За 2022 г.

Фармата инвестирала в лекарите 26 млн.

23-08-2023 06:05
Най-много средства за хонорари и спонсорства на медиците компаниите продължават да дават в онкологията, кардиологията, неврологиятаФармата инвестирала в лекарите 26 млн.
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com

Общо 66 млн. лв. са инвестирали през миналата година в българските лекари и болници 23-те най-големи фармацевтични компании, които оперират у нас. Това показват данните на Асоциациятацията на иновативните фармацевтични компании у нас (ARPharM), където членуват те.

Оповестяването на средствата у нас стана практика от 2015 г. благодарение на инициативата на Европейската федерация на фармацевтичните индустрии и асоциации. Целта е да се хвърли светлина върху финансирането на медицинските специалисти, здравните организации и лечебните заведения от страна на фармацевтичния бранш, тъй като това поражда редица взаимовръзки. В ежегодно оповестяваните средства влизат разходите на компаниите за научно-развойна дейност, конгреси, хонорари, спонсорства и дарения.


Исторически погледнато


Данните за средствата, които компаниите инвестират в медиците и техните инициативи, както и за клинични изпитвания през последните няколко години показват устойчивост. Пандемията доведе до понижаване на тези разходи през 2020 и 2021 г., но през миналата година инвестициите почти са възстановили нивата отпреди КОВИД.

Общо 66 млн. лв. са дали 23-те компании в медиците у нас през 2022 г. За сравнение през 2019 г. – последната преди началото на пандемията, тази сума беше 70 млн. лв. Реално обаче разликата в инвестициите се дължи на тези, които пряко отиват за конгреси и хонорари на медицинските специалисти или за спонсорства на техните организации. Средствата за научно-развойна дейност през този период се запазиха постоянни и възлизат на около 40 млн. годишно.

„Данните показват, че фармацевтичните компании през миналата година са инвестирали за научноизследователска дейност в България (клинични изпитвания, медицински научни изследвания, неинтервенционални проучвания) чрез местните структури на компаниите близо 40 млн. лв., което запазва нивата от 2021 г. Общите преки инвестиции на фармацевтичните компании в клинични изпитвания у нас надхвърлят 180 милиона лв. годишно", казват и от Арфарм.


За медицинските специалисти


Не така обаче седят нещата с преките инвестиции в лекарите. „Компаниите, членуващи в ARPharM, както и някои други присъединили се към оповестяването фармацевтични компании, през 2022 г. са инвестирали в квалификация, продължаващо обучение и сътрудничество с медицински специалисти и здравни организации около 26 млн. лв., което е ръст с над 13% спрямо 2021 г.", казват от организацията. Оттам също смятат, че този ръст се дължи на постепенно възобновяване на физическото провеждане на научно-образователни събития за медицински специалисти след пандемията. Все още обаче индустрията не е стигнала нивата отпреди КОВИД - през 2019 г., когато тези инвестиции бяха малко по-големи – над 30 млн.


Къде отиват средствата


Две са основните части, на които се поделят тези 26 млн. инвестиции в медиците през миналата година. Първата половина от 12.7 млн. лв. е отишла за финансиране на индивидуални участия на специалисти в медицински конгреси, пътуванията и настаняванията, както и за хонорари за участие в различни научни проекти или за изнасяне на лекции. Другите 13 млн. лв. са дадени за спонсорства и дарения на различните организации на медицинските специалисти, с които да организират определени конгреси или кампании у нас. В тази графа попадат и средствата, които са получили определени болници за същите цели.


От-до


Диапазонът размера на хонорарите и финансиранията е доста широк. При отделните медицински специалисти той започва от под 100 лв. до към 10 хил. лв. В някои случаи обаче има и изключения. През миналата година например е имало не малко лекари, които са получавали хонорари и от над 10 хил. лв. от различни компании. Сред най-щедрите в това отношение е Абви, където е имало хонорари от над 20 - 40 хил. лв. при някои специалисти - например в областта на дерматологията.

Аналогична е разликата във финансирането и за здравните организации на медицинските специалисти и много по-рядко на пациенти. Тук средства се дават предимно под формата на спонсорства на конгреси и форуми или за някакви здравни кампании, провеждани от дружествата. Размерът на сумите е от една –две хиляди до над 100 хил. лв.


Приоритетните направления


Те се определят най-вече от портфолиото и интересите на самата фармацевтична компания. И тъй като те много често съвпадат със социално значимите заболявания е съвсем логично най-много средства да се инвестират в сфери като онкологията, кардиологията и неврологията.

Сред основните бенефициенти в онкологията е БОНД, сред най-големите финансирания, които дружеството е получило са тези на „Астра Зенека" (162 хил.) и „Пфайзер" (115 хил.). Също така „МОРЕ-Дарзалас", там най-много средства са инвестирали „Новартис" (100 хил.), „Пфайзер" (94 хил.), „Рош" (52 хил.). Сред по-скромните бенефициенти в онкологията са организации като „Онкологично общество България", „Клуб млад онколог", „Българска асоциация по медицинска онкология", „Българска асоциация по дерматоонкология", СОНМ, „Българско научно дружество по имуноонкология" и др.

