Искам думата

БЛС: Пациенти, подкрепете ни!

27-03-2016 18:45
БЛС: Пациенти, подкрепете ни!
Това е рубриката, в която вие - пациенти и лекари, може да споделите всичко, което ви вълнува в здравеопазването. Днес на ход е Българският лекарски съюз. Публикуваме тяхното отворено писмо до пациентите във връзка с протестите, които започват от понеделник.
Уважаеми пациенти,

 

От понеделник започват ефективни протести на лекарите, членуващи в Българския лекарски съюз, срещу състоянието, в което се намира здравна система.

Даваме си сметка, че спирането на работа ще създаде на много от Вас неудобства, ще се гневите, когато няма кой да ви прегледа, да ви изпише лекарства, да ви издаде болничен лист, направление за хоспитализация или друга медицинска услуга. Но нима не сте гневни и когато вашият общопрактикуващ лекар или специалист, или болничен лекар ви откаже консултация, изследване или болнично решение поради липса на направления (регулативен стандарт) или липса на болничен лимит за прием.

Ние, българските лекари, не сме съгласни обществото да бъде заблуждавано, да носим отговорност за изказани неистини от управляващите и да сме съучастници във влошаване на здравословното състояние на обществото.

Уважаеми пациенти,

Ние, българските лекари, работим в условия на нормативна несигурност, необмисленост, понякога дори в незаконосъобразност, наложени ни от НЗОК. Ние, българските лекари, предизвикваме Вашето недоволство с безкрайната административна работа, която трябва да извършваме за всеки случай. Ние, българските лекари, искаме да сте запознати с всички несъстоятелни изисквания, които са поставени пред нас, за да бъде спасен Вашият живот.

Ние, българските лекари, искаме да знаете, че парите от здравната каса, се разпределят според това колко здравни вноски са събрани и колко е внесла държавата, а не според потребностите Ви за осигуряване конституционното право на всеки за гарантирана, достатъчна по обем и с европейско качество медицинска услуга.

Ние искаме да знаете, че за медицинската услуга се плаща колкото пари има и че здравният бюджет не е достатъчен за всички.

Ние, българските лекари, също като Вас сме и пациенти, и сме поставени в същите условия като всеки български здравноосигурен пациент. В допълнение - отношението към цялото ни съсловие е унизително. Ние, българските лекари, отказваме да бъдат поставяни под съмнение моралът и почтеността ни, както и да бъдем обобщавани под обидните определения „болнични шашкъни" и „търговци в храма на медицината", без да са посочени и да е търсена отговорност от конкретни колеги, които са злоупотребили с доверието на пациент, приложили са некачествено лечение и са проявили непрофесионализъм.

Ние, българските лекари, ще се постараем всеки един от Вас, нашите пациенти, да научи, че незаконосъобразното едностранно въвеждане на „служебен рамков договор" е вреден за Вас, защото ни поставя в невъзможност да Ви лекуваме.

Искаме да знаете, че изобилието от направления, е само обещание. Искаме да Ви лекуваме по правилата на изкуството, което сме изучавали и практикуваме. Искаме да знаете, че болниците ще продължават да имат лимити за прием и ще се наложи да се лекувате само по местоживеене. Искаме да знаете, че предстоят съкращения на специалисти в доболничната помощ, лаборатории, а на места и на цели отделения и болници и достъпът Ви до лечение ще бъде още по-труден от сега.

Ние, българските лекари, не искаме да чакате за операция и искаме да имате право да избирате най-добрите сред нас свободно, а не ограничени от опитите на държавата да се събере в недостатъчния си бюджет.

Ние, българските лекари, смятаме, че Вие – нашите пациенти, не сте престъпници и не искаме да Ви събираме пръстови отпечатъци, нито да носим отговорност за съхранението им и евентуалната злоупотреба с тях. Ние ще трябва да платим хиляди левове допълнителни средства, за да въведем пръстови отпечатъци, с които да декларираме, че Вие не крадете здравни услуги и че ние не крадем от здравната каса. Предполагаме, че сте толкова обидени от това, колкото и ние.

