Интервю

Ръст на лаймската болест след мерките

14-08-2023 06:30
Ако тя не се лекува, може да се стигне до артрит или периферен неврит, изваждането на кърлежа да не е по-късно от един-два часа, папатациеви мушички разнасят грипоподобни заболявания, може да се стигне до вирусни менингити, казва проф. Ива Христова Ръст на лаймската болест след мерките
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Случаите на Лаймска болест у нас се увеличават с всяка изминала седмица. На какво се дължи това увеличение, какви други инфекции пренасят кърлежите, какви зарази ни застрашават през лятото и какво може да се каже за новия вариант на КОВИД-19 - EG.5, попитахме проф. Ива Христова. Тя е директор на Националния център по заразни и паразитни болести.
- Проф. Христова, наблюдаваме доста сериозен ръст на Лаймската болест у нас тази година спрямо миналата. На какво се дължи това?

- Действително, от януари до месец август 2022 г. имахме регистрирани 46 случая, а през тази те вече са 102, което е доста сериозен ръст. Същевременно, за последната седмица имаме 10 нови, което е с 3 повече. Всички те са потвърдени лабораторно. Това можем да отдадем на обилните валежи през пролетта и началото на лятото. От преносимите от кърлежи болести Лаймската е най-често срещана у нас. Обикновено два пъти по-малко от нея се регистрират случаи на Марсилска треска. От началото на 2023-та имаме 54 инфектирани, като през 2022-ра те са 40. За последната отчетна седмица е съобщено за петима заразени, от които двама са потвърдени лабораторно, а трима са вероятни. Действително, броят на тези заболявания се повишава напоследък, но не е нищо извънредно. Броят им се движи в границите, които имахме и преди години с изключение на 2020-2021-ва, когато заради строгите противоепидемичи мерки имаше спад при почти всички инфекции. Това важи и за кърлежопредаваните. Просто, движението на хората тогава беше ограничено. Сега няма нищо необичайно. В предковидната ера, както се шегуваме ние, лекарите, имахме около 500 потвърдени случая на година. Както се вижда, към този момент те са значително по-малко и е възможно да не достигнем онази бройка. Смята се обаче, че дейстително заразените са доста повече, особено тези с Лаймска болест. Просто, ние съобщаваме лабораторно потвърдените. Огромната част от хората обаче не отиват на лекар, тъй като първият стадий на болестта обикновено преминава леко. Част от тях обаче се появяват по-късно с напреднали заболявания.

- Какво се случва в напредналите стадии?

- За няколко месеца човек може да развие артрит или периферен неврит. Ако и тогава не започне лечение, след няколко години вече е налице хронична артропатия или милопатия. За тях вече се налага сериозно лечение. Мнозина смятат, че Лаймската болест е най-тежкото заболяване, предавано от кърлеж, но не е така. Тя е най-честата.

- Кое е най-тежкото?

- Марсилската треска е доста по-рядка, но протича доста по-тежко. Тя се среща във всички области в цяла Южна България, но не и на север от Стара планина. Това е и характерна особеност за нейното разпространение у нас. Има и Кримска конго-хеморагична треска, която е вирусно заболяване, от което годишно имаме единични случаи – не повече от три-четири. Към момента са точно четири. През 2022 г. те бяха два, но е също заради това, че се освободихме от противоепидемичните мерки и хората вече се движат и пътуват свободно. При нея обаче смъртността е над 30 процента. Тоест, един на всеки трима заболели завършва с летален изход. Интересното е, че инфекцията не е разпространена навсякъде в страната ни. В София тя не се среща. Характерна е за южните части на страната, предимно в Югоизточна България. Трябва да се знае, че доста хора я карат в лека форма и в домашни условия. Както казах, повечето въобще не стигат до диагностика. Важно е да се знае, че в някои случаи, макар и малко, Марсилската треска може да засегне редица вътрешни органи. Тогава се налага хоспитализация. Заболяването протича с висока температура за разлика от Лаймската болест, при която тя не е налична или е най-много до 37,5 градуса. Наблюдава се и втрисане, както и харектерен обрив по цялото цяло, включително дланите на ръцете и ходилата на краката. На мястото на ухапването от кърлеж остава черно петънце. Рядко някои от пациентите правят пневмонии и енцефалит. И двете заболявания са бактериални, за тях има антибиотици. За лечението на Кримската конго-хеморагична треска, която е вируснно заболяване, се използва специфична плазма от преболедували, налична е и ваксина.

