Признание

Още трима кардиолози с европейска диплома

22-08-2023 12:19
Престижният документ взеха д-р Николай Поройлиев, д-р Кирил Джоманов и д-р Слави Яков от ИСУЛ, въпреки възможността да практикуват където и да е в ЕС, засега решават да останат у нас Още трима кардиолози с европейска диплома
Clinica.bg

press@clinica.bg
Броят на българските кардиолози с европейска диплома се увеличава. Трима млади лекари от ИСУЛ имат отскоро Европейска диплома по кардиология. Те са д-р Николай Поройлиев, д-р Кирил Джоманов и д-р Слави Яков.
И тримата медици са част от екипа на Клиниката по кардиология на УМБАЛ "Царица Йоанна" - ИСУЛ. Дипломите им са издадени от Европейското дружество по кардиология и дават възможност да практикуват в която и да е страна от ЕС. Въпреки това засега те избират да останат у нас. 

За да заслужи европейска диплома

по кардиология, всеки медик трябва да премине през сложен, 3-часов изпит, включващ 120 въпроса. 
„Изпитът беше по-труден, отколкото очаквах. Може би, защото нашата система на обучение и оценяване е много по-различна и тестовата част в нея не е застъпена. При европейския сертификат имаш определено време (3 часа), в което трябва да отговориш на всички въпроси, което е изключително кратко. На мен накрая ми бяха останали 17 секунди", разказва д-р Николай Поройлиев, с който clinica скоро ви запозна. 

Неотдавна той получи и друго

европейско признание. Негов научен труд беше публикуван в едно от най-престижните медицински списания в Европа – European Heart Journal. „Има европейски страни (като Австрия и Швейцария), където този изпит замества националния изпит за специалност по кардиология", добави още той.

Другият носител на дипломата д-р Слави Янков, също както д-р Поройлев, е потомствен медик. „Материята, на която се явяваме, включва най-новите европейски препоръки в областта на кардиологията", обяснява той.

 

Въпреки че европейския сертификат 

 

дава възможност на младите кардиолози веднага да си намерят работа в която и да е от кардиологичните клиники в Европейския съюз, те засега предпочитат да се развиват професионално в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ".

„Всеки от нас има близки, роднини в България. Няма нищо по-естествено от това да искаш да останеш в родината си и да лекуваш българските пациенти. А това, че имаш европейска диплома е бонус, който удостоверява, че ще ги лекуваш по всички европейски стандарти", заключава д-р Кирил Джоманов.

Тримата кардиолози от ИСУЛ не са

единствените, които имат европейска диплома у нас. Възможност да получават този документ медиците у нас имат от 2021 г. Първата българска европейска диплома беше взета от д-р Ралица Панчева от Александровска болница в София. Въпреки че колегите й с еврпейски документ в България се увеличават, броят им засега е нисък.


Иванка Динева поема ИАМН

Иванка Динева поема ИАМН

Решението за смяната на ръководството е във връзка с предстоящото отделянето на агенцията по трансплантации в самостоятелна структура, казват от МЗ
Българин начело на Световната дентална федерация

Българин начело на Световната дентална федерация

За неин ръководител бе избран председателят на БЗС д-р Николай Шарков, вотът бе тази сутрин на конгрес в Сидни – Австралия
Нов шеф на завода на Тева в Дупница

Нов шеф на завода на Тева в Дупница

Робърт Кужела е на поста изпълнителен директор от 1 септември, съобщиха от компанията
Наш медик в престижна организация

Наш медик в престижна организация

Проф. Марио Милков от МУ-Варна е първият български оториноларинголог, който е избран за член на изпълнителния комитет Международната федерация на дружествата по онкология на главата и шията
Aгенцията по заетостта с нов директор

Aгенцията по заетостта с нов директор

Начело на ведомството застава Смилен Вълов, съобщиха оттам
Д-р Таня Андреева оглави „Шейново

Д-р Таня Андреева оглави „Шейново"

Д-р Румен Велев е освободен от поста директор на АГ – болницата, реши отново Столичният общински съвет
БАН търси шеф на Института по микробиология

БАН търси шеф на Института по микробиология

Срокът за подаване на документи по процедурата е до 31 октомври
Български радиохирург с лекции в Индия

Български радиохирург с лекции в Индия

Началникът на Клиниката по лъчелечение в УМБАЛ „Св. Марина"-Варна проф. Елица Енчева е поканена за четвърти път на обучението на ISRS
 Неврохирург стана почетен гражданин на Хасково

Неврохирург стана почетен гражданин на Хасково

Д-р Делчо Каравасилев получи званието на Рождество Богородично, когато е и празникът на града, съобщиха от общината
Търсят директор на болницата във Враца

Търсят директор на болницата във Враца

МЗ обяви конкурс за шеф на МБАЛ „Хр. Ботев", търси се и член за борда на ендокринологичната „Акад. Ив. Пенчев" в София
1 2 3 4 5 ... 75 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какви са очакванията ви от Методиката на МЗ за изработване на нова здравна карта?

Септември 2023 Предишен Следващ