Уважаеми пациенти,

Ние, българските лекари, се опитахме да убедим правителството и здравната каса, че административният произвол, който се опитват да наложат в работата ни, е вреден за Вас, че руши доверието между лекарите и пациенти, че ще влоши още повече качеството на здравните услуги.

Обръщаме се към всички Вас , уважаеми пациенти, с благодарност за това, че сме заедно – чуйте ни и ни подкрепете. Поискайте своите права на здравноосигурени от тези, които Ви ги отнемат.

Обръщаме се към всички колеги-лекари, независимо в кой сектор работите, към медицинските сестри, акушерките, лаборантите; към нашите семейства и близки - подкрепете правото ни на достоен труд. Голяма част от обществото не приема блокирането на площади, може би няма да приеме и затворените лечебни заведения, клинични лаборатории и лекарски кабинети. Съжаляваме, че сме принудени от системата да предприемем тези действия.

С уважение ,

д-р Галинка Павлова зам. председател на УС на БЛС

27.03.16г. 15.30ч.


Пациентите с артрит, разтревожени от промените

Пациентите с артрит, разтревожени от промените

Това е рубриката, в която вие - пациенти и лекари, може да споделите всичко, което ви вълнува в здравеопазването. 
Не искаме да работим по недомислени правила

Не искаме да работим по недомислени правила

Това е рубриката, в която вие - пациенти и лекари, може да споделите всичко, което ви вълнува в здравеопазването. Днес на ход е Националното сдружение на общопрактикуващите лекари (НСОЛБ). Публикуваме тяхното отворено писмо до премиера Бойко Борисов за здравната реформа.
1600 е цената за живота на малката Ани

1600 е цената за живота на малката Ани

Това е рубриката, в която вие  може да споделите всичко, което ви вълнува в здравеопазването.
Махнете доплащането за койловете

Махнете доплащането за койловете

Това е рубриката, в която вие – пациенти, лекари, аптекари, зъболекари може да споделите всичко, което ви вълнува в здравеопазването. Днес публикуваме писмото на Силвия Петрова до здравния министър по повод на проблемите с финансирането на ендоваскуларните мозъчни операции.
Фармацевтите са за генерично заместване на лекарствата

Фармацевтите са за генерично заместване на лекарствата

Това е рубриката, в която вие – пациенти, лекари, аптекари, зъболекари може да споделите всичко, което ви вълнува в здравеопазването. Днес на ход е Българският фармацевтичен съюз. Публикуваме тяхното становище относно идеите на здравния министър Петър Москов фармацевтите да определят конкретната марка лекарство, което ще пиете.
Джипитата казват

Джипитата казват "не" на пръстовия отпечатък

Това е рубриката, в която вие - пациенти и лекари, може да споделите всичко, което ви вълнува в здравеопазването. Днес на ход е Националното сдружение на общопрактикуващите лекари (НСОЛБ). Публикуваме тяхното отворено писмо до здравния министър Петър Москов и останалите отговорни институции в сектора във връзка с предложените от МЗ промени в Наредбата за достъпа.
Пациенти не искат да се сменя терапията им

Пациенти не искат да се сменя терапията им

Пациентите с астма не желаят фарамцевти да сменят терапията им, защото това може да влоши лечението им.
Искаме модерните терапии за хепатит С

Искаме модерните терапии за хепатит С

Това е рубриката, в която вие - пациенти и лекари, може да споделите всичко, което ви вълнува в здравеопазването. 
За ТЕЛК-а и абсурдите във и извън системата

За ТЕЛК-а и абсурдите във и извън системата

Здравеопазването е един от най-чувствителните сектори в обществото, защото пряко засяга правото и качеството на живот на всеки човек. Поради тази причина решихме да дадем трибуна на вас - читателите.
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Февруари 2024 Предишен Следващ