Интервю

Лимити за онколекарства - да, за химиотерапия - не

28-06-2017 16:56
Няма как да съдим касата за неизплатените пари на болниците, но всяка една може да заведе дело сама, казва д-р Венцислав Грозев
Снимка: Аспекто
Лимити за онколекарства - да, за химиотерапия - не
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Финансирането на болниците от здравната каса се оказа най-горещата тема в последните месеци. Намери ли се най-накрая разрешение на проблема, ще се успокоят ли лечебните заведения, какво още искат медиците от властта, попитахме д-р Венцислав Грозев. Той е председател на Българския лекарски съюз (БЛС).

- Д-р Грозев завършиха ли най-накрая преговорите със здравната каса за финансирането на болниците?

- Още в преговорния процес за Нацоналния рамков договор за 2017 г. заявихме, че сумите, които бяха определени дори с тези 3% в рамките на 137 млн. лв. на месец, са долната граница на средствата, което болниците трябва да получат. След като се взеха парите на болниците през януари, февруари и март за база за следващото тримесечие стана така, че бюджетите им бяха намалени с по няколкостотин хиляди лева. Тук включвам и "Пирогов", „Св. Марина" във Варна, „Св. Георги" в Пловдив, където намалението достигна до 800 хил. лв., „Г. Странски" в Плевен, болници, които са гръбнакът на здравеопазването и имат огромен пациентопоток. Разбира се, имаше и частни болници с голям капацитет, които получиха суми с по 300 хил. по-малко в сравнение с миналата година. Това наложи веднага да се алармира здравната каса и след срещата в здравно министерство, за която изрично благодаря на здравния министър, постигнахме съгласие средствата да се увеличат от 1.61 на 1.67 млрд. лв. за годината.

На всички ни е яно, че системата е недофинансирана, но, в края на краищата, увеличението от 63 милиона за болнична помощ е факт и смея да твърдя, че то е заслуга на БЛС. Защото Надзорът на касата не гореше от желание да даде тези средства. Истината е, че това стана чрез наше настояване, но и с много доказателствени мотиви.

Друг е въпросът, че здравната система е недофинансирана според всяка съсловна организация във всяка страна, но ние се намираме в едни възможни рамки на бюджета. Тях бихме могли да променим по друг начин – чрез повишаване на процента на БВП или на здравната вноска, чието решение вече е на политиците.

- Смятате ли, че болниците сега ще се успокоят и няма да има напрежение до края на годината?

- От това, което сега е постигнато, немалка част от тях ще бъдат до известна степен удолетворени. Това трябва да доведе до по-голяма сигурност в системата. Вероятно ще има болници, които няма да бъдат чак толкова удолетворени, но ще се чувстват по-добре от април и май. Вчера касата преведе средствата за юнското плащане, което трябва да се направи през юли към районните каси, то е в размер на 140 млн . лв. Предполагам, че това ще успокои малко лечебните заведения.

- Защо тогава се получи напрежението между вас и здравната каса при съгласуването на договорите през последните дни?

На всички ни е яно, че системата е недофинансирана, но, в края на краищата, увеличенито от 63 милиона за болнична помощ е факт и, смея да твърдя, че то е заслуга на БЛС

- Защото така наречените допълнителни споразумения към договорите на болниците за съгласуване при нас постъпиха на 23 юни около 14 часа. Малко трудно би могъл човек да вземе решение за такъв сериозен документ в рамките на 2-3 часа. В тези договори има заложени клаузи, които кореспондират с лимитиране на дейността в Приложение 1, където влизат раждания, хемодиализа, интензивни грижи, химиотерапия, медицински изделия и лекарствата в онкологията. Досега тези дейности не са били вкарвани в лимити. Изведнъж се появяват текстове, които не са залегнали в НРД, нито в правилата за прилагането му и кореспондират с лимитиране. Въвеждането на така наречените „индикативни стойности", ако се отнасят към медицински изделия и лекарства в онкологията, са до голяма степен логични, защото те са основните причини, които водят до преразход в бюджета на касата. Там сигурно трябва да се подходи малко по-сериозно и критично. Но тези средства са извън парите за болници, затова нека касата ги следи, контролира, да санкционира, ако трябва, но защо с тях ще се връзва дейността на болниците. И защо, ако се стигне до преразходи при тях, ще се вземат средствата от тези за дейността на болниците, от труда на колегите ми.

- Но нали точно една от причните за недостига на парите за болници беше Приложение 1, където няма лимити на дейностите, не трябва ли да се сложат при определени дейности?

- Броят раждания, хемодиализи, физиотерапевтични процедури, химиотерапии особено не растат. Те нямат отношение към нарастването на разходите на касата. Но има преразходи заради лекарствата, които се използват за химиотерапия. Тоест, разликата в средствата идва от цената на лекарствата, които се използват за химиотерапия, а не от самата дейност.

