ПРОВЕРКА

Двоен стандарт при шунката и сиренето

28-06-2017 11:12
Clinica.bg

press@clinica.bg
Двоен стандарт при шунката и сиренетоМасло, безалкохолни и бебешки пюрета също са с различно от европейското качество, показаха проверките на БАБХ
Българите ядат по-лошо сирене и масло от германците. Това доказа проверката на Агенцията по безопасност на храните (БАБХ). Експертите тестваха 31 марки, които се предлагат едновременно на нашия, немския и австрийския пазар. При изследванията съществени разлики са установени при 7 от тях. Най-сериозни са разминаванията при млечните продукти и детските храни, обясни тази сутрин директорът на БАБХ д-р Дамян Илиев.

Ядем шунка с повече вода и пием сок с по-малко плодове, това показва още проверката на Агенцията по безопасност на храните. При това – разликите не са спестени и върху етикета. Трационният БГ продукт – сиренето, в Германия е по-бяло и по-вкусно, сочат тестовете. Шунката, която се предлага в нашите супермаркети, пък очевидно не е изсъхнала добре, затова е по-водна от немската. Двоен е стандартът и при маслото и маргарина. За немския пазар той е с 80% мазнини, а у нас – с едва 70%, показала е още проверката. И това не е всичко –

в Германия и Австрия соковете наистина са 100% натурални

докато у нас концентратът е 97%, примесен с 3% пулп, разкриха още експертите. Безалкохолните ни пък, вместо със захар, са подправени с глюкозо-фруктозен сироп. За сметка на това, в енергийните ни напитки има по-малко кофеин, отколкото в онези за германския и австрийски пазар. При детските храни разликите са по отношение на рапичното олио. В Германия например съдържанието е му е 0.9, докато у нас – 1.3%. Разминавания има в състава на протеините, но незначителни, уточниха от БАБХ. При шоколадите, които се продават тук и в Западна Европа, също има съществени разлики, сочи още анализът, който започна преди месец. С резултатите от него ще бъде запозната и Европейската комисия, уточниха от Агенцията.

След днешното заседание на Министерски съвет двойния стандарт в супермаркетите коментира и земеделският министър Румен Порожанов. Той обясни, че тестовете на 5-те групи храни – месни, млечни, безалкохолни напитки и сокове, шоколадови изделия и бебешки и детски, са направени в пет лаборатории.

Има отклонения, но всички са в рамките на допустимите

съгласно регламента от 2011 г. за качеството на храните. Основното, което е – около 20% от храните имат различни съставки", обясни Порожанов. И уточни, че проблемът с разликата в качеството на храните е тема на следващата среща на министрите в Брюксел на 17-18 юли. Там България, заедно със държавите от Вишеградската четворка, ще настоява за по-строги правила и налагане на еднакви стандарти за цяла Европа.
Проверките бяха провокирани от съмненията на страните от Източна Европа, че в бившия соцблок се продават продукти "второ качество", които подвигна изследване в Словакия през пролетта. А на 27 май премиерът Бойко Борисов дори свика извънредно част от министрите си и остро коментира подозренията

Това е недопустимо, обидно – може би от времето на апартейда останало

– за един храните да са едно качество, а за Източна Европа – с друго качество, и то по-лошо. Някои ще кажат: „чети етикета“, само че хората не са толкова научени да четат етикета, подвеждат се по реклами. Даваме толкова пари за здравеопазване, но сме все на първите места по инфаркт и инсулт. Всеки доктор ще ви каже, че една от най-големи опасности за здравето е именно това, което се яде и пие. Или така нареченият начин на живот“, посочи преди месец Борисов.

* Пълният анализ на 31-те продукта можете да прочетете на сайта на земеделското министерство

АБСУРДИ

Плащаме по-скъпо от германците за 16 храни

Българинът може и да е по сиромах от германеца, но плаща по-скъпо за базови храни. Това е още един извод от проверката на 31 марки. Оказва се, че 16 храни от тестваните са със значително по-високи цени у нас в сравнение с Австрия и Германия, призна министър Румен Порожанов. „Най-фрапантни са 2 вида детски пюрета. За единият цената е с около 90% по-висока, а другият – 107%“, уточни той. При някои от сирената и шоколадите България също бие Западна Европа – част от продуктите са между 20 и 70 на сто по-скъпи. „Още утре ще поканя КЗП, заедно с федерациите, които са за защита на потребителите. Ще обсъдим темата с по-високите цени, за да видим по тяхна линия какво може да се предприеме от гледна точка на комуникация при предлагането на тези услуги“, обясни той.* Заплаха ли е двойният стандарт за здравето ни - вижте коментара на експерта по диететика проф. Донка Байкова за Clinica.bgПетима от МЗ в Консултативния съвет за болниците

Петима от МЗ в Консултативния съвет за болниците

Това предвижда Наредбата за за изискванията към лечебните заведения, които извършват обучение на студенти и специализанти.
Основният пакет от дейности готов

Основният пакет от дейности готов

Финансовите средства за прилагането на наредбата са в размер на 4 454 млн. лв
Нямало забавяне в лечението на 3-годишното дете

Нямало забавяне в лечението на 3-годишното дете

В детската болница не знаели, че е обиколило 3 лечебни заведения
200 млн. лв. загуба отчитат болниците до 30 септември

200 млн. лв. загуба отчитат болниците до 30 септември

Просрочените дългове намаляват, благодарение на стандартите за финансово управление, казва министър Ананиев
Пациенти ще сертифицират болници

Пациенти ще сертифицират болници

Специален сайт ще дава информация за лечебните заведения по области и специалности
Създават ръководство за лечение на имунни заболявания

Създават ръководство за лечение на имунни заболявания

То е фокусирано върху лечението на придобити имунни дефицити и репродуктивни нарушения
Проверяват три болници в столицата(ОБНОВЕНА)

Проверяват три болници в столицата(ОБНОВЕНА)

Причината е починало 3 годишно дете на 14 ноември
Заплатите на сестрите в Карлово с ръст от 30%

Заплатите на сестрите в Карлово с ръст от 30%

Очакваме ново увеличение от началото на следващата година, каза министър Ананиев
МЗ дължи 37.5 млн. лв., като 0.5 млн. са просрочени

МЗ дължи 37.5 млн. лв., като 0.5 млн. са просрочени

Ведомството има да получава 47.9 млн., отчита министър Ананиев
299 млн. лв. повече приходи в касата за 9 месеца

299 млн. лв. повече приходи в касата за 9 месеца

100 млн. е очакваният преразход при лекарствата, показва отчетът на НЗОК до края на септември
1 2 3 4 5 ... 181 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Ноември 2019