Коментар

Първата помощ става цифрова

08-09-2023 06:58
Пускаме новата актуализирана версия на приложението за нея, целта е повече хора да бъдат обучени, където и да се намират, казва проф. Красимир Гигов Първата помощ става цифрова
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Предстои да отбележим световния ден на първата помощ. Той е на 9 септември, когато почитаме безкористното дело на доброволците на Червения кръст и Червения полумесец. Защо се отбелязва тази дата, кой обучава доброволците и какво е мотото тази година. Това попитахме генералният директор БЧК проф. Красимир Гигов.
От 2000 г. насам Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец (IFRC) и националните й дружества отбелязват оказването на първа помощ във втората събота на месец септември всяка година.

Целта е да се повиши обществената

осведоменост за това, как първата помощ може да спасява животи всеки ден и особено в ситуации на криза. Тази година събитието ще бъде посветено на дигиталните иновации. Темата е „Първата помощ в дигиталния свят". Някои биха се запитали защо. Времето и технологиите го изискват.

 

Опазването живота и здравето

 

на хората винаги е била приоритетна задача на БЧК. Организацията ни непрекъснато се стреми да повишава здравната култура на населението за утвърждаване на здравословен начин на живот и подготовка по първа долекарска помощ. В този смисъл първата помощ е основно умение, което може да осигури ефективна и бърза интервенция, за да помогне при наранявания, да намали страданията и да подобри шансовете за оцеляване на човек в беда. 

 

По данни на Евростат през 

 

последното десетилетие травматизмът е третата водеща причина за смъртни случаи в Европа и у нас. Обучението по първа долекарска помощ е най-масовото и мащабно обучение, извършвано от БЧК. Ежегодно ние обучававе кандидат-водачи на МПС, планински и водни спасители, пътни полицаи и служители на фирми и ведомства. Придобитите знания и умения по първа помощ, които участниците получават по време на обучението са изключително важни. 

 

Те имат отношение не само към

 

превенцията на пътния травматизъм и този на работното място и в училище, но и допринасят за повишаване на здравната култура на населението и изграждането на правилни реакции за действия при различни бедствени ситуации. Тези курсове по първа помощ се извършват само от лектори – лекари. Така се гарантира професионализъм и високо качество на обучителния процес. От 2006 г. Глобалният референтен център по първа помощ на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец в Париж е предоставил лиценз на програмата на БЧК за обучение на водачите на МПС по първа помощ. Това дава възможност удостоверенията издавани от БЧК да са се признават в цяла Европа. 

 

Този лиценз периодично, на пет години,

 

ние го подновяваме, ако програмата отговаря на основните изисквания и е съобразена с новостите в обучението по първа помощ. През 2023 г. на БЧК предстои вземането на нов сертификат за тези курсове ( IFAA) от Глобалния референтен център по първа помощ, което ще е атестат и доказателство за унифициран стандарт и качество на обучението по първа помощ.

През 2022 г. в 62 кабинета в страната са провели 5500 курса и са обучили над 67000 души. 

 

В този процес са взели участие общо

 

192-ма преподаватели - лекари. Повече от петнадесет години БЧК организира и курсове по първа помощ за учители, родители и детегледачи на деца до 8 год. възраст. Основната цел е те да придобият знания и умения по първа помощ, за да могат правилно да реагират в ситуация на инциденти с тях. Освен това, участниците в курса се запознават и с най- често срещаните спешни състояния в детската възраст с оглед оказването на навременни и ефективни действия. 

 

За целите на обучението БЧК е осигурил 

 

необходимите тренировъчни пособия и печатни материали. Всеки завършил курса има възможност да опреснява придобитите знанията on-line, чрез сайта на организацията, да ползва мобилно приложение или някое от печатните ни издания. Кактои вече казах, тази година мотото на Световния ден на първата помощ е „Първа помощ в дигиталния свят". Причината е, че точно технологиите ни помагат да направим знанията за първа помощ достъпни за всички. 

 

Това важи както за основното 

 

или интензивно обучение до опреснителни курсове по животоспасяващи техники, дигиталната технология позволява на всеки със или без достъп до интернет да научи първа помощ. Това е нов начин човек да станете спасяващ и да обменя практики за първа помощ от цял свят - от вкъщи, със собствено темпо, без непременно да коригирате графика си. 

 

И не на последно място, тази година 

 

ще бъде специална за цифровите технологии, тъй като Глобалния Референтен Център по Първа Помощ е на път да пусне новата актуализирана версия на приложението си за първа помощ. Така повече хора могат да бъдат обучени, където и да се намират.


MЗ сезира прокуратурата за вилата на СБАЛПФ-Велинград

MЗ сезира прокуратурата за вилата на СБАЛПФ-Велинград

Здравният министър изиска търга за двуетажната сграда, който принадлежи на болница „Св. Петка Българска" да бъде прекратен поради установени нарушения
Местят спешното на МБАЛ-Пазарджик

Местят спешното на МБАЛ-Пазарджик

От утре то ще бъде в Отделението по физикална терапия и рехабилитационна медицина, временно е заради ремонт
Безплатни дентални прегледи в София

Безплатни дентални прегледи в София

Те ще се извършват от д-р Константин Димов и други медици от Клиниката по лицево-челюстна хирургия и оториноларингология в УМБАЛ „Св. Анна"
Безплатни прегледи в Русе и Разград

Безплатни прегледи в Русе и Разград

На 28 септември проф. Добрин Василев ще консултира в "Медика Кор", а на следващия ден кардиолози от болницата ще мерят кръвно в мобилен пункт
Изправиха на крака пострадалите парапланеристи

Изправиха на крака пострадалите парапланеристи

Те вече са изписани от УМБАЛ „Св. Георги" в Пловдив и се връщат в Англия, казват от лечебното заведение
Форум за психичното здраве в Брюксел

Форум за психичното здраве в Брюксел

Конференцията на високо равнище се организира от ЕК по повод Световния ден на 10 октомври
Безплатни изследвания във ВМА

Безплатни изследвания във ВМА

Те ще се извършват днес на 25 септември по повод Световния ден на белия дроб, съобщиха от болницата
Сгради светват в червено в Деня на сърцето

Сгради светват в червено в Деня на сърцето

Той е на 29 септември, тогава започва и националната информационна кампания на Дружество на кардиолозите в България, която предвижда редица инициативи
Честит празник магистър-фармацевти!

Честит празник магистър-фармацевти!

Днес отбелязваме Световния ден, посветен на тези специалисти, в ход е и кандидатстването за ежегодната стипендия на съсловната организация
Къде е моралът в „Майчин дом“

Къде е моралът в „Майчин дом“

Въпросът не е политически, ние можем да напуснем и да емигрираме, но какво ще обяснят управляващите на данъкоплатците, от които се хранят, казва д-р Стефан Костов
1 2 3 4 5 ... 428 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какви са очакванията ви от Методиката на МЗ за изработване на нова здравна карта?

Септември 2023 Предишен Следващ