- Но разходите за лекарствата не са включени в парите за болниците и съответно в тези за Приложение 1?

- Те не са включени, но чрез тях се формира дефицит за касата, който се заплаща със средства от Приложение 2, където са останалите дейности на болниците. Затова ние смятаме, че е правилно да се въведат тези индикативни стойности за лекарствата, които да се наблюдават и всеки шеф на отделение за химиотерапия да знае с какви средства разполага и с какви медикаменти да лекува, на каква цена, без да страда качеството.

- И до ден-днешен обаче няма разписани ръководства от научните дружества и бордовете на БЛС за употребата на медикаменти за химиотерапия, защо?

- Така е. Надявам се за следващия рамков договор, тоест в тази календарна година, това да се случи. Говорихме и за въвеждането на нови медикаменти, те трябва да се заявяват до определена дата за следващата година, за да може да се планува правилно бюджетът на касата. Ние нямаме против въвеждането на нови лекарства, но нека да се съобразяваме и с бюджета на касата.

- Каква е позицията на БЛС за въвеждането на смесители за онкомедикаменти в болниците?

- Според нас това няма да има особен ефект. На същото мнение са онколозите и директорите на болници. Полуавтоматизираните смесители, които се обсъжда да се въведат, са от порядъка на 200 хил. лв., но толкова ще е и поддръжката им на година. Не сме убедени, че това ще е по-ефективно от досегашните ламинарни блокове. Тепърва ще дискутираме този въпрос, ако има доказателства, че ще се намали загубата от 15%, която сега настъпва при употребата на ламинарните блокове, добре. Но засега никой не е убеден от ефективността на подобно технологично средство.

- БЛС ще участва ли със специалисти в проверките, които се извършват в болниците от касата?

- Към нас се обърнаха с такова предложение и мисля, че има логика и разум в това. Няма по-добър контрльор от експерта или, с други думи, от борда ни по онкология. Това са хората, които могат достатъчно мотивирано да оформят решение по тези въпроси. Очаквам колегите да подадат имената на специалистите, които ще участват в проверките на касата.

В МЗ ще се разгледат законодателните ни предложения във връзка с бордовете и с продължаващото обучение, което трябва да стане задължително

- На последното заседание на здравната комисия отново се констатираха огромните разлики в химиотерапията на един пациент у нас – около 10 пъти, според онкоспециалистите като проф. Георги Михайлов това не е нормално. Дискутирали ли сте този проблем?

- Не, все още не сме. Но мисля, че тук нещата опират до липсващите ръководства за химиотерапия, които могат да са разковничето за решаване на проблема. Десет пъти разлика не е нормално.

- Стана ясно, че според касата няма основание дори да се иска надлимитната дейност за 2015 и 2016 г., какво ще правите?

- Не мога да разбера как така няма основание да се иска, а се вкарва в сегашната база за определяне на бюджетите на болниците за следващите месеци. Да не говорим, че самият термин е отвратителен – надлимитна дейност, напомня ми за ликвидационните съвети от едно време в земеделието. И какво означава – аз като част от Надзорния съвет на касата определям лимита на заболяванияа в България, ако посмееете да се разболеете от четири вместо от три заболявания, боледувайте колкото искате, лекарите и сестрите ще ви лекуват, но ние няма да платим. Тогава на какво основание определихте методика за остойностяване на дейностите занапред, като включихте и надлимитната дейност досега! Значи има основание за това, но не и тя да бъде разплатена за миналия период. Това е абсурдно! Звучи ми парадоксално да признаеш, че приемеш отчета на болниците, но не и да го осчетоводиш. Това е наглост и ние ще преследваме интереса си докрай. Затова предложихме и актуализация на бюджета на касата за тази година. За съжаление, няма как да заведем иск пред съда за надлимитните средства. Но всяко лечебно заведение има право да заведе дело за своите, който акт БЛС ще подкрепи.

- Какво очаквате оттук-нататък от МЗ?

- Да продължим да работим в този дух на съвместно сътрудничество. Досега на всички наши повици за срещи и дискусии министърът на здравеопазването е отреагирал положително и нямаме повод да сме недоволни.

- Очертахте ли бъдещи теми за действие?

- Да, имаме съгласие да работим по законодателни промени в НРД – обемите и цените да се договарят от 1 януари, а не от 1 април, както е сега, за да влизат в бюджетната година. Ще се разгледат и законодателните ни предложения във връзка с бордовете и с продължаващото обучение, което трябва да стане задължително. По този начин ще изпълним бордовете със съдържание. Дали сме дори имената на експертите ни, които да се включат в работните групи по тези въпроси.

- Ще има ли промени в пакета на касата, ще се раздели ли пак на две?

- На този етап не сме коментирали тази тема.

- А за остойностяването на медицинския труд?

