. през юни

Болниците с 326 млн. през юни

Средствата за дейността им отново са над прогнозните бюджети на месец, макар и само с три милиона
1 2 3 4 5 ... 523 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