Лице

Да те признаят най-добрите в Европа

11-08-2023 07:00
Д-р Николай Поройлев от ИСУЛ е автор на престижното издание по кардиология на континента, втори е като най-активен спортист в STRAVAДа те признаят най-добрите в Европа
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Д-р Николай Поройлев от УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ" е автор на най-престижното издание по кардиология в Европа „European Heart Journal". В свое изследване, публикувано там, той описва резултатите от дългогодишно изследване не само за ползите, но и за някои неблагоприятни влияния на пейсмейкъра. Същевременно е втори в класацията на платформата STRAVA за най-активни спортисти.
Биографично

 

Д-р Николай Поройлев е роден през 1986 година в Петрич. Завършва гимназия през 2005 година, а през 2011 Медицинския университет в София. Започва да специализира кардиология веднага след дипломирането си в Клиниката по кардиология на УМБАЛ „ИСУЛ – Царица Йоанна", където работи сега. Придобива специалност през 2016 година. През декември 2022 г. негово проучване бе публикувано в най-престижното кардиологично издание в Европа - „European Heart Journal".

То е посветено на промяната в хемодинамиката след имплантиране на пейсмейкър. В разработката си той доказва, освен полезен, животоспасяващ ефект, кардиостимулацията може да има и някои вредни последствия за сърцето. Това е широко известно по отношение на работата на лявата, но е малко изследвано за дясната камера. Д-р Поройлев е канен за докладчик в авторитетни конгреси в Европа, посветени на кардиологията.

 

Професия по наследство

 

Точно такъв е пътят му към медицината. Баща му д-р Здравко Поройлев е общопрактикуващ лекар в Петрич. Родът е преселнически от Северна Гърция. Има и македонска жилка. На д-р Николай Поройлев не е останало време да го проучи, нито да направи родословно дърво, но по думите му, не е изключено и това да стане след време.

„Странно е, че докато момчетата искат да станат футболисти, например, на мен и мисъл не ми е минавала, че мога да бъда нещо друго, освен лекар. Знаех го още от съвсем малък, макар и баща ми да не е от хората, които говорят много за професията и пренасят проблемите от делника у дома", казва за себе си кардиологът. И признава, че като ученик имал доста несъвместимо увлечение с медицината – запален бил по програмирането. Включвал се в курсове, четял в интернет всякаква общодостъпна информация по тази тема. „Макар и да бях доста пристрастен, не ми минаваше мисъл да запиша инфоромационни технологии", казва той. Баща му знаел за неговото решение да продължи семейната професия, но имал план да го изпита, колко е сигурен и твърд в избора си. Говорел му, че медицината е трудна наука, отговорна. Човек буквално се обрича на нея за цял живот. Не успял да го разколебае. „Когато ме приеха в Медицинския университет в София, татко отново ме изпита. Дойде и ми каза, че е ходил и ме е записал стоматология. Бях шокиран. Като видя изумлението ми, ме потупа по рамото и ми каза, че ме е записал медицина", разказва д-р Николай Поройлев.

 

Първият пациент

 

Казва, че няма да го забрави. „В такв момента младият лекар чувства усещането за значимост и отговорност пред човека, който ти се е доверил, очаква от теб да бъде диагностициран, лекуван", казва той. Трябвало да прегледа мъж на средна възраст с аритмия. Бил притеснен, но и д-р Поройлев не бил спокоен. По думите му обаче, веднага си дал сметка, че трябва да влезе в ролята на лекар спокоен и уверен в себе си. С годините той е придобил навика да пази самообладание и да не издава с нищо безпокойството си дори при тежки състояния, за да не тревожи болните. „ Много е важно те да усещат увереността на своя лекар", подчертава той. Няма да забрави и първият поставен пейсмейкър. Било през 2014 година. „Ефектът идва много скоро, след като той бъде сложен. Усещането е неописуемо, когато видиш човека да диша спокойно, да е добре, дори да се усмихва и да ти проговаря. Това е едно от нещата, които и досега ме радват много в живота", пояснява д-р Николай Поройлев. От първият пейсмейкър досега не помни колко точно е поставил. Точно тънкостта на лечението с тази така малка по обем, но толкова голяма стъпка в спасяването на човешки живот го провокирала да предприеме дългогодишно изследване по отношение на хемодинамиката след имплантирането му и някои недотам благоприятни ефекти. Точно то бе публикувано през декември 2022 г. в престижното кардиологично издание в Европа - „European Heart Journal". До него учени изпращат стотици публикации всяка година, но за да бъдат отпечатени те минават през ситната цедка на няколко комисии. Оказало се обаче, че работата на българина ги е впечатлила. „Когато видях, че изследването ми е публикувано, не можех да повярвам. Четох няколко пъти, мислех, че има някаква грешка, че става въпрос за друг човек. Уверих се, че става дума за мен. В следващите десет минути се чувствах на седмото небе", спомня си преживяното удоволствие от признанието д-р Николай Поройлев. Той не крие задоволството и благодарността си към екипа на Клиниката по кардиология в УМБАЛ „Царица Йоанн - ИСУЛ", който го е приел изключително добре още от първия ден и досега винаги го подкрепя. „Колегите са чудесни. Винаги човек може да разговаря с тях, да обмени опит, да получи съвет. Имах невероятния късмет, че болницата има най-модерна апаратура. Тук може да се прави и се прави наука. Не искам да си представя, как се чувстват колеги на други места. Чувал съм, не някъде ограничават младите лекари, които се обучават, да не ползват много техниката", казва д-р Николай Поройлев.

