Двоен стандарт при шунката и сиренето
Ядем шунка с повече вода и пием сок с по-малко плодове, това показва още проверката на Агенцията по безопасност на храните. При това – разликите не са спестени и върху етикета. Трационният БГ продукт – сиренето, в Германия е по-бяло и по-вкусно, сочат тестовете. Шунката, която се предлага в нашите супермаркети, пък очевидно не е изсъхнала добре, затова е по-водна от немската. Двоен е стандартът и при маслото и маргарина. За немския пазар той е с 80% мазнини, а у нас – с едва 70%, показала е още проверката. И това не е всичко –
в Германия и Австрия соковете наистина са 100% натурални
докато у нас концентратът е 97%, примесен с 3% пулп, разкриха още експертите. Безалкохолните ни пък, вместо със захар, са подправени с глюкозо-фруктозен сироп. За сметка на това, в енергийните ни напитки има по-малко кофеин, отколкото в онези за германския и австрийски пазар. При детските храни разликите са по отношение на рапичното олио. В Германия например съдържанието е му е 0.9, докато у нас – 1.3%. Разминавания има в състава на протеините, но незначителни, уточниха от БАБХ. При шоколадите, които се продават тук и в Западна Европа, също има съществени разлики, сочи още анализът, който започна преди месец. С резултатите от него ще бъде запозната и Европейската комисия, уточниха от Агенцията.
След днешното заседание на Министерски съвет двойния стандарт в супермаркетите коментира и земеделският министър Румен Порожанов. Той обясни, че тестовете на 5-те групи храни – месни, млечни, безалкохолни напитки и сокове, шоколадови изделия и бебешки и детски, са направени в пет лаборатории.
Има отклонения, но всички са в рамките на допустимите
съгласно регламента от 2011 г. за качеството на храните. Основното, което е – около 20% от храните имат различни съставки", обясни Порожанов. И уточни, че проблемът с разликата в качеството на храните е тема на следващата среща на министрите в Брюксел на 17-18 юли. Там България, заедно със държавите от Вишеградската четворка, ще настоява за по-строги правила и налагане на еднакви стандарти за цяла Европа.
Проверките бяха провокирани от съмненията на страните от Източна Европа, че в бившия соцблок се продават продукти "второ качество", които подвигна изследване в Словакия през пролетта. А на 27 май премиерът Бойко Борисов дори свика извънредно част от министрите си и остро коментира подозренията
Това е недопустимо, обидно – може би от времето на апартейда останало
– за един храните да са едно качество, а за Източна Европа – с друго качество, и то по-лошо. Някои ще кажат: „чети етикета“, само че хората не са толкова научени да четат етикета, подвеждат се по реклами. Даваме толкова пари за здравеопазване, но сме все на първите места по инфаркт и инсулт. Всеки доктор ще ви каже, че една от най-големи опасности за здравето е именно това, което се яде и пие. Или така нареченият начин на живот“, посочи преди месец Борисов.
* Пълният анализ на 31-те продукта можете да прочетете на сайта на земеделското министерство
АБСУРДИ Плащаме по-скъпо от германците за 16 храни Българинът може и да е по сиромах от германеца, но плаща по-скъпо за базови храни. Това е още един извод от проверката на 31 марки. Оказва се, че 16 храни от тестваните са със значително по-високи цени у нас в сравнение с Австрия и Германия, призна министър Румен Порожанов. „Най-фрапантни са 2 вида детски пюрета. За единият цената е с около 90% по-висока, а другият – 107%“, уточни той. При някои от сирената и шоколадите България също бие Западна Европа – част от продуктите са между 20 и 70 на сто по-скъпи. „Още утре ще поканя КЗП, заедно с федерациите, които са за защита на потребителите. Ще обсъдим темата с по-високите цени, за да видим по тяхна линия какво може да се предприеме от гледна точка на комуникация при предлагането на тези услуги“, обясни той. |
* Заплаха ли е двойният стандарт за здравето ни - вижте коментара на експерта по диететика проф. Донка Байкова за Clinica.bg