млад лекар

Доста специалисти избират да останат в България

06-09-2023 05:45
Изглежда, че няма интерес за промяна на системата, което за съжаление няма да доведе до нищо добро, казва д-р Слави ЯковДоста специалисти избират да останат в България
Мила
Мила
Мишева
mila.misheva@gmail.com
По актуални и важни теми в здравеопазването обикновено думата даваме на известни, опитни и изявени лекари. По-рядко се допитваме до младите медици и студенти, на които разчитаме за едно по-добро бъдеще за здравеопазването в България. Защо поеха по нелекия път на лекарската професия, каква перспектива виждат у нас и как изглежда здравната ни система през техните очи, разказват самите те в нашата рубрика "Млад лекар". Днес думата е на д-р Слави Яков, за който съвсем наскоро стана ясно, че вече притежава европейска диплома по кардиология. Той е лекар в Клиниката по тази специалност в УМБАЛ ''Царица Йоанна'' - ИСУЛ.
- Д-р Яков, вие сте един от тримата млади медици oт УМБАЛ ''Царица Йоанна'' - ИСУЛ, за които скоро стана ясно, че са придобили европейска диплома по кардиология. Какъв беше пътят до нея и какво ви донесе тя?

- За да се защити дипломата, се преминава през европейски изпит по кардиология, на който в последните години се явяват и колеги от България. У нас по инициатива на Дружеството на кардиолозите в България (ДКБ) се избират колеги, най – често такива, които скоро са взели специалност по Кардиология и дружеството ги препоръчва.

От България тази година за първи път има толкова много кандидати, като сме общо шестима успешно преминали. ДКБ поема и таксата за участие в изпита, което е практика в други държави от много време. Там има и специални курсове за въпросния изпит, тук ни се предоставят онлайн материали. Стремежът е той да се популяризира сред младите колеги в Европа, което се и случва, и може би в един момент да стане и задължителен в практиката на всички кардиолози. Но, за момента той носи по-скоро престиж, нямаме някакъв конкретен дивидент. Има държави, в които този изпит е задължителен, тоест след завършването на следването по кардиология, е необходимо да се положи. Целта е да се проследят знанието и спазването на препоръките за лечение на пациенти за държавите, които са част от Европейското кардиологично дружество. Изпитът реално е базиран именно на това - върху препоръки за правилно поведение и лечение на пациенти, като той е изцяло клинично насочен.

- Трудна ли беше подготовката?

- Да, самият изпит е доста различен от тези, които сме свикнали да полагаме тук в България. Просто нашата система е доста по-различна, набляга се на устната форма, а изпитът представлява тест, като от пандемията насам, се полага онлайн, което беше улеснение. Материалите, с които разполагахме, бяха онлайн лекции, които наистина бяха добри. Самият изпит включва 120 въпроса за три часа, като всеки един въпрос представлява реален клиничен случай и времето в общи линии, е на ръба.

- Защо избрахте да станете лекар?

- Моите родители са лекари и винаги съм мислел в тази насока. Много, много не съм гледал настрани, винаги това ми е била целта.

- Вие сте се насочил към кардиологията? Защо?

- Кардиологията много ми хареса. Първо, много ми допадна още като студент, най-вече заради стажа. Но ми хареса също, защото е много всеобхватна и всяка друга система в човешкото тяло, по някакъв начин е свързана със сърдечно-съдовата. Самата специалност има доста подспециалности. Никога не е скучно.

- Удовлетворен ли сте от образованието си по медицина?

- Има какво да се подобрява, но мисля, че е на доста добро ниво, макар и различно спрямо европейското, но си има своите плюсове и минуси.

- А от сблъсъка си със здравната система?

- Със сигурност дойде малко като шок преходът от студент към лекар, сега тепърва ще навлизам в този от специализант към специалист. Има доста неуредици, които се надявам в бъдеще лека полека да се изчистят.

- Кои са плюсовете на здравната ни система?

- На първо място може би е достъпността, което всъщност понякога за съжаление се оказва и проблем. Много лесно човек може да стигне до различни специалисти, до второ, трето мнение – нещо, което българинът много обича да прави. Освен това смятам, че макар да се казва постоянно, че лекарите намаляват, доста специалисти избират да останат в България и има много млади колеги, включително в нашата болница. Струвам ми се, че тече едно обновяване на поколенията, което е само плюс.

- А кои са минусите ?

- Може би основният минус е липсата на комуникация между отделните звена – както на локално ниво, между отделните отделения и структури, така на вертикално ниво – между лекари и сестри, специализанти и специалисти, както и по-висшестоящи структури. Има административни норми, дори и пречки, които не винаги са измислени в полза на пациента. Тоест вместо да се набляга върху болния и лечението, повечето пъти трябва да се спазват някакви административни изисквания, които може би не са наложени от правилните хора.

- Смятате ли, че пациентът е поставен в центъра на системата и защо така мислите?

- Надявам се и все още мисля, че това е така. Доколкото виждам отстрани по-скоро ми се струва, че пациентът е в центъра, защото, ако не той е там, то няма смисъл.

- Бихте ли останали да работите в България, още повече сега, когато европейската ви диплома отваря още по-широка врата за работа в ЕС?

- За момента този изпит не е задължителен, за да се работи в Европа. И без него това може да се случи. Винаги съм искал да практикувам в България, така че за момента мисля да остана тук. Има какво да се види, какво да се научи, с какво да се допринесе. На този етап не мисля за работа в чужбина.

- Виждате ли възможности за кариерно развитие тук?

- Винаги има, да. Ако има желание, човек винаги може да върви нагоре. Особено в нашата сфера има възможности.

- Удовлетворява ли ви заплащането, което бихте получавали като лекар в избраната от вас специалност?