- Свършиха ли си, според Вас, работата общините по отношение на ограничаване на кърлежите?

- Не бих казала, че не са я свършили. Регионалните здравни инспекции проверяват, как се осъществява това. Нямам информация те да са установили някакви нарушения. Както вече посочих, за мен повишението на заболеваемостта от кърлежопреносими заболявания се дължи само на това, че отпаднаха противоепидемичните мерки. Важно за хората е да знаят какво да правят, когато видят върху себе си или върху човека до тях кърлеж. Първо той трябва да бъде махнат бързо. Добре е това да направи медицинско лице Не бива да има бавене повече от час – два, след като сме го видели. Ако човек е в града, ще намери лекар. На село или в отдалечени места пред идеята да чака и да стане късно, по-добре е сам да предприеме действия за свалянето му. Ако кърлежът не се е забил отдавна, пада лесно. Това става с механични средства – пинцета, специални примки, които се продават в аптеките, както и устройствата, с които хората на село ги свалят от животните. Ползват се и химични средства – все неща, които се продават в аптеките. Перпоръчвам на хората, които тръгват на почивка на село или място, където няма наблизо медицински пункт, да си купят някои от тези артикули, защото никога не се знае кога и къде той ще им потрябва.

- Трябва ли кърлежът да бъде изследван непременно?

- Голяма част от лабораториите имат тестове за изследване на заразеност. Не е необходимо поголовно всеки кърлеж да се носи за тестване, но ако това се направи и той се окаже заразен, на човека може да се направи екстремна профилактика. Тя се провежда няколко дни с антибиотик. Така се спестява продължителното лечение при евентуално заразяване. Както е известно, у нас на десет години следва хората да си правят реизунизация срещу тетанус. Тези, които не са я пропуснали, са защитени. Колкото до малките деца, в задължителната им петвалентна ваксина съществува и тази срещу тетанус. Ако ги нападне кърлеж, не е необходимо да им се прави, защото до десетина години те са защитени.

- Каква е картината на заболеваемостта от инфекции, пренасяни от комари?

- В нашата страна те пренасят само Западнонилската треска. Засега нямаме нито един доказан случай, макар в миналото да имахме години с по един-два лабораторно потвърдени. Предишни наши наблюдения показват, че ако ги има, то те са в края на август и през целия месец септември. Те са най-вече при по-активните хора на възраст над 50 години. Заболяването протича по-тежко при над 65-годишните. Казано накратко, тепърва очакваме комарите да си кажат думата. Утешителното е, че Западнонилската треска е рядко заболяване. 85 на сто от инфектираните ще го изкарат безсимптомно. 19% ще го почувстват като леко грипоподобно заболяване с повишена температура за два-три дни. Само 1 процент ще го изкарат много тежко с енцефалит, което е най-сериозното засягане на централната нервна система. Срещат се и смъртни случаи.

- През последната година в София се е увеличила популацията на дървеници. Ясно е, че те са трудни за изтребване, но пренасят ли заболявания?

- Видът дървеници, който е в нашите ширини не предава заболявания. Имаме обаче проблем с т. нар. папатациеви мушички. Тяхната популация се увеличава сега, през август, както и през септември. Те жилят като комарите и могат да причинят някои фебрилни, тоест грипоподобни заболявания. Може да се стигне до вирусни менингити. Те са малко по-леки от енцефалита, но все пак са сериозно възпаление на обвивките на главния мозък. В Националния център по заразни и паразитни болести сме правили проучване за установяване на това, каква част от хората имат антитела след ухапване от папатациеви мушички. Оказва се, че над 20 – 25 процента, тоест всеки четвърти е с антитела. Явно, заболяването е протекло неспецифично, безсимптомно или с най-общи грипоподобни симптоми. Диагностика не се е наложила. Това обаче не са единствените опасности през лятото.

- Кои са останалите, от какво да се пазим?