В областта на кардиологията основни бенефициенти са „Българският кардиологичен институт", „Фондация академия кардиология" и „Дружеството на кардиолозите в България" и „Българската лига по хипертония". Финансиранията при тях са в аналогични граници на тези в онкологията и се простират до близо 140 хил. от компания. Сред основните спонсори са „Амджен", „Новартис", „Пфайзер", „Новонордиск" и др.

Сред останалите медицински дружества, които се радват на интерес от страна на фармацевтичния бизнес са тези по неврология, където се търсят и откриват нови терапии за различни дегенеративни заболявания, също така ревматологията и напоследък офталмологията.


Положителната тенденция


Безспорно това е изсветляването на инвестираните средства и връзки между фармацевтичния бизнес и медицинските специалисти. С годините намалява и съпротивата от страна на лекарите да се оповестяват имената им в качеството си на подобни бенефициенти.

За миналата година Арфарм получи съгласие да оповести финансови взаимоотношения с медицински специалисти на обща стойност от 7.3 милиона лв. Други финансови взаимоотношения на обща стойност 5,4 милиона лв. обаче са оповестени агрегирано, поради липса на изрично съгласие от медиците. Все пак броят на специалистите, които дават съгласие за оповестяване на финансовите им взаимоотношения с фармацевтични компании, се увеличава. Той е нараснал спрямо оповестяването през 2021 г. и вече е 57,6%, казват от Арфарм. Оттам смятат и че инвестициите в медицинските специалисти са полезни, когато са прозрачни и в името на науката.

„Лекарствата са високотехнологични продукти и тяхното разработване, прилагане и механизми на действие изискват обяснение, обмяна на опит и знания между индустрия и лекари. Само по този начин правилното и ефективно лечение на пациентите е възможно, само така могат да се разработват нови терапии", казва директорът на ARPharM Деян Денев. Безспорно това е едната страна на монетата, остава обаче и съмнението доколко подобни инвестиции не влияят върху избора на терапията от един лекар, върху неговия морал, цялостното му виждане върху здравеопазването, отношението към пациентите и решенията, които взема.


БФС иска забрана на вертикалната интеграция

БФС иска забрана на вертикалната интеграция

Това ще намали дефицита на лекарства, от съсловната организация настояват и за временен мораториум за нови аптеки

Завишаването броя на леглата е като подвижни пясъци

Завишаването броя на леглата е като подвижни пясъци

Кой носи вина за дефицита на лекарства, защо не се спира криминалния реекспорт и какво мисли за идеите на проф. Христо Хинков за реформа на болничната помощ, попитахме проф. Асена Сербезова в качеството й на пръв здравен министър на „Продължаваме промяната".

ИАЛ с 400 проверки на аптеки и дистрибутори

ИАЛ с 400 проверки на аптеки и дистрибутори

Те са реализирани от началото на годината досега, в резултат има 21 наказателни производства

ГЕРБ пак внесе проекта си за онколекарствата

ГЕРБ пак внесе проекта си за онколекарствата

С него обаче се отваря по-широко вратата за увеличението на цените им при реимбурсирането от НЗОК в сравнение с предложението на ПП-ДБ

Дистрибутори се разграничиха от незаконния паралел

Дистрибутори се разграничиха от незаконния паралел

Според двете големи асоциации формулата на СЕСПА е била променена, за да се спази закона, а службите трябва да спрат криминалния износ на лекарства
ДАНС докладва за незаконен паралел

ДАНС докладва за незаконен паралел

В него са участвали дистрибутори, които са купували лекарства от аптеки и болници, от ГЕРБ искат прокуратурата да провери има ли престъпление

Нова ревизия за цените на онколекарствата

Нова ревизия за цените на онколекарствата

НЗОК да плаща средната от петте най-ниски, когато няма действащ централен търг, предвижда предложение на ПП за промени в ЗЗО

Фирми изнасяли дефицитни лекарства

Фирми изнасяли дефицитни лекарства

Това е ставало с толеранса на властимащи, показва писмо на ДАНС, но депутатите предприеха мерки
МЗ се отказа от лекарства в автоматите

МЗ се отказа от лекарства в автоматите

За по-малко от денонощие скандалното предложение за промени напусна официалната страница на ведомството

FDА забрани опасни капки за очи

FDА забрани опасни капки за очи

Осем компании не трябна да произвеждат и пускат на пазара тези лекарства, защото не са одобрени, предупреждава американският регулатор
1 2 3 4 5 ... 132 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какви са очакванията ви от Методиката на МЗ за изработване на нова здравна карта?

Септември 2023 Предишен Следващ