Коментар

Трябва да има проверки на проверяващите

01-09-2023 07:02
Има отделни плажове, които са замърсени, защото отпадъчни води се вливат в морето, а това е незаконно, казва Сергей ИвановТрябва да има проверки на проверяващите
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Отново има драстична разлика в резултатите от измерването на чистотата на водите за къпане по Южното Черноморие. И при съвместните проби от МЗ отчетоха, че Попският плаж в Царево е напълно чист, а от "Активни потребители" докладват за наличието на Escherichia coli 15 пъти над нормата. Откъде идва разликата, попитахме и двете страни. Днес публикуваме отговора на д-р Сергей Иванов от СУ, който е и водещият учен по европейската програма „Микробиологични рискове в околната среда".
Ешерихия коли не е морски тип бактерия. Тя умира в морската вода заради солеността. Трудно е да я няма край плажовете, където хората отсядат и се къпят. В този смисъл няма място, където има летовници и то да е абсолютно чисто.

Навътре в морето обаче тя

не се открива. Въпросът е не толкова в наличността й, колкото в нейното количество. Приемливата норма, според европейското законодателство – Директива 7 от 2006 г., е 500 клетки на 100 млл вода. Обикновено ме питат, защо се разминават резултатите на РЗИ-Бургас и нашите, на Софийския университет. Министерството на здравеопазването се хвали от две седмици, че тяхната лаборатория била акредитирана, пък тази на университета не била. Това не е състоятелно.

Ние не вярваме на резултатите

на инспекцията както в началото, така и сега. От МЗ ни наложиха нова проверка, тоест РЗИ-Бургас трябваше да провери своите собствени резултати – нещо, което е много странно. Един вид, някой има пълният монопол над истината. Не беше направена никаква вътрешна проверка. Има и доста съществени технически подробности. Оказа се, че инспекцията взимат пробите абсолютно неправилно. Пак според европейските изисквания тези при плажовете трябва да се набират на един метър дълбочина на водата и на 30 см от повърхността.

Взетите от регионалната здравна

инспекция са от прибоя, където водата е пълна с боклуци. В нея има пясък, водорасли, дребни животинки. В нея не може да се направи коректно измерване. Точно затова се налага взимането да е по-навътре от морето. Ние го направихме по правилния начин, а другата страна – по погрешния. Не мога да кажа, защо техните проби излизат по-чисти. Фактът е, че от началото на сезона оттам твърдят, че замвърсители няма, все са нула, нула. Когато ние изнесохме данни, оттам започнаха да казват, че имало леко замърсяване.

Ако ние не бяхме повдигнали въпроса,

те вероятно щяха да продължават да твърдят, че всичко чисто. Затова и ние не вярваме на техните проби. Те остават на своето, ние на нашето мнение. Според мен, необходимо е проверката да направи институция извън МЗ, към което е инспекцията.

След няколко дни сезонът свършва. Има обаче отделни плажове, които са рискови, замърсени. Те не се дължат толкова на хората, колкото на отпадъчните води, вливащи се в морето. Това е незаконно. При Царево е пълно с фекалии. Редно е кметът да си свърши работата и направи пречиствателна станция, септични ями, всичко необходимо за очистването. Така е и при Синеморец. Като цяло обаче не бива да обобщаваме, че навсякъде е мръсно. Както вече казах, бактериите не живеят продължително време заради солеността. 

 

На това се дължи и фактът, че водата

 

при един плаж е мръсна, а на има – няма 4 км, при другия, е чиста. Локалните замърсявания зависят от много фактори, например, дали има отходни тръби и колко населен е плажът. Ето затова, не бива да се абсолютизира дали морето е чисто или мръсно. Аз съм много изненадан, че по време на всичко това, Министерството на здравеопазването се държеше като туристически агент, който се грижи единствено за туризма, а не за здравето на хората. 

 

Смятам, че в България трябва да има

 

 проверки на проверяващите. Причината е, че всяка държавна институция успява да се окопае на локално ниво и това определено й пречи да изпълнява функциите си. Типичен пример е РЗИ-Бургас.


MЗ сезира прокуратурата за вилата на СБАЛПФ-Велинград

MЗ сезира прокуратурата за вилата на СБАЛПФ-Велинград

Здравният министър изиска търга за двуетажната сграда, който принадлежи на болница „Св. Петка Българска" да бъде прекратен поради установени нарушения
Местят спешното на МБАЛ-Пазарджик

Местят спешното на МБАЛ-Пазарджик

От утре то ще бъде в Отделението по физикална терапия и рехабилитационна медицина, временно е заради ремонт
Безплатни дентални прегледи в София

Безплатни дентални прегледи в София

Те ще се извършват от д-р Константин Димов и други медици от Клиниката по лицево-челюстна хирургия и оториноларингология в УМБАЛ „Св. Анна"
Безплатни прегледи в Русе и Разград

Безплатни прегледи в Русе и Разград

На 28 септември проф. Добрин Василев ще консултира в "Медика Кор", а на следващия ден кардиолози от болницата ще мерят кръвно в мобилен пункт
Изправиха на крака пострадалите парапланеристи

Изправиха на крака пострадалите парапланеристи

Те вече са изписани от УМБАЛ „Св. Георги" в Пловдив и се връщат в Англия, казват от лечебното заведение
Безплатни изследвания във ВМА

Безплатни изследвания във ВМА

Те ще се извършват днес на 25 септември по повод Световния ден на белия дроб, съобщиха от болницата
Къде е моралът в „Майчин дом“

Къде е моралът в „Майчин дом“

Въпросът не е политически, ние можем да напуснем и да емигрираме, но какво ще обяснят управляващите на данъкоплатците, от които се хранят, казва д-р Стефан Костов
УМБАЛ „Д-р Г. Странски

УМБАЛ „Д-р Г. Странски" с план за модернизация

Болницата в Плевен кандидатства за сериозно финансиране по стратегията „Единно здраве" за Северозападен регион
1500 лв. за сестрите в яслите в Шумен

1500 лв. за сестрите в яслите в Шумен

Увеличение от 50 лв. е договорено, ще стане факт с Анекс към КТД, който предстои да бъде подписан
БЧК с младежки фестивал в София

БЧК с младежки фестивал в София

Проявата е под надслов "Да бъде мир и здраве" и ще се проведе на 21 септември в Южния парк, съобщиха организаторите
1 2 3 4 5 ... 239 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какви са очакванията ви от Методиката на МЗ за изработване на нова здравна карта?

Септември 2023 Предишен Следващ