Иновации

INSAIT у нас разшири екипа си

28-08-2023 12:01
С привличането на двама Вaутер Фан Хансбеке и Данда Паудел се разрастват възможностите за работа в областта на компютърното зрениеINSAIT у нас разшири екипа си
Clinica.bg

press@clinica.bg
Над 100 учени от 22 страни кандидатстваха в първия конкурс за изследователи в българския Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT), който е част от СУ "Св. Климент Охридски", съобщиха от Министерството на образованието и науката. С привличането на двама нови кадри - Вaутер Фан Хансбеке и Данда Паудел, се разраства екипа и в областта на компютърното зрение.
Сред кандидатите за INSAIT са били изследователи от САЩ, Швейцария, Австрия, Испания, Германия, Норвегия, Великобритания, Индия, Бразилия, Южна Корея, Канада, Южна Африка и Иран. Осемчленното жури е от водещи учени, които работят в топ институции в САЩ, Израел и Швейцария.
 
Тримата кандидати, които издържаха

успешно подбора и се присъединяват към INSAIT, са д-р Никола Константинов, белгиецът д-р Вaутер Фан Хансбеке и непалецът д-р Данда Паудел. Д-р Никола Константинов е на 29 години и вече е определян като един от най-обещаващите млади европейски учени в сферата на изкуствения интелект. Преди INSAIT е бил постдокторант в ETH Zurich и е завършил докторантура в IST Austria. Възпитаник на Оксфорд като завършва бакалавър и магистър в авторитетния университет с отличие, също възпитаник на Софийската математическа гимназия. В INSAIT д-р Константинов ще изгради изследователска група на световно ниво в сферата на машинното обучение с фокус върху създаването на сигурен, етичен и надежден изкуствен интелект. Това е стратегическа сфера за Европейския съюз, в която се инвестират огромни средства и в която се конкурират най-добрите научни организации на Стария континент.

 

Д-р Вaутер Фан Хансбеке отказва 

 

възможности за кариера в Силициевата долина в САЩ и предпочете да стане част от екипа на INSAIT в София. Младият учен е на едва 27 години и вече има над 1 500 цитирания на научните му разработки. Той има и статии в най-авторитетните международни конференции за изкуствен интелект, например NeurIPS - форума, където за първи път се появява технологията зад ChatGPT. Завършва докторантурата си тази година в Льовенски университет, Белгия, а дисертацията му е свързана с изкуствения интелект и компютърното зрение. Д-р Данда Паудел заменя Цюрих  със София. Непалецът завършва докторантура си през 2016 г. във Франция (CNRS) с отличие. Поканен е в ETH Цюрих за старши изследовател и преподавател, както и в други елитни университети в Англия и Франция. Особено внимание предизвиква работата му по проблеми, свързани с компютърното зрение, като трудовете му са публикувани в някои от най-авторитетните издания в света. Гост-лектор в редица университети като Оксфордския, Амстердамския, Токийския и други.

 

С привличането на Вaутер Фан Хансбеке 

 

и Данда Паудел INSAIT разраства екипа си в областта на компютърното зрение. Това е едно от най-бързо развиващите се направления в изкуствения интелект и с изключително широко приложение – в медицината, роботиката, автономното шофиране, управлението на трафика, обработката на сателитни данни и много други.

INSAIT е изключително влиятелен върху

света на информационните технологии. Показателно з атова е фактът, че общият брой на цитиранията на членовете му надхвърля 400 000. Една от тях е д-р Кристина Тутанова, едно от най-големите имена в областта на изкуствения интелект. Тя е част от екипа на Google DeepMind и Университета на Вашингтон. В него е още проф. Срджан Цапкун от ETH Цюрих. Неговите изследвания в областта на информационната сигурност са основополагащи за развитието на тази сфера в световен мащаб.

Проф. Еран Яхав от израелския университет

„Технион" от журито е носител на престижната ACM награда „Робин Милнър" за изключителни млади изследователи, а проф. Люк Ван Гул е един от най-цитираните и най-авторитетни учени в сферата на компютърното зрение в света. Проф. Мартин Вечев, основателят на INSAI е и единственият българин в историята с два ЕНИС гранта. Включен е и колегата му проф. Драгомир Радев, специалист по обработка на естествен език в университета Йейл, чиято научна работа е призната с множество награди, сред които ACM и ACL.


Стентираха торакоабдоминална аневризма

Стентираха торакоабдоминална аневризма

С прилагането на модерния метод - модифициран от хирурга ендографт, във ВМА спасиха 71-годишна пациентка
Ваня Григорова ще е кандидат за депутат

Ваня Григорова ще е кандидат за депутат

Председателят на здравната комисия в Столичният общински съвет обяви решението си в профила си във Фейсбук
АСП с нов шеф

АСП с нов шеф

Ръководството нa агенцията пое Веселин Кожухаров, той застъпва на мястото на Надя Танева
Имплантираха пулмонална клапа

Имплантираха пулмонална клапа

Интервенцията бе извършена в Националната кардиологична болница за първи път в страната тази седмица
Медик с приз за лечение при кръвна захар 78

Медик с приз за лечение при кръвна захар 78

Специализантката д-р София Константиниду от УМБАЛ-Пловдив получи отличие за най-добър клиничен случай
МЗ обяви oще три конкурса

МЗ обяви oще три конкурса

Те са за управители на Центъра за психично здраве и на болници в София област и Габрово
Търсят шефове на три болници

Търсят шефове на три болници

Те са СБАЛОЗ-София област, и специализираните лечебни заведения за рехабилитация, става ясно от обявените конкурси от МЗ
В Сливен търсят шефове на 24 отделения

В Сливен търсят шефове на 24 отделения

Обявен е и конкурс за началници за две лаборатории и за главна медицинска сестра в МБАЛ „Д-р Иван Селимински"
Нова терапия в борбата с Алцхаймер и у нас

Нова терапия в борбата с Алцхаймер и у нас

Апаратът за транскраниалната пулсова стимулация елиминира симптомите и подобрява качеството на живот на засегнатите от болестта
Двама нови зам.-министри в МТСП

Двама нови зам.-министри в МТСП

От тази длъжност в МЗ са освободени проф. Илко Гетов и доц. Михаил Околийски, чакат се назначения и там
1 2 3 4 5 ... 121 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия здравен министър?

Април 2024 Предишен Следващ