Позиция

Спрете атаките срещу лекарите!

05-09-2023 17:01
Индиректната злоупотреба със служебно положение и заплахите е недопустимо и излиза извън рамките на нормалността, казват от БЛССпрете атаките срещу лекарите!
Clinica.bg

press@clinica.bg
Действията на спешните медици от ЦСМП – Русе при спасяването на двете ударени от мълния деца на стадиона и поведението на доскорошния съветник на военния министър Тагарев – Мустафа Емин повдигнаха оживени дискусии в обществото и в социалните мрежи в последните дни. Националният съвет на Българския лекарски съюз излезе с позиция по този повод. Публикуваме я без изменения.
Във връзка със станалите публично достояние случаи от последните дни: трагичният инцидент от Русе и случилото се в УМБАЛСМ "Н.И. Пирогов", при които по един или друг начин беше поставена под съмнение експертизата на колегите от ЦСМП-Русе и на тези от най-голямата спешна болница у нас ясно заявяваме:

 

Посегателствата над медици 

 

под каквото и да било форма трябва да приключат! Спрете атаките срещу лекарите! Уронването на престижа на лекарите, незачитането им, опитите да бъде унижавано достойнството им говори ясно и недвусмислено за разпада ни като общество!

 

Само за седмица нашите колеги 

 

станаха обект на редица коментари и интерпретации, които не само поставиха под съмнение техния професионализъм, правото им на глас, но и индиректно внушиха вина на лекарите и медицинските специалисти, което за пореден път ги постави под прицела и гнева на обществото.

 

Националният съвет на БЛС 

 

апелира и е категоричен, че високо специализирана и научна материя е редно да бъде коментирана само и единствено от специалисти. Всякакви други интерпретации и коментари водят до подвеждане на обществото и носи негативи за всички страни. И още: 

 

Индиректната злоупотреба 

 

със служебно положение, заплахите, поставянето под съмнение на професионализма на екипите на най-голямата спешна болница е недопустимо и излиза извън рамките на нормалността.

 

Заставаме зад колегите си, 

 

които въпреки обществения натиск, огромно натоварване и напрежение, остават на работното си място и ежедневно се грижат за Вашето здраве и живот! И още веднъж призовава: Агресията над медици под каквато и да е форма трябва да спре! Спрете се, докато все още има на кого да кажете "Докторе, боли ме!"


Протонният център отпада от ПВУ

Протонният център отпада от ПВУ

Правителството реши да се откаже от проекта, защото има закъснение по изпълнението му с година, от ГЕРБ искат обяснение от здравния министър

Бюджетът на НЗОК за догодина с 14% ръст

Бюджетът на НЗОК за догодина с 14% ръст

Разговорите как ще бъдат разпределени средствата по отделните сфери на финансиране тепърва предстоят

Да се търси мотивация за профилактиката

Да се търси мотивация за профилактиката

Лекарят трябва да бъде този, който да определя броя на прегледите, трява да има интелигентна кампания в тяхна полза , казва д-р Николай Брънзалов
Половината българи пропускат профилактиката

Половината българи пропускат профилактиката

Знаят ползите и значението на прегледите, но само 1/3 се възползват от тях всяка година, скрининговите програми у нас са едва 3%, в ЕС са 40 на сто
Дефицит на сестри и в ИСУЛ

Дефицит на сестри и в ИСУЛ

Клиниката по детска клинична онкология и хематология няма достатъчно персонал, което пречи на работата й, става ясно от парламентарен въпрос

За 14 години се родиха над 15 000 деца ин витро

За 14 години се родиха над 15 000 деца ин витро

Тази година бюджетът на Центъра за асистирана репродукция бе увеличен. Защо се налага повишаването и достатъчно ли е то, колко бебета са родени досега, попитахме д-р Мария Георгиева.

Чилова академия

Чилова академия

Тя ще се проведе между 20-22 октомври, организира я Районна Лекарска Колегия – Смолян и МБАЛ "Д-р Братан Шукеров"
ГЕРБ пак внесе проекта си за онколекарствата

ГЕРБ пак внесе проекта си за онколекарствата

С него обаче се отваря по-широко вратата за увеличението на цените им при реимбурсирането от НЗОК в сравнение с предложението на ПП-ДБ

Задържаха мъж за нападение на водач на линейка

Задържаха мъж за нападение на водач на линейка

Той го ударил с юмрук в лицето, малко преди това медиците констатирали на адрес смъртта на баща му, случаят е от Харманли, съобщиха от МВР
Още 18 млн. за е-здравеопазване

Още 18 млн. за е-здравеопазване

Парите ще се усвояват до 2026 г., предвижда се с тях да се изгради модул за дистанционни консултации със специалист

1 2 3 4 5 ... 95 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какви са очакванията ви от Методиката на МЗ за изработване на нова здравна карта?

Септември 2023 Предишен Следващ