коментар

Промените разместат кубчето на Рубик

12-09-2023 06:38
В хода на самата процедура за избор на директор стана ясно, че има доста сериозни проблеми в управлението на „ШейновоПромените разместат кубчето на Рубик
Clinica.bg

press@clinica.bg

Тази седмица Столичният общински съвет (СОС) за втори път ще се опита да смени директора на АГ-болница „Шейново", след като д-р Румен Велев обжалва първото му решение в Съда. Защо се стигна дотук, има ли закононарушение и традиция ли стана директорите да не искат да се разделят с постовете си, попитахме Милка Христова. Тя е зам. председател на СОС от квотата на БСП.

- Г-жо Христова, защо се стигна до това напрежение и протести от страна на д-р Велев срещу решението на СОС да не е директор на „Шейново"?

- Може би се стигна до тук заради смесването на две процедури като предстои да бъдат взети решения по два различни доклада на сесията на СОС, в четвъртък тази седмица. Когато се провеждаше конкурса за избор на членове на съвета на директори, решенията се вземаха при една фактическа обстановка, в хода на самата процедура обаче стана ясно, че има доста сериозни проблеми в управлението на болницата. Те получиха своята документална изява след получаване на резултатите от ИАМН и медицинските одити. От тези документи стана ясно, че проблемът с двете разменени деца се дължи на липсата на добра организация в самата болница, това респективно доведе до проблемa с избирането на д-р Велев за изпълнителен директор. И тук се смесиха двете процедури – едната, че д-р Велев кандидатства за изпълнителен директор на болницата и втората процедура, че СОС като принципал трябва да реагира на констатираните нарушения. Тогава се наложи тезата, че би било редно да се избере нов временно управляващ болницата, до провеждане на конкурс, защото такива са изискванията на закона за публичните предприятия. Новият управляващ трябваше да бъде назначен за 6 месеца. Предложението, което бе направено за д-р Таня Андреева, аз го подкрепям, тъй като тя е избирана за изпълнителен директор в един доста тежък момент за болница „Шейново" - преди около 10 години, когато имаше случай с починала родилка и доста голямо напрежение в лечебното заведение. Тогава д-р Андреева, която е човек от този колектив, успя да се справи със ситуацията и да стабилизира болницата. Сега съм много притеснена от това, което се случва, защото това напрежение вероятно ще се отрази върху дейността на лечебното заведение, а то има много важно място в системата на общинското здравеопазване и сферата на АГ-помощта. В него работят прекрасни специалисти и сме длъжни да им осигурим спокойна атмосфера за работа.

- Има ли все пак законови нарушения при избора на директор на „Шейново"?

- Действително в доклада, който бе изготвен за резултатите от проведените конкурси – не само по отношение на д-р Велев, но и за класирани лица има допуснати технически грешки, което е дало повод на областния управител да върне решението. Предстои да се запознаем в постоянните комисия на СОС със заповедта на Областния управител и да вземем решение. В политическата сила, която аз представлявам – БСП, такива решения се вземат след колективно обсъждане от всички съветници-социалисти. Но пак казвам – съжалявам за създалата се ситуация, която вреди на имиджа на общинското здравеопазване.

- Стана ясно, че д-р Велев е начело на болницата десетина години, трябва ли да има мандатност?

- В ЗЛЗ няма мандатност, мисля, че и най-добрият управленец след няколко мандата, разчитайки на рутината, допуска грешки и е добре да се помисли, както при други важни постове в държавата, да се въведе някакви мандатност, така че да идват хора с нови и свежи идеи. Тук може би трябва да правим разлика и между добрия доктор и добрия управленец - не винаги има съвпадение между тези два аспекта във всяка една личност. Д-р Велев е прекрасен медицински специалист и никой не може да оспори неговите качества. Той направи много за стабилизацията на болницата, но напоследък явно е допуснал да се появят пропуски в управлението, което най-ясно пролича в случая с двете разменени бебета. В материала, който е приложен към доклада за прекратяване на неговия договор за управление са посочени доста Актове за установяване на нарушения, които говорят, че в болницата не е налице ефективен контрол.

- Знаете ли колко проверки са правени на болницата и кои са най-фрапантните нарушения?

