Рокада

Освободиха д-р Бойко Пенков от МЗ

12-09-2023 11:25
Решението е взето заради бавни темпове на работа, обясниха от Министерския съвет, но то дойде и след въпроси за новата Методика за здравната карта, с която се увеличават болничните легла Освободиха д-р Бойко Пенков от МЗ
Clinica.bg

press@clinica.bg
Д-р Бойко Пенков е освободен от длъжността зам.-министър на здравеопазването. Заповедта за това е подписана от премиера акад. Николай Денков, съобщиха официално от Министерския съвет. Според информация на clinica обаче една от основните приични за освобождаването му е новата Методика за изработване на Национална здравна карта.
Основната задача на д-р Пенков в екипа на МЗ беше преструктурирането на болниците, така че да се намали техния брой, както и този на леглата в тях. Преди седмица обаче на сайта на МЗ беше публикувана Методика за изработване на новата здравна карта. Както clinica писа, с нея броят на леглата в болниците нямаше да се намали, а да се запази и според експертите дори да се увеличи. Това доведе до остри забележки и въпроси от страна на "Продължваме промяната".  

В отговор в четвъртък здравният министър

проф. Христо Хинков потвърди пред депутатите в здравната комисия, че целта на МЗ не е да съкрати легла, тъй като това нямало как да стане, а да спре разрастването на болниците в бъдеще. За тази цел той посочи, че ще се разчита на акредитацията като условие за договор с НЗОК и че също така може да се стигне до приватизация на областни болници. 

Днес обаче от МС освободиха от длъжност

зам. минситър Бойко Пенков, който основно бе натоварен с реализацията на тези промени. „Решението е взето заради бавни темпове на работа, които излагат на риск изпълнението на важни мерки в сферата на здравеопазването, заложени в управленската програма", мотивират се официално от МС.

Д-р Бойко Пенков е бил зам.-министър

на здравеопазването вече четири пъти. В сегашния екип на МЗ той отговаряше за дирекциите „Електронно здравеопазване" и „Лечебни дейности" с изключение на отдел „Образование и квалификация", както и за дейността в отделите „Търговски дружества" и „Управление на собствеността" в дирекция „Търговски дружества и собственост" към МЗ.

 В неговите задължения бе и

контрола на работата на ИАМН, ЦСМП и Националния център за обучение и квалификация в системата за спешна медицинска помощ, държавните психиатрични болници, Националния център по трансфузионна хематология и районните такива, Центровете за комплексно обслужване на деца с увреждания и хронични заболявания, Центъра за асистирана репродукция, Националната експертна лекарска комисия и РЗИ по отношение на функциите в областта на медицинските дейности. Заповедта за освобождаването му от поста зам. – министър влиза в сила от днес. Не се посочва кой ще застане на негово място.

Завишаването броя на леглата е като подвижни пясъци

Завишаването броя на леглата е като подвижни пясъци

Кой носи вина за дефицита на лекарства, защо не се спира криминалния реекспорт и какво мисли за идеите на проф. Христо Хинков за реформа на болничната помощ, попитахме проф. Асена Сербезова в качеството й на пръв здравен министър на „Продължаваме промяната".

Не можем да съкратим легла по административен път

Не можем да съкратим легла по административен път

Ясна е Методиката, по която ще се прави Националната здравна карта. Kаква е философията за болничното преструктуриране и има ли разнобой с управленската програма, попитахме д-р Александър Симидчиев от „Демократична България".

МЗ прави тази здравна карта заради ПВУ

МЗ прави тази здравна карта заради ПВУ

Преди десетина дни стана ясна новата Методика, по която ще се прави Националната здравна карта, тази седмица поста си напусна зам. министърът, който бе в основата на изготвянето й. Има ли връзка между двете събития, каква е философията на управляващите за болничното преструктуриране, попитахме доц. Антон Тонев. 

Нужни са спешни мерки за преструктуриране на болниците

Нужни са спешни мерки за преструктуриране на болниците

Селективният подбор при договарянето с НЗОК може да отсее излишните и неефективни структури, без значение от тяхната форма на собственост, казва д-р Ивелина Георгиева

Съобразявам се с решението на премиера

Съобразявам се с решението на премиера

От негова гледна точка реформите в здравеопазването не са в необходимата степен активирани, каза здравният министър проф. Христо Хинков
С новата здравна карта ще трябва да разкриваме още легла

С новата здравна карта ще трябва да разкриваме още легла

Св. банка отдавна ни обясни, че някои лечебни заведения имат толкова малък обем работа, че качеството на лечението в тях отдавна подлежи на сериозно съмнение, казва д-р Ивелина Георгиева

Нужна е нова концепция за здравната карта

Нужна е нова концепция за здравната карта

Миналата седмица здравното министерство публикува методиката, по която ще прави новата здравна карта. Как кореспондира тя с вижданията на партиите в управляващата коалиция, попитахме доц. Васил Пандов.

МЗ увеличава тавана на леглата в болниците

МЗ увеличава тавана на леглата в болниците

С около 10 000 легла се увеличава броя им в лечебните заведения според новата Методика за изработване на областните здравни карти в сравнение със старата

Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какви са очакванията ви от Методиката на МЗ за изработване на нова здравна карта?

Септември 2023 Предишен Следващ