коментар

Съобразявам се с решението на премиера

12-09-2023 13:54
От негова гледна точка реформите в здравеопазването не са в необходимата степен активирани, каза здравният министър проф. Христо ХинковСъобразявам се с решението на премиера
Clinica.bg

press@clinica.bg
Днес премиерът акад. Николай Денков освободи д-р Бойко Пенков от длъжността зам.-здравен министър.
Официалните мотиви гласят, че решението е взето заради бавни темпове на работа, които излагат на риск изпълнението на важни мерки в сферата на здравеопазването, заложени в управленската програма. Според информация на clinica обаче една от основните приични за освобождаването му е новата Методика за изработване на Национална здравна карта. Малко по-късно днес здравният министър проф. Христо Хинков коментира темата пред медии. Ето какво каза той.
Действително днес бях уведомен от министър-председателя, че зам.-министър Бойко Пенков е освободен от длъжност. Причините за това са мотивирани от самия министър-председател.

От негова гледна точка

реформите в здравеопазването не са в необходимата степен активирани, недостатъчно добри темпове. Поради което по негова преценка д-р Пенков трябва да бъде сменен с оглед на това да се ускорят тези процеси.

Става въпрос за промяна

в здравеопазването, за общите стратегически цели, които са поставени още от правителствената програма. Но, това е решение на министър-председателя, аз се съобразявам с него, аз съм лоялен към правителството и независимо от някои резерви, които имам, ще приема това решение на министър-председателя.

Завишаването броя на леглата е като подвижни пясъци

Завишаването броя на леглата е като подвижни пясъци

Кой носи вина за дефицита на лекарства, защо не се спира криминалния реекспорт и какво мисли за идеите на проф. Христо Хинков за реформа на болничната помощ, попитахме проф. Асена Сербезова в качеството й на пръв здравен министър на „Продължаваме промяната".

Не можем да съкратим легла по административен път

Не можем да съкратим легла по административен път

Ясна е Методиката, по която ще се прави Националната здравна карта. Kаква е философията за болничното преструктуриране и има ли разнобой с управленската програма, попитахме д-р Александър Симидчиев от „Демократична България".

МЗ прави тази здравна карта заради ПВУ

МЗ прави тази здравна карта заради ПВУ

Преди десетина дни стана ясна новата Методика, по която ще се прави Националната здравна карта, тази седмица поста си напусна зам. министърът, който бе в основата на изготвянето й. Има ли връзка между двете събития, каква е философията на управляващите за болничното преструктуриране, попитахме доц. Антон Тонев. 

Нужни са спешни мерки за преструктуриране на болниците

Нужни са спешни мерки за преструктуриране на болниците

Селективният подбор при договарянето с НЗОК може да отсее излишните и неефективни структури, без значение от тяхната форма на собственост, казва д-р Ивелина Георгиева

Освободиха д-р Бойко Пенков от МЗ

Освободиха д-р Бойко Пенков от МЗ

Решението е взето заради бавни темпове на работа, обясниха от Министерския съвет, но то дойде и след въпроси за новата Методика за здравната карта, с която се увеличават болничните легла
С новата здравна карта ще трябва да разкриваме още легла

С новата здравна карта ще трябва да разкриваме още легла

Св. банка отдавна ни обясни, че някои лечебни заведения имат толкова малък обем работа, че качеството на лечението в тях отдавна подлежи на сериозно съмнение, казва д-р Ивелина Георгиева

Нужна е нова концепция за здравната карта

Нужна е нова концепция за здравната карта

Миналата седмица здравното министерство публикува методиката, по която ще прави новата здравна карта. Как кореспондира тя с вижданията на партиите в управляващата коалиция, попитахме доц. Васил Пандов.

МЗ увеличава тавана на леглата в болниците

МЗ увеличава тавана на леглата в болниците

С около 10 000 легла се увеличава броя им в лечебните заведения според новата Методика за изработване на областните здравни карти в сравнение със старата

Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какви са очакванията ви от Методиката на МЗ за изработване на нова здравна карта?

Септември 2023 Предишен Следващ