интервю

100 000 българи са се лекували в Турция за 5 години

28-08-2023 06:17
Скоро ще отворим представителство в България, двете държави могат да си сътрудничат в областта на здравното образование и туризъм, казва д-р Едже Салиоглу100 000 българи са се лекували в Турция за 5 години
Clinica.bg

press@clinica.bg

Турция е една от държавите, които се наложиха като лидери в здравния туризъм. Каква е тайната за това и с какво съседката ни привлича и българските пациенти, попитахме д-р Едже Салиоглу. Тя е част от екипа на USHAŞ – това е специално създадена структура към турското министерство на здравеопазването, която подпомага, координира и контролира развитието на здравния туризъм в страната.

- Д-р Салиоглу, какво стои зад успеха на Турция в здравния туризъм?

- От 2002 г. насам Турция работи по процес на „здравна трансформация" и прави сериозни инвестиции в областта на здравеопазването. Благодарение на тази промяна нашите здравни заведения имат модерно технологично и медицинско оборудване от световна класа, а нашите лекари и медицински специалисти са най-високо ниво. Географската структура на страната ни, природните й и културни богатства също са важни за това Турция да е сред малкото държави, които имат здравен туризъм.

- Колко болници и лекари участват в тази дейност?

- У нас за обслужване в сферата на здравния туризъм е задължително получаването на „Удостоверение за разрешение за здравен туризъм". Според данните за 2021 г. болниците у нас са 1547 и всички те могат потенциално да оперират в тази област, след като получат съответния сертификат. Според данните от 11 юли 2023 г. 623 болници имат „Сертификат за разрешение за здравен туризъм". Освен това предоставяме услуги за здравен туризъм в институции като практики, поликлиники и медицински центрове.

- Какви са държавните инвестиции в тази сфера и съответно приходите?

- Здравеопазването е една от приоритетните инвестиционни области за страната ни. Сега 20 градски болници се използват в тази сфера, други 13 градски болници са в процес на изграждане. Освен това продължава строежът на много частни и държавни болници. Според данни на статистическия институт през 2022 г. Турция е спечелила 2 119 059 долара от здравен туризъм.

- Какви са плановете на Турция за здравен туризъм през последните години?

- Tурция създаде бранд, който ще обхване целия сектор, без да разделя частния и обществения, за да създаде единна промоционална дейност в здравния туризъм. Промоционалните дейности, обхващащи всички здравни заведения в нашата страна, се извършват под шапката на HealthTürkiye. Наред с популяризирането на здравните заведения на страната ни, той е пътеводител, който ще помогне на всеки здравен турист, дошъл у нас, да получи здравни услуги. С тази марка можем да представим здравната ни система пред света и да представим турския опит. В едноименния уеб портал здравните туристи от цял свят могат да достигнат до клиниките и лекарите ни, да получат план за лечение и да изберат нашата страна за здравни услуги. Знаем, че здравният турист преценява по три показателя кога иска да се лекува извън държавата си. Първият от тях е проучване на страната, където иска да се лекува, и с този портал се прави обща популяризация на Турция с подкрепата на нашето Министерство на културата и туризма. Вторият е да изследва здравната система като цяло, затова в сътрудничество с Министерството на здравеопазването в портала може да се включи информация за турската здравна система. Третият показател е да проучи конкретното здравно заведение. Затова тук създадохме определени зони, в които здравните заведения да бъдат представяни. Най-важният въпрос е да се остави свобода на здравните заведения относно съдържанието, което те сами ще представят, но се извършва щателна оценка, за да не се включва подвеждаща и неточна информация.

Освен това за всички гости, предпочели страната ни преди, по време на и след лечението, ние поддържаме денонощен кол център на 6 езика: арабски, руски, английски, френски, персийски и немски и не ги оставяме сами.

Друг важен компонент е USHAŞ Academy, която координира обучението, обединяващо здравните специалисти от чужбина с нашата здравна инфраструктура и експерти. В това отношение сме готови да споделим професионални знания и опит в здравеопазването с целия свят. USHAŞ Academy също така създава различни модели на обучение според нуждите на персонала в сектора на международния здравен туризъм у нас и работата, която извършват.

Ние създаваме нови възможности за сътрудничество в здравеопазването с местни и международни организации и изложения, на които споделяме здравния опит на нашата страна и осигуряваме международно сътрудничество.

- Какви са основните предимства на турската здравна система за чужденци?