- Може да звучи банално, но да не ядем с мръсни ръце – нещо, което човек поотпуснат от топлото време, особено край морето или басейна, си позволява. Дори една ядка от почерпка може да ни докара беля. Най-добрият вариант е да се мием добре с вода и сапун, но може да се ползват мокри кърпички и дезинфектант. Не препоръчвам хората да консумират храни от витрини, които не разполагат с хладилна камера. Недопустимо е да се яде, каквото и да било, продавано на сергия на улицата. Много храни от животински произход съдържат салмонела. Ако термично не сме ги обработили или след сготвяне престоят няколко часа извън хладилника, тя ще се размножи и ще ни докара сериозно заболяване. През лятото, по време на туристически походи много хора пият вода от чешмички, изворчета – все непроверени източници, което също крие немалко рискове от заразяване със стомашно-чревни инфекции. Не бива да се пропуска факта, че около тях обикновено обитават гризачи – плъхове и мишки, които са идеалните преносители на туларемия чрез урината, която попада във водата. От тях можем да се заразим и с лептоспироза, хеморагичан треска с бъбречен синдром и редица други. През лятото все още има села на воден режим и хората се запасяват с вода в бидони. С нея също трябва да се внимава много. Кладенците са много по-надежден водоизточник, но при положение, че са далече от отходните места. В противен случай, при дъждовно време мръсотията може да се просмуче в почката и да стигне до питейната вода. Неотдавна бе съобщено за мъж в САЩ, починал от амеба, разяждаща мозъка, като инфекцията е станала от замърсена вода. За радост, в България не сме имали такива случаи, но имаме леки амебни, в повечето случаи безсимптомни, заболявания. Не искам да плаша хората, но те също са причина да пием и използваме за хигиенни нужди само чиста вода.

- Преди броени дни Световната здравна организация (СЗО) съобщи, че новият вариант на коронавируса EG.5, вече е класифициран като "вариант от интерес". По-опасен ли е той от досегашните и какво да очакваме?

- Не можем да кажем, че опасен. Все пак, това е подвид на Омикрон. Очаква се той да повиши малко заболеваемостта.


Установиха над 134 случая на Салмонела в ЕС

Установиха над 134 случая на Салмонела в ЕС

Те са възникнали в 11 държави от януари до август и се смята, че произходът им е от пилешко месо

Ръст на дифтерията в ЕС

Ръст на дифтерията в ЕС

281 са докладваните случаи през 2022 и 2023 г.,  повечето диагностицирани са в обекти свързани с мигранти
146 нови случая на ХИВ през 2023 г.

146 нови случая на ХИВ през 2023 г.

Започва четвъртият етап на Националната АНТИСПИН кампания, казват от здравното министерство
Новите случаи на скарлатина пак нагоре

Новите случаи на скарлатина пак нагоре

През изминалата седмица те са били 365 или със 11 повече, спрямо предходната, показват данните на НЦЗПБ
Oтново спад на скарлатината

Oтново спад на скарлатината

Новите случаи са намалели с 102 през миналата седмица, спрямо предходната, показват данните на НЦЗПБ
Увеличава се резистентността на E.coli

Увеличава се резистентността на E.coli

Тя е към антибиотиците от вида на carbapenem, причината е в появата на повече случаи от типа blaNDM-5 gene

Oтново ръст при скарлатината

Oтново ръст при скарлатината

През миналата седмица са регистрирани 394 нови случая, което с 168 повече от предходната, показват данните на НЦЗПБ
Намаляват новите случаи на скарлатина

Намаляват новите случаи на скарлатина

През миналата седмица те са 226 или със 76 по-малко от предходната, показват данните на НЦЗПБ
Започва Европейската имунизационна седмица

Започва Европейската имунизационна седмица

Тази година тя се провежда от 23 до 29 април, под мотото „Всяка доза има значение", съобщиха от Министерството на здравеопазването
Индийският XBB.1.16 е у нас

Индийският XBB.1.16 е у нас

Той преминава леко, специфичното е, че води до конюктивит, обясни проф. Тодор Кантарджиев
1 2 3 4 5 ... 28 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какви са очакванията ви от Методиката на МЗ за изработване на нова здравна карта?

Септември 2023 Предишен Следващ