- Трудно ми е да кажа колко проверки са правени, на този етап разполагаме с един доклад, с констатирани около 9 нарушения. Това, което ми направи впечатление, освен нарушенията около двете бебета е, че при случаи на спешни раждания, са искани пари за „избор на екип", а в такива ситуации законът не позволява да се искат подобни средства. Това не е характерно само за „Шейново", с тази възможност се спекулира от доста болници, но не би следвало точно от ражданията да се трупа паричен актив, като се заобикаля закона. Другото, което ми направи впечатление е, че не винаги са спазвани медицинските стандарти. Предстои да се запознаем и с други документи, за наложени глоби на болницата, но тъй като все още не са ни предоставени, не следва и не бива да ги коментираме.

- Често възниква напрежение при опит за смяната на директор на държавна или общинска болница – с какво си го обяснявате? Защо се стига до протестите, които организират директорите?

- Трудно ми е да отговоря, но вероятно с управлението на даден човек, възникват и някакви обвързаности. Всякакво разместване на статуквото сменя и конфигурацията на кубчето Рубик, нормално е да има и хора, които се притесняват за позициите си. Затова и смятам, че при подобна ситуация, за временен директор следва да се избере вътрешен човек, който познава колектива, има неговото доверие и ще успее да стабилизира лечебното заведение без сътресения.

- Какво предстои в четвъртък?

- В четвъртък СОС ще вземе решение и по двата доклада. Единият доклад е за преразглеждане на решението на СОС, което областният управител е върнал, а вторият доклад е за освобождаването на д-р Велев като изпълнителен директор и назначаването на временен такъв. Моята група ще вземе решение след детайлно обсъждане на двата доклада, надявам се, че така ще постъпят и другите колеги, а крайният резултат ще доведе до успокояване на колектива и гарантиране на нормалната му дейност.


МС пуска телемедицината чрез пощите

МС пуска телемедицината чрез пощите

Услугите ще включват консултации, диагностика и мониторинг от дистанция, целта е да се улеснят хората в селищата, където няма достатъчно лекари
Правят зони за подкрепа за деца със СОП

Правят зони за подкрепа за деца със СОП

Такива пространства ще бъдат изградени в две столични училища по програма на общината
СРЗИ с втори кабинет за ваксини срещу КОВИД

СРЗИ с втори кабинет за ваксини срещу КОВИД

Той е отворен от днес 27 септември, столичната здравна инспекция е получила 5760 от новите дози
1595 лв. за сестрите в градините в Сандански

1595 лв. за сестрите в градините в Сандански

Това предвижда новият КТД, такъв бе сключен и в Севлиево за първи път от четири години, съобщиха от КНСБ
MЗ сезира прокуратурата за вилата на СБАЛПФ-Велинград

MЗ сезира прокуратурата за вилата на СБАЛПФ-Велинград

Здравният министър изиска търга за двуетажната сграда, който принадлежи на болница „Св. Петка Българска" да бъде прекратен поради установени нарушения
Местят спешното на МБАЛ-Пазарджик

Местят спешното на МБАЛ-Пазарджик

От утре то ще бъде в Отделението по физикална терапия и рехабилитационна медицина, временно е заради ремонт
Безплатни дентални прегледи в София

Безплатни дентални прегледи в София

Те ще се извършват от д-р Константин Димов и други медици от Клиниката по лицево-челюстна хирургия и оториноларингология в УМБАЛ „Св. Анна"
Безплатни прегледи в Русе и Разград

Безплатни прегледи в Русе и Разград

На 28 септември проф. Добрин Василев ще консултира в "Медика Кор", а на следващия ден кардиолози от болницата ще мерят кръвно в мобилен пункт
Изправиха на крака пострадалите парапланеристи

Изправиха на крака пострадалите парапланеристи

Те вече са изписани от УМБАЛ „Св. Георги" в Пловдив и се връщат в Англия, казват от лечебното заведение
Безплатни изследвания във ВМА

Безплатни изследвания във ВМА

Те ще се извършват днес на 25 септември по повод Световния ден на белия дроб, съобщиха от болницата
1 2 3 4 5 ... 239 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какви са очакванията ви от Методиката на МЗ за изработване на нова здравна карта?

Септември 2023 Предишен Следващ