- Предлагаме широка гама от комплексни услуги за пациентите – от превантивни и диагностични процедури до рехабилитация и лечение. Предимство са и модерните медицински технологии, квалифицираните лекари и здравни специалисти, рентабилното лечение, качественото обслужване, минималното време за чакане, решението за езиковата бариера, местоположението, директните полети от повече от 200 дестинации, богатите и разнообразни туристически дейности.

- Колко български пациенти са лекувани в турски болници през изминалите години?

- Те са близо 100 000 души през последните 5 години.

- Кои са основните диагнози, с които идват?

- Не би било правилно да говорим за клон или лечение, което ще излезе на преден план, защото имаме лекари и здравна инфраструктура, които са най-добрите в своите области в почти всеки бранш. Въпреки това мога да кажа, че области, които изискват висока експертиза и инфраструктура, са особено ценни и тук можем да споменем трансплантациите, които изискват мултидисциплинарен подход и не могат да се извършват често в света с този клас.

- Има ли списък с чакащи за лечение?

- Няма период на изчакване за планирани здравни туристи, но период на изчакване за непланирани заявления за лечение също почти не съществува.

- Кои болници избират български пациенти?

- Нашите чуждестранни пациенти могат да посещават всички болници с международен сертификат за разрешение за здравен туризъм.

- Какви са разходите за медицински услуги за тях?

- Не би било правилно да се говори за ценова скала, тъй като плановете за лечение са съобразени с отделния пациент. Предварително всеки се информира за цената на лечението, което ще получи.

- Какви са разликите в разходите между частните и държавните болници?

- Можем да кажем, че цената варира в зависимост от лечението, което ще бъде предоставено, исканите допълнителни услуги и битовите условия на предпочитаната болница. Като цяло ценовата стратегия на всички частни и държавни болници се основава на качеството и достъпността.

- Какви са разходите за настаняване?

- Услугите за настаняване варират в зависимост от вашите очаквания, но в тази област има много услуги.

- USHAS ще отвори ли представителство в България?

- Да, скоро. Ще бъде обявено на нашия уебсайт, когато отворим такова.

- Планирате ли някакъв вид сътрудничество с България в областта на здравеопазването?

- Като USHAŞ имахме първите си контакти с нашата съседка България при доставката на предпазни средства по време на пандемията. Сега работим за подобряването им. Могат да се развият и други области на сътрудничество, особено в областта на международното здравно образование и здравния туризъм.


Форум за психичното здраве в Брюксел

Форум за психичното здраве в Брюксел

Конференцията на високо равнище се организира от ЕК по повод Световния ден на 10 октомври
СЗО-Европа с младежка мрежа

СЗО-Европа с младежка мрежа

Тя е нарича Youth4Health и вече включва над 80 индивидуални членове и 18 младежки организации от 29 държави
Започна двойната стачка в Англия

Започна двойната стачка в Англия

И младите, и старшите лекари излязоха от работа днес, очаква се рутинните услуги за пациентите да са значително нарушени
Достъпното здравеопазване буксува

Достъпното здравеопазване буксува

Половината от населението по света е без основни услуги, а 2 млрд. трудно намират пари за доплащане, показва доклад на СЗО и Световната банка 
Историческа стачка на медици в Англия

Историческа стачка на медици в Англия

Тази седмица започва първата съвместна акция на младши и старши лекари от съществуването на Националната здравна служба
Още 200 млн. за здраве във Великобритания

Още 200 млн. за здраве във Великобритания

Те са за подпомагане на системата и намаляване на списъците с чакащи през зимата, има обаче опасения, че средствата ще се погълнат от разходите за продължаващите стачки
Фокус върху глобалното обществено здраве

Фокус върху глобалното обществено здраве

СЗО призовава световните лидери да се ангажират с напредъка в превенцията, готовността и реакцията при пандемии, да сложат край на туберкулозата
FDА забрани опасни капки за очи

FDА забрани опасни капки за очи

Осем компании не трябна да произвеждат и пускат на пазара тези лекарства, защото не са одобрени, предупреждава американският регулатор
Най-честите операции в ЕС - за катаракта и секцио

Най-честите операции в ЕС - за катаракта и секцио

Първите са намалели с 4% през 2021 г., спрямо 2019 г., цезаровото сечение остава на сходни нива, показват данните на Евростат
Единна карта за хората с увреждания в  ЕС

Единна карта за хората с увреждания в ЕС

Така те ще могат да паркират и ползват общетвен транспорт с облекчения, където и да се намират, предложение за това направи Европейската комисия
1 2 3 4 5 ... 101 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какви са очакванията ви от Методиката на МЗ за изработване на нова здравна карта?

Септември 2023 Предишен Следващ