Позиция

Списък с лекарствата, които оказват влияние при проба

28-08-2023 12:23
За изготвянето му настоява омбудсманът Диана Ковачева в препоръка до министрите проф. Христо Хинков и Калин СтояновСписък с лекарствата, които оказват влияние при проба
Clinica.bg

press@clinica.bg
Да се изготви списък на лекарствата, които могат да доведат до фалшиво положителен тест за наркотици. За това настоява омбудсманът Диана Ковачева в препоръка до министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков и на вътрешните работи Калин Стоянов. Повод за него са наскорошните промени в НК, които позволяват да се отнема кола при наличие на положителна проба за алкохол или наркотици.
Уважаеми проф. Хинков,

Уважаеми г-н Стоянова,

Като застъпник за правата на гражданите бих искала да ангажирам вниманието Ви във връзка с проблем, който е особено актуален предвид и последните нормативни промени в Наказателния кодекс, вече влезли в сила.


Сигнализирала съм за проблема с фалшиво

положителни резултати от Drug test 5000, като отбелязах, че забавянето на кръвните тестове е в сериозен ущърб на хората. Недопустимо е гражданите да чакат месеци наред, докато излязат кръвните им проби и докажат, че не са употребили наркотични вещества, а през това време да търпят санкции. Наясно съм, че причината за това е, че липсват достатъчно потвърдителни лаборатории, тъй като пробите се изпращат за изследване само в специализираните химико-токсикологични лаборатории на ВМА в София и Варна, в лабораторията към Медицинския институт на МВР, в научно-техническите лаборатории към ОДМВР или в Националния институт по криминалистика при МВР.


В тази връзка адмирирам огласената в

медийното пространство цел на правителството резултатите от кръвните проби на шофьорите за алкохол и наркотици да излизат за една седмица като за целта се закупи нова модерна апаратура и бъдат обучени специалисти за работа с нея.

По повод на същия проблем, бих искала да обърна внимание на един друг негов аспект.

Считам, че познаването на лекарствата, които могат да доведат до фалшиво положителен тест за наркотици, значително би намалило негативните последици от евентуалния фалшив резултат, тъй като би дало възможност за предприемане на нужните мерки преди шофиране и съответно - тестване.


Публично достъпна е информацията, че

приемането на различни лекарства от няколко фармакологични групи могат да повлияят на резултата при направен тест за наркотици, тъй като и малки концентрации от тях могат да наподобят някои от забранените наркотични вещества. В това число са и често използвани без рецепта лекарства. Като пример могат да се посочат нестероидни противовъзпалителни средства, аналгетици, деконгестанти, лекарства за суха кашлица, антибиотици, антихистамини, антихипертензивни средства, перорални антидиабетни средства, антидепресанти и антипсихотици, психостимуланти и др.

В тази връзка намирам, че са непропорционални значителните негативни последици за гражданите от един фалшиво положителен тест, на фона на безобидни, според тях, лекарства, за които не са наясно с възможността да наподобят наркотично вещество при тест. Още повече, че на практика с оглед последиците се поставя знак на равенство между лице, приело например лекарство за кашлица, и лице, съзнателно приело наркотично вещество и седнало зад волана.


Към момента няма официален списък

с лекарства, които оказват влияние при проба, поради което считам, че би било добре да се създаде работна група по въпроса или Експертният съвет към Националния съвет по наркотични вещества би могъл да даде експертно становище какво е въздействието на различните лекарства при тест и да се състави списък, който да е отворен и да може да се допълва.

Безспорно е, че една от основните причини да продължава войната по пътищата е употребата на психоактивни вещества – алкохол и наркотици. Наред с предприетите мерки, които се надявам да дадат резултат, считам, че гражданите трябва да са официално запознати с възможността приемано от тях лекарство да позитивира тест за наркотици.


Важно е да уточня, че посоченото

по-горе в никакъв случай не цели оневиняване и сваляне на отговорност от извършителите, а навременно превантиране на възможни престъпления вследствие несъзнателната употреба на лекарства, позитивиращи контролните тестове и да отграничи случаите на съзнателно приемане на психоактивни вещества, към което следва да са насочени усилията на компетентните органи.

Предвид изложеното, моля за становището Ви по поставения проблем като се надявам, че всички усилия и мерки в цялост за предотвратяване на пътния травматизъм ще допринесат за повишаване на безопасността на движението по пътищата.


С уважение,

Проф. Диана Ковачева,
Омбудсман на България 


Бизнесът скочи срещу контрола над средствата на касата

Бизнесът скочи срещу контрола над средствата на касата

Асоциациите на фармацевтичните компании, на дистрибуторите и Българският лекарски съюз отново не са съгласни фондът да плаща онколекарствата по най-ниската доставна цена

Над 50 лекарства се изтеглят от пазара

Над 50 лекарства се изтеглят от пазара

Толкова са продуктите, чието разпространение се преустановява за постоянно, бройката е за деветте месеца на тази година

НЗОК готова с правилата за онколекарствата

НЗОК готова с правилата за онколекарствата

Ако не се приемат законодателни промени, от октомври фондът ще плаща на всички болници по най-ниската, която е постигната от тях предходния месец

Аптеките се множат, а пациентите - не

Аптеките се множат, а пациентите - не

Въвеждане на генерична замяна без ограничение на вертикалната интеграция е възможно най-лошият вариант, казва Димитър Маринов

БФС иска забрана на вертикалната интеграция

БФС иска забрана на вертикалната интеграция

Това ще намали дефицита на лекарства, от съсловната организация настояват и за временен мораториум за нови аптеки

Завишаването броя на леглата е като подвижни пясъци

Завишаването броя на леглата е като подвижни пясъци

Кой носи вина за дефицита на лекарства, защо не се спира криминалния реекспорт и какво мисли за идеите на проф. Христо Хинков за реформа на болничната помощ, попитахме проф. Асена Сербезова в качеството й на пръв здравен министър на „Продължаваме промяната".

ИАЛ с 400 проверки на аптеки и дистрибутори

ИАЛ с 400 проверки на аптеки и дистрибутори

Те са реализирани от началото на годината досега, в резултат има 21 наказателни производства

ГЕРБ пак внесе проекта си за онколекарствата

ГЕРБ пак внесе проекта си за онколекарствата

С него обаче се отваря по-широко вратата за увеличението на цените им при реимбурсирането от НЗОК в сравнение с предложението на ПП-ДБ

Дистрибутори се разграничиха от незаконния паралел

Дистрибутори се разграничиха от незаконния паралел

Според двете големи асоциации формулата на СЕСПА е била променена, за да се спази закона, а службите трябва да спрат криминалния износ на лекарства
ДАНС докладва за незаконен паралел

ДАНС докладва за незаконен паралел

В него са участвали дистрибутори, които са купували лекарства от аптеки и болници, от ГЕРБ искат прокуратурата да провери има ли престъпление

1 2 3 4 5 ... 132 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какви са очакванията ви от Методиката на МЗ за изработване на нова здравна карта?

Септември 2023 Предишен Следващ