- Имаше едно увеличение на заплатите миналата година, което не бих казал, че е кой знае колко адекватно, спрямо финансовата обстановка в страната. За съжаление, ако искаш да получаваш добро заплащане, трябва да работиш на няколко места. Има как да се постигне, но е свързано с малко повече усилия.

- А условията, в които ще работите – апаратура, наличие на медицински сестри, комфорт на работното място?

- Специално в нашата клиника има достъп до апаратура, разполагаме с нови и съвременни апарати. Разбира се, не винаги могат да се сравняват с някои европейски болници, но като цяло оборудването е съвременно. По-скоро проблемът, не само при нас, но и навсякъде, е с медицинските сестри, които, за съжаление, в последно време доста понамаляха. Като тук определено трябва да се наблегне, защото здравеопазване без тях е невъзможно.

- Плаши ли ви агресията сред пациентите? С какво си я обяснявате?

- До момента не съм бил свидетел или потърпевш от агресия. Може би, защото все пак работя в клиника, а не на първа линия като в спешна помощ. Със сигурност агресията звучи плашещо и не трябва да я има. Това наистина е проблем и е редно да има сериозни наказания. Не мисля, че ако един лекар ходи с полиция, е мярка, която би могла да е решение, по-скоро трябва нещо по-сериозно да се промени. Иначе не знам с какво да си я обясня, надявам се да са отделни случаи, а не нарастваща тенденция.

- Смятате ли, че правилата, по които работи НЗОК с лекарите и болниците са добри? Защо?

- Трудно ми е отговоря, все пак от скоро имам специалност и тепърва ще се сблъсквам със здравната каса. Но определено има нужда от промени.

- Мислите ли, че има нужда от промяна на системата? В каква посока?

- Промени със сигурност не биха били излишни. Трябва да се работи в посока най-вече на това, за което вече говорихме - пациентът да е в центъра на системата, да се набляга на адекватни грижи, а също е много важно да се работи сериозно и за профилактиката, така че да се намали броя на хоспитализациите, особено излишните такива. Освен това трябва да се върви в посока да се задържат младите кадри, да не се концентрират само в големите градове, а да има и в по-малките, постоянно се чува, че доста болници са пред затваряне. И проблемът, който също вече засегнахме, с останалия медицински персонал, като сестри, санитари, защото всъщност там са по-големите липси.

- А на етичните стойности в гилдията?

- Това вече не мога да коментирам.

- С какво си обяснявате липсата на обещавани промени в системата през последните години?

- Да, така е - има обещавани промени, но изпълнението не се случва. И аз не мога да си го обясня, може би няма интерес да се работи в тази насока. Не знам какви са причините – чисто финансови или други, но изглежда, че няма интерес за промяна, което за съжаление няма да доведе до нищо добро.

- Кои са хората, от които зависи бъдещето на здравеопазването според вас? Какво бихте им казали?

- От съответните управляващи органи на високо ниво, но със сигурност и от всеки един участник в тази система, включително санитари, сестри, лекари. Всеки има своята роля по някакъв начин. А какво бих им казал – може би да се мисли навреме и да не се оставят нещата да стигнат до някаква критична точка, защото тогава вече може и да е късно.


Д-р Станислава Благоева в

Д-р Станислава Благоева в "Млад лекар"

Документалната дейност и пътеките затрудняват медицинския процес, но е плюс, че пациентите бързо стигат до лекар, казва д-р Станислава Благоева
Нужни са здравни реформи

Нужни са здравни реформи

Минусите на системата са много, сред тях са недостатъчното финансиране, липсата на достатъчно персонал и големия брой лечебни заведения, казва д-р Владислав Петров

Пирогов ни дава огромни възможности

Пирогов ни дава огромни възможности

Началниците на клиники ни подкрепят, не мога да се оплача и от заплащането, но не навсякъде е така, смятам, че е недопустимо млад лекар да взема колкото общ работник, казва д-р Явор Пукалски

Здравната система има и минуси

Здравната система има и минуси

Те са свързани с качеството на медицинската услуга, условията на работа, с ножицата в заплащането и липсата на продължаващо медицинско обучение, казва д-р Ралица Панчева

Нека бъдем по-добри хора в малките неща

Нека бъдем по-добри хора в малките неща

В основата на концепцията за медицината е да се опиташ да помогнеш на някого, като в някои ситуации отношението е достатъчно, казва д-р Себастиан Ранчев

Здравната система има нужда от драстични промени

Здравната система има нужда от драстични промени

Миналата седмица ДКБ връчи грамоти на шест млади кардиолози, които тази година взеха европейска дипломи. Трудно ли се взема европейска диплома, какво мисли за нашата здравна система и образование един млад лекар с европейски мащаб, попитахме д-р Стоян Стефанов.
Заплащането ни трябва да се повиши и уеднакви

Заплащането ни трябва да се повиши и уеднакви

Надявам се да се намери политическа воля за необходимите здравни реформи, така че все повече колеги да имат желание да останат тук, казва д-р Тодор Русков

Липсата на кадри е огромният ни проблем

Липсата на кадри е огромният ни проблем

Има лекари и в политиката, но включвайки се там, явно се променят, времето минава, а промени не се случват, казва д-р Елица Захариева

Нужна е система за продължаващо образование

Нужна е система за продължаващо образование

Възможността за кариерно развитие и по-добрата организация на здравната система привличат младите лекари в чужбина, казва д-р Диян Ганев
Бързият достъп е за сметка на качеството

Бързият достъп е за сметка на качеството

Ако при един лекар днес дойдат 50 човека, които той трябва да прегледа, осъзнавате, че не е същото, ако има записани 10, за които има същото време, казва д-р Тодор Янев
1 2 3 4 5 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