в цифри

Болниците усвоили увеличението си в аванс

28-08-2023 06:12
Средно по 268 млн. на месец са получавали лечебните заведения за първите седем месеца по НЗОК, за оставащите пет имат по 246 млн., но без резерваБолниците усвоили увеличението си в аванс
Clinica.bg

press@clinica.bg

Болниците са усвоили увеличението на бюджета си по здравна каса в аванс. Средно по 268 млн. лв. са получавали лечебните заведения за първите седем месеца на годината, а за оставащите пет им се пада по 246 млн. на месец, но без да броим средствата в резерва на касата. Това показват официалните данни за касовото изпълнение, които са публикувани на сайта й, както и цифрите от бюджета на фонда за 2023 г., който бе приет едва преди месец.

Актуалното състояние


Общо 1.880 млрд. лв. е платила здравната каса до 31 юли на лечебните заведения, средствата включват дейността им декември - юни. Това означава, че средно месечно касата е плащала на болниците по 268 млн. лв. Това е повече, отколкото приходите им през м.г., показва касовото изпълнение за 2022 г. Според него средно месечно болниците тогава са усвоявали по 237 млн. лв.

Бюджетът на фонда за 2023 г., който бе приет едва в края на миналия месец определи 3.109 млрд. лв. за болничните до края на годината. Тоест, за оставащите пет месеца (за дейност юли-ноември) касата разполага с 1.229 млрд. лв. за болниците или с близо 246 млн. лв. на месец.


Има ли резерв


Здравната каса разполага с резерв от 205 млн. лв., който тепърва ще се разпределя. Ако темпът на разходите за болнична помощ се запази и не се увеличи през идващите по-студени месеци, е достатъчно да се пренасочат 107 млн. лв., за да се запазят досегашните плащания към лечебните заведения. Вероятността да се увеличат разходите на болниците обаче е доста висока не само заради отминаването на летните отпуски и настъпването на зимните месеци, но и заради финансирането на нови дейности. С приемането на бюджета на касата за 2023 г. се разшири и пакета й, като се добавиха заболявания като Полицитемия вера, различни ортопедични процедури на коляно и др. Също така здравната каса продължава да увеличава броя на леглата, за които е сключила договори заради разширения в самите болници.


Къде отиват средствата


Данните към момента показват, че касата финансира 376 болници с 49 319 легла за активно лечение или със 731 повече в сравнение с декември миналата година. Най-голяма част от новите легла са в София – от 12 010 през декември м.г., сега те са 12 333, като сред болниците, които са увеличили най-много броя им в договорите си с НЗОК са „Св. София" (с над 170), „Софиямед" (с над 40). Сред другите региони са Русе, Плевен, Бургас. Съответно сред лечебните заведения са „Медика" (с над 80), „Сърце и мозък" (200), „Бургасмед" (60). Болниците, които разширяват дейността си, логично усвояват и все по-голям ресурс от средствата на касата и надхвърлят лимитите си, докато областните и общинските лечебни заведения редовно се оплакват, че не могат да ги достигнат. Това пък води до преразпределение на средствата от едни към други болници, заляга във формирането на новите лимити и увеличава риска от капитулация на публичните лечебни заведения, тъй като палиативни мерки от рода на субсидиране по определени методики очевидно няма как да компенсират проблема. Още повече, че до момента няма яснота какъв ресурс ще се задели от МЗ за допълнителното финансиране на държавните болници, нито от НЗОК за отдалечените (предимно общинските) - на този етап в проекта на НРД за последните са заложени 2 млн. месечно.


Какво означава всичко това


Цифрите навеждат на няколко основни извода:

1. Първият е, че средства за по-високи заплати в болниците, които досега не са достигнали стойностите в КТД няма как да дойдат занапред чрез парите по КП.
2. Здравната каса едва ли ще има средства за ново увеличение на цените на КП в болничната помощ през тази година.
3. Преразпределението на средства от публичните болници към частните продължава.
4. Без да се въведе равнопоставеност и ефективен контрол над дейността на болниците и финансирането им, рискуваме да останем без обществена здравна инфраструктура.

 

Ръст и на разходите за лекарства

 

Касата е платила 1.1 млрд. лв. за трите групи лекарства през първите 6 месеца на годината, показват още данните на сайта й. Бюджетът й до края на тази година е 1.7 млрд. лв., което означава, че без пари от резерва, фирмите ще връщат над 500 млн. лв. по Механизма. Това обаче означава, че и ръстът на бюджета за следващата година ще трябва да бъде доста голям, за да няма не се наруши правото им на печалба. Според прогнозите на компаниите той ще трябва да е около 20%.


20% от епилептиците са резистентни към лекарства

20% от епилептиците са резистентни към лекарства

Причините са сгрешени дози и пестене на медикаменти за дни на дефицит, три дни в болница не стигат за проследяванетио им, казва доц. Екатерина Витева
БФС иска забрана на вертикалната интеграция

БФС иска забрана на вертикалната интеграция

Това ще намали дефицита на лекарства, от съсловната организация настояват и за временен мораториум за нови аптеки

Дефицит на сестри и в ИСУЛ

Дефицит на сестри и в ИСУЛ

Клиниката по детска клинична онкология и хематология няма достатъчно персонал, което пречи на работата й, става ясно от парламентарен въпрос

Завишаването броя на леглата е като подвижни пясъци

Завишаването броя на леглата е като подвижни пясъци

Кой носи вина за дефицита на лекарства, защо не се спира криминалния реекспорт и какво мисли за идеите на проф. Христо Хинков за реформа на болничната помощ, попитахме проф. Асена Сербезова в качеството й на пръв здравен министър на „Продължаваме промяната".

Къде е моралът в „Майчин дом“

Къде е моралът в „Майчин дом“

Въпросът не е политически, ние можем да напуснем и да емигрираме, но какво ще обяснят управляващите на данъкоплатците, от които се хранят, казва д-р Стефан Костов
Държавните болници с 563 млн. дългове

Държавните болници с 563 млн. дългове

Te намаляват спрямо първото тримесечие, просрочените задължения са близо 60 млн. лв., показват данните към края на юни 2023 г.
За 14 години се родиха над 15 000 деца ин витро

За 14 години се родиха над 15 000 деца ин витро

Тази година бюджетът на Центъра за асистирана репродукция бе увеличен. Защо се налага повишаването и достатъчно ли е то, колко бебета са родени досега, попитахме д-р Мария Георгиева.

ИАЛ с 400 проверки на аптеки и дистрибутори

ИАЛ с 400 проверки на аптеки и дистрибутори

Те са реализирани от началото на годината досега, в резултат има 21 наказателни производства

ГЕРБ пак внесе проекта си за онколекарствата

ГЕРБ пак внесе проекта си за онколекарствата

С него обаче се отваря по-широко вратата за увеличението на цените им при реимбурсирането от НЗОК в сравнение с предложението на ПП-ДБ

Лимитите стигнаха до Конституционния съд

Лимитите стигнаха до Конституционния съд

Въпрос за тях е задал ВАС във връзка със заведени дела, съобщиха от институцията
1 2 3 4 5 ... 561 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какви са очакванията ви от Методиката на МЗ за изработване на нова здравна карта?

Септември 2023 Предишен Следващ