Апел

Да подкрепим Злати!

12-09-2023 06:57
15-годишното момиче от Хасково се нуждае от спешна бъбречна трансплантация в Турция, но небходимата сума от 20 хил. евро е непосилна за близките йДа подкрепим Злати!
Clinica.bg

press@clinica.bg
15-годишно българско момиче има нужда от нашата подкрепа. Тя се казва Златина и е от Хасково. Злати страда от остра бъбречна недостатъчност, заради което спешно се нуждае от трансплантация, която да се извърши в Турция. Сумата от 20 хил. евро необходима за нея, обаче е непосилна за близките й, затова те отправят молба за помощ в тази нелека битка.
15-годишната Златина е с диагноза остра бъбречна недостатъчност, като проблемите започват през  2017 г. През тази година момичето е било хоспитализирано няколко наши болници - в МБАЛ – Хасково, в УМБАЛ – Пловдив, а след това е било на лечение в Отделението по хемодиализа на Специализицираната болница за активно лечение по детски болести „Проф. Иван Митев". 

През май същата година детето

е било на консултация и при детски нефролог в Италия, откъдето липса епикриза, но според родителите са дадени указания за спиране на терапията с два медикамента. Оттогава до тази година Злати е имала периодични оплаквания и посещения, разказа нейната леля Нина Малчева пред clinica.
В края на март тази година обаче Злати е била хоспитализирана с главоболие, температура, отпадналост в УМБАЛ „Св. Георги" Пловдив, а през април детето отново постъпва в Детската болница. 

Тогава родителите са насочени

за подаване на документи за списъка на пациенти, очакващи бъбречна трансплантация. Последват нови изследвания и лечение, а последните заключения на медиците от Детската болница от края на август отчитат влошаване в бъбречната функция. „Стигнахме до извода, че трансплантацията ще трябва да се прави в Турция, защото в България доста ни забавиха. Сега тя е спешна, дори много спешна, през следващата седмица Злати ще се подложи на операцията", каза леля й Нина Малчева. По думите й след като лекарите в Турция видели, че единият бъбрек на Злати вече нe функционира напълно, казали, че трансплантацията трябва да се извърши по най-бързия начин. Донор на момичето ще е баба й по майчина линия. "В България пробваха на няколко места да се изследват дали са съвместими, казваха им, че изследванията могат да се направят примерно след месец, след два.", каза още Нина Малчева. По думите й тук нещата се случват бавно, а те нямат време да чакат. "Преценката трансплантацията да се направи в Турция е лично на семейството ", добави още Нина Малчева.

 

Към днешна дата семейството на

 

Злати има оферта от болница в Турция на oбща стойност 20 000 евро – сума, която обаче не е по силите им. Средствата трябва да се съберат до 14 септември четвъртък, а трансплантацията се очаква да бъде извършена другата седмица. Злати има шанс да продължи живота си пълноценно, но за да се случи това, е нужна помощ за набиране на средствата за лечение. Близките й отправят апел към всеки, който има възможност да я подкрепят.

 

Как да помогнем

Всеки, който има възможност, може да подкрепи Злати на следната банкова сметка

Златина Бориславова Николова

IBAN: BG52STSA93000030202820 BIC: STSABGSF Банка ДСК

Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Декември 2023 Предишен Следващ