парадоксално

МЗ увеличава тавана на леглата в болниците

01-09-2023 13:17
С около 10 000 легла се увеличава броя им в лечебните заведения според новата Методика за изработване на областните здравни карти в сравнение със старатаМЗ увеличава тавана на леглата в болниците
Clinica.bg

press@clinica.bg

Вместо да намали, здравното министерство ще увеличи тавана на леглата в болниците с новата здравна карта, която прави в момента. Това става ясно от съпоставката на новата Методика за изработване на областните здравни карти, която бе публикувана днес на сайта на ведомството, със старата от 2017 г.

Разлика в двете методики, по които се изработва Националната здравна карта (НЗК) няма никъде другаде освен в частта за болниците.


Открийте разликите


В новата методика, по която ще се направи и дълго очакваната актуализация на НЗК, е заложено, че осигуреността с легла за активно и интензивно лечение трябва да бъде 5.9 на 1000 души. В последната методика от 2017 г., по която беше изработена сегашната здравна карта, тези цифри бяха 4 на 1000 души. Казано на прост език, това означава, че досега е било нужно да имаме 1 легло за активно лечение на 250 души, а занапред ще е необходимо е легло за 169 българи. Ако съотнесем тези цифри към броя население според данните на НСИ излиза, че през 2017 г., когато сме били 7 050 034, сме имали нужда от 28 200 легла за активно лечение. Тъй като се прилагат коригиращи коефициенти по области, а има и други фактори за увеличението им като политическите амбиции по места, реално записаният им брой в НЗК е бил 33 492.

Сега, когато населението оредя до 6 447 710 души, се оказва, че ще имаме нужда от поне 38 152 легла. Бройката, когато се коригира с останалите коефициенти по области и настоящите политически и инвеститорски щения, може да се доближи и почти напълно до реално разкритите легла в страната – 41 456 за м.г. Освен това отново остава възможността в региони с по-висок капацитет на леглата Областната комисия да мотивира наличието им с идеята да се използват на междуобластно ниво и да не трябва да се съкращават.


Мотивите


Такива официално липсват в публикувания документ и не става ясно какво е провокирало повишаването на нуждата ни от болнични легла. Още повече, след като досега всички официални анализи на МЗ и правителството обясняваха точно обратното – че леглата ни и болниците са повече от нужното. Това беше тезата и на настоящия екип на МЗ, който започна актуализацията на НЗК и дори призова междувременно за мораториум върху разкриването на нови структури и легла. Едно логично предположение обаче е, че новата карта трябва да легитимира пред обществото разрасналата се болнична система, както и да даде възможност да се задоволят новите инвеститорски интереси – както clinica вече писа, за първите 5 месеца на годината има заявления за разкриването на още 1752 легла.


И още


Увеличението на леглата не е единственият проблем на новата методика. В нея се залага и по-нисък коефициент на използваемост – 60% вместо 70%, както е било досега. Това отново кореспондира с идеята нормативната база да се съобрази с реалността, в която използваемостта на легловата база, за която касата плаща, е дори по-ниска – около 50%, а не обратното.

В методиката се запазват непроменени останалите изисквания за разпределение на легловата база. И занапред броят на терапевтичните легла ще е между 50-60 на сто от всички, като по нива те трябва да спазват следното съотношение - 40:40:20. Броят на педиатричните ще е 10-15% от всички, а разпределението по нива ще е 50:40:10. Хирургичните ще са 20-25 процента от всички, а по нива ще са разпределени по следния начин - 10:60:30. При АГ-леглата броят им трябва да е 10-15% от всички, а по нива на компетентност да са разпределени в съотношение 40:50:10.


Без промяна


В методиката за новата здравна карта остават непроменени останалите показатели. Така например и занапред ще е нужно да има по една структура Спешна помощ от 2 ниво на 200 000 души. Минималният брой джипита за 100 000 души ще е 66.6, като за региони с много хора - над 6000 души, ще е нужен по един медик на 2000 души, а при по малко населените, 1 на 500-1500. Броят на денталните лекари пък се запазва на 100 на 100 000. Няма разлика и при специалистите, така например и в бъдеще ще са ни нужни 12.7 кардиолога на 100 000, 6.86 невролога, 4.3 ортопеда и т.н. Съотношението специалисти по здравни грижи:лекари пък трябва да е поне 1:1.


Използваемостта на леглата е под 50% в 11 области

Използваемостта на леглата е под 50% в 11 области

Ако проектът на промени в ЗЛЗ на здравното министерство се приеме, вероятно там би трябвало да последва преструктуриране

Десният мираж на болнична реформа

Десният мираж на болнична реформа

Обявените намерения на властите за промени в ЗЛЗ и в Методиката за нова здравна карта са по-скоро обезкуражаващи

Нов адрес на болница ще се разрешава от МС

Нов адрес на болница ще се разрешава от МС

Мораториум за нови дейности и клиники ще има най-късно до юни, докогато трябва да е приета новата здравна карта, предвиждат идеите на МЗ за промени в ЗЛЗ

47 заповеди за нови дейности и болници

47 заповеди за нови дейности и болници

Пет от тях са за разкриване на структури на друг адрес, като най-голямата от тях е за „Сърце и мозък" в Ст. Загора, показват данните на МЗ

Здравната карта трябва да определи потребностите от легла

Здравната карта трябва да определи потребностите от легла

Септември се оказа важен за здравеопазването, през него стана ясна методиката за новата здравна карта, а след броени дни трябва да влязат в сила и нови правила за реимбурсация на онколекарствата. Готова ли е здравната каса да се справи с всички тези отговорности, попитахме нейния управител Станимир Михайлов.

Завишаването броя на леглата е като подвижни пясъци

Завишаването броя на леглата е като подвижни пясъци

Кой носи вина за дефицита на лекарства, защо не се спира криминалния реекспорт и какво мисли за идеите на проф. Христо Хинков за реформа на болничната помощ, попитахме проф. Асена Сербезова в качеството й на пръв здравен министър на „Продължаваме промяната".

Не можем да съкратим легла по административен път

Не можем да съкратим легла по административен път

Ясна е Методиката, по която ще се прави Националната здравна карта. Kаква е философията за болничното преструктуриране и има ли разнобой с управленската програма, попитахме д-р Александър Симидчиев от „Демократична България".

МЗ прави тази здравна карта заради ПВУ

МЗ прави тази здравна карта заради ПВУ

Преди десетина дни стана ясна новата Методика, по която ще се прави Националната здравна карта, тази седмица поста си напусна зам. министърът, който бе в основата на изготвянето й. Има ли връзка между двете събития, каква е философията на управляващите за болничното преструктуриране, попитахме доц. Антон Тонев. 

Нужни са спешни мерки за преструктуриране на болниците

Нужни са спешни мерки за преструктуриране на болниците

Селективният подбор при договарянето с НЗОК може да отсее излишните и неефективни структури, без значение от тяхната форма на собственост, казва д-р Ивелина Георгиева

Съобразявам се с решението на премиера

Съобразявам се с решението на премиера

От негова гледна точка реформите в здравеопазването не са в необходимата степен активирани, каза здравният министър проф. Христо Хинков
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия здравен министър?

Април 2024 Предишен Следващ