Ако не се реши проблемът с медицинските сестри, ще се стигне до затваряне на болници, защото няма да може да се изпълнят медицинските стандарти

- Запознахме министъра с резултатите от кръглата маса, която прведохме тази година, както и с методиката, която изработихме. Обърнали сме се към всички министерства, които смятаме, че имат отношение по този въпрос още преди месец и половина, но досега няма резултат. Заявили сме желание и за свикване на Висшия медицински съвет към министъра на здравеопазването, тъй като той може с експертно становище да допринесе по въпросите за финансирането.

- Напоследък кадровият проблем с медицнските сестри става много голям, какво показват вашите наблюдения в тази посока и какви са решенията?

- Проблемът наистина е изключително голям. Причините, които водят до намаляването им, е съпоставим с тези при малдите лекари до 40 години. Това са заплащането, условията на труд, отношение, чувстовото на непълноценност, създаването на един психоклимат, който принизява тази професия. Това са факторите, които доведоха дотам, че съотношение лекар към сестра от 1:3, да стане 1:0.9. В следващите 3-4 години, без адекватни мерки, ще срещнем огромни проблеми. И трябва да спрем да ги прехвърляме на съсловните организации. Българската асоциация по здравни грижи може само да алармира, да посочи проблема, но няма инструменти, както и БЛС, така че да задържи кадрите тук. Защото решенията са за друго ниво.

- А какви са те – по-големи заплати?

- Да, и не само. Нужни са по-добри условия на труд, по-добро отношение към сестрите. Това, което е добре е, че продължаващото медицинско обучение при тях вече влезе в закона и стана задължително, а при нас все още не е така. И тук се обръщам към нашите политици – малко неудобно стана. Сестрите имат закон, което им прави чест, но не смятам, че БЛС е в дълг към колегите си в това отношение, защото нашето предложение седи в МЗ отпреди три години и половина. По-скоро имаше неглижране от страна на самите политици.

- Ако не се реши кадровият проблем с медицинските сестри в следващите 3-4 години, ще се стигне ли до затваряне на болници?

- Най-вероятно - да, защото няма да може да се изпълнят медицинските стандарти. Защо ги създаваме тогава? Освен това, не е полезно за обществото. Заради това се обърнахме и към президента да създаде Консултативен орган към Съвета по национална сигурност по въпросите за здравеопазване. Не казвам, че това е панацеята, но, когато най-високият авторитет в държавата има отношение и мнение по тази тема, ще бъде от полза за всички, защото здравеопазването е надпартийно.


Освободиха шефа на Лозенец

Освободиха шефа на Лозенец

Причината са тежки нарушения, установени в одита на лечебното заведение, на мястото на д-р Христо Стоянов като временно изпълняващ длъжността директор е назначена д-р Олга Мицова - Масларова, съобщиха от МЗ
Док Интернешънъл не се занимава с търговия на лекарства

Док Интернешънъл не се занимава с търговия на лекарства

Съобщението на фирмата е във връзка с неверни твърдения на турския сайт Turkomeds.com
70% ножица при разходите за КП по области

70% ножица при разходите за КП по области

Толкова е разликата при тях в болниците в Смолян, където са най-ниски и в тези в София, където са най-високи, показват данните на Института по пазарна икономика
Обжалват задължителните ТЕЛК-комисии

Обжалват задължителните ТЕЛК-комисии

Общинските болници планират да оспорят в съда изискването, според което трябва да разкрият териториални експертни лекарски комисии, защото на практика то не може да бъде изпълнено, обясни д-р Неделчо Тотев
1 млн. за ваксини и тестове за коклюш

1 млн. за ваксини и тестове за коклюш

Средствата са одобрени от кабинета и ще бъдат приведени по бюджета на здравното министерство
Нов тайминг за Детската болница

Нов тайминг за Детската болница

До два месеца трябва да е готов плана за капацитета, чието създаване е следваща стъпка за изграждането й
НЗОК плаща за още 460 легла

НЗОК плаща за още 460 легла

Ръстът е спрямо октомври 2023 г., а средната използваемост на базата в болниците продължава да е нездравословно ниска - под 50%, показват актуалните данни
Живеем средно до 73.5 години

Живеем средно до 73.5 години

Продължителността се е увеличила спрямо 2020 г. и е намаляла спрямо 2013 г., показват данните на НСИ
Тази седмица бе направена първата детска операция на сърце за май

Тази седмица бе направена първата детска операция на сърце за май

В клиниката липсват 8 сестри, има нещо, което не ги мотивира да са там и ние искаме тази причина да бъде изчистена, казва Цветослав Найденов

Половината заповеди за лечение в чужбина са за лекарства

Половината заповеди за лечение в чужбина са за лекарства

Над 77 млн. е дала здравната каса миналата година, близо 97% от тях са отишли за медикаменти и медицински изделия, същото е и през тази

1 2 3 4 5 ... 629 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