Парламент

Областни болници може и да се приватизират

07-09-2023 17:12
Няма как да се съкратят леглата и лечебните заведения, които вече съществуват, може само да се ограничи разразстването им занапред, стана ясно от думите на проф. Христо ХинковОбластни болници може и да се приватизират
Clinica.bg

press@clinica.bg

Възможно е да се стигне дотам, че част от областните болници да се извадят от забранителния списък за приватизация и да се предложат за продажба. Причината е, че те не успяват да издържат на конкуренцията на частните, въпреки опитите на държавата да ги спаси. Това стана ясно от отговорите на здравния министър проф. Христо Хинков по време на блиц-контрола в парламентарната здравна комисия днес.

Ще бъда откровен с вас – може да се стигне дотам, че ще трябва да се извадят болници от забранителния списък за приватизация, обясни проф. Хинков в отговор на въпрос на Маргарита Генчева от „Възраждане". Според министъра те няма как да издържат на конкуренцията на частния сектор, въпреки помощта на властите. Той обясни, че с опитите си да ги спаси, държавата инвестира средства в тях и така увеличава дела на капитала си и вече средно акционерният й дял е около 80%.


Според проф. Хинков може да се


поиска от кметовете да прехвърлят и останалите 15% и държавата да реши какво да се прави с тях или да ги остави да залиняват постепенно. Може да дойде момент, в който да трябва да се вземат радикални решения, затова го казвам на комисията, която ще трябва да взема тези решения, обясни проф. Хинков. Той припомни, че глътка въздух за областните болници се готви със средствата за финансирането им от държавния бюджет. По думите му за тази година са предвидени 20 млн., а за следващата - 60 млн. Критериите, които ще заложи МЗ обаче, ще са доста обхватни.


С тях ще се иска болниците да имат


различни отделения и да участват в осигуряването на донорски ситуации. Ако успеят да постигната изискванията, ще получат финансиране, обясни проф. Хинков. Това пък накара проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ да коментира, че е добре критериите в методиката все пак да могат да се покрият от областните болници, иначе от финансирането ще отпаднат лечебни заведения като тези във Враца, Ямбол и т.н.


Както вече clinica правилно написа, здравната карта няма


да намали леглата за активно лечение в страната, нито болниците, а ще отрази и узакони сега действащото състояние на системата. Това стана ясно и от отговора на проф. Хинков на въпроса на депутата от ПП Петър Куленски.


Идеята на здравната карта не е да даде

таван на броя легла, а снимка на реалната ситуация, да бъде ориентир, от който тръгваме, тя е една малка част от многото мерки, които трябва да въведем, като бариера за издаване на бъдещи разрешения, обясни проф. Хинков. Според него двата критерия, които залягат в методиката за изработването й – брой легла и използваемост, не са водещи показатели за реформиране на системата. Министърът обясни още, че, ако се заложи критерий, който да съкрати броя на леглата в сравнение със сега съществуващите, трябва да има и начин, по който това да стане, иначе няма резон в повдигането на този въпрос.


Според него разрастването на болниците


тепърва ще се ограничи с други механизми. Част от тях са въвеждането на акредитацията върху цялата дейност на лечебните заведения като условие за сключване на договор с НЗОК, както и на високи изисквания, на които да отговарят, както сега ще се прави с Методиката за финансиране на областните болници.


Ако касата може да отказва договор,

тогава ние ще имаме спирачка да се спре издаването на разрешение за болница, обясни той. Проф. Хинков обясни още, че при изработването на картата и промените е водещ интересът на пациента, а по време на КОВИД-пандемията се оказало, че нямаме достатъчно легла, стана ясно още от думите му. Според него държавата не може да се пребори с разрастването на частния сектор, а всички лечебни заведения трябва да работят в една посока. Подробните отговори на проф. Хинков на депутатските въпроси по тези сериозни теми накараха председателят на здравната комисия проф. Ангелов да отбележи, че все пак това е блиц-контрол, а не обсъждане на реформиране на системата.


Използваемостта на леглата е под 50% в 11 области

Използваемостта на леглата е под 50% в 11 области

Ако проектът на промени в ЗЛЗ на здравното министерство се приеме, вероятно там би трябвало да последва преструктуриране

Десният мираж на болнична реформа

Десният мираж на болнична реформа

Обявените намерения на властите за промени в ЗЛЗ и в Методиката за нова здравна карта са по-скоро обезкуражаващи

Нов адрес на болница ще се разрешава от МС

Нов адрес на болница ще се разрешава от МС

Мораториум за нови дейности и клиники ще има най-късно до юни, докогато трябва да е приета новата здравна карта, предвиждат идеите на МЗ за промени в ЗЛЗ

47 заповеди за нови дейности и болници

47 заповеди за нови дейности и болници

Пет от тях са за разкриване на структури на друг адрес, като най-голямата от тях е за „Сърце и мозък" в Ст. Загора, показват данните на МЗ

Здравната карта трябва да определи потребностите от легла

Здравната карта трябва да определи потребностите от легла

Септември се оказа важен за здравеопазването, през него стана ясна методиката за новата здравна карта, а след броени дни трябва да влязат в сила и нови правила за реимбурсация на онколекарствата. Готова ли е здравната каса да се справи с всички тези отговорности, попитахме нейния управител Станимир Михайлов.

Завишаването броя на леглата е като подвижни пясъци

Завишаването броя на леглата е като подвижни пясъци

Кой носи вина за дефицита на лекарства, защо не се спира криминалния реекспорт и какво мисли за идеите на проф. Христо Хинков за реформа на болничната помощ, попитахме проф. Асена Сербезова в качеството й на пръв здравен министър на „Продължаваме промяната".

Не можем да съкратим легла по административен път

Не можем да съкратим легла по административен път

Ясна е Методиката, по която ще се прави Националната здравна карта. Kаква е философията за болничното преструктуриране и има ли разнобой с управленската програма, попитахме д-р Александър Симидчиев от „Демократична България".

МЗ прави тази здравна карта заради ПВУ

МЗ прави тази здравна карта заради ПВУ

Преди десетина дни стана ясна новата Методика, по която ще се прави Националната здравна карта, тази седмица поста си напусна зам. министърът, който бе в основата на изготвянето й. Има ли връзка между двете събития, каква е философията на управляващите за болничното преструктуриране, попитахме доц. Антон Тонев. 

Нужни са спешни мерки за преструктуриране на болниците

Нужни са спешни мерки за преструктуриране на болниците

Селективният подбор при договарянето с НЗОК може да отсее излишните и неефективни структури, без значение от тяхната форма на собственост, казва д-р Ивелина Георгиева

Съобразявам се с решението на премиера

Съобразявам се с решението на премиера

От негова гледна точка реформите в здравеопазването не са в необходимата степен активирани, каза здравният министър проф. Христо Хинков
Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Декември 2023 Предишен Следващ