 

Семейството – моята крепост

 

Баща му се оказал напълно прав – лекарската професия изисква всеотдайност. Когато обаче я съчетаеш и с изследователска дейност, както прави д-р Николай Поройлев, време просто ей така за бира с приятели, няма. Малкото свободни часове, които му остават извън болницата посвещата на семейството си. Съпругата му д-р Алина Леви е офталмолог. Двамата се стараят да са, колкото е възможно, повече с децата си. Имат син на 7 и дъщеря на 3 години. Те са от родителите, които все още им четат приказки и са против те да играят с телефоните и всякакви други устройства. Когато има кой да поеме малчуганите, двамата слушат музика. Любители са на джаза. Случва се и съвсем не рядко, д-р Николай Поройлев да музицира у дома. Като ученик, той е свирил десет години на пиано и поддържа форма. Любими са му произведенията на Лист. Семейството се старае да не пропуска концерт на известен чуждестранен изпълнител у нас стига разбира се, да се намери кой да се грижи през това време за децата. Колкото до тях, д-р Поройлев е категоричен, че няма да ги насилва да изберат фамилната професия, но и няма да им се противопостави. Наясно е обаче, че дотогава има много време и е възможно самият той да промени подхода си.

Макар и твърде зает кардиологът има едно увлечение, от което не може да се откаже. Запален е по планинското колоездене и всичко останало, с което пътуването върху две колела може да вдига адреналина. Участвал е в не едно и две състезания и има безброй отличия. За миналата година дори е класиран втори в платформата STRAVA за хора, най-активни в спорта. От години иска да се включи в триатлона „Лъвско сърце", който се провежда всяка година в края на месец август, но все не намира време. Отсега се зарича, че догодина ще направи всичко възможно да е и той в надпреварата.


Колегата на Юнг в расо

Колегата на Юнг в расо

След служба в храма отец Йордан Аврамов от Сандански, приема вярващи и невярващи като психотерапевт в кабинета си
Дамата, която стана рицар

Дамата, която стана рицар

Вместо да чака държавата, преди четвърт век Веска Събева създаде Асоциацията на родители на деца с епилепсия, извоюва куп неща за тях
Бащата на беналгина

Бащата на беналгина

Държавата платила 150 лв. на проф. Рахамин Шекерджийски за разработването му, скоро ще е носител на орден „Стара планина"
От моряшката фланелка до бялата престилка

От моряшката фланелка до бялата престилка

Д-р Иван Казмин е основателят на Отделението по ревматология в УМБАЛ-Бургас, обяснява болестите с лошия генетичен фонд и обожава Родопите
Д-р Шенън от Сухиндол

Д-р Шенън от Сухиндол

Общопрактикуващият лекар Румен Йорданов не е бил в отпуск от 15 години, записаните в листата му са 2000
Жена зад полярния кръг

Жена зад полярния кръг

Д-р Елена Иванова е запалена по Антарктида, организира родители в курсове по спасяване на деца в спешни ситуации
Призван да спасява

Призван да спасява

Д-р Едмонд Йорданов дели времето си на личен лекар с това на доброволец в планинската спаснителна служба
Неврохирургът със сърце на рокаджия

Неврохирургът със сърце на рокаджия

Д-р Кристиян Нинов е амбициран да разгадае тайните на човешкия мозък, запален е по планинските спускания с велосипед и пътешествията
Бардът в бяла престилка

Бардът в бяла престилка

Д-р Лорис Мануелян лекува телата по правилата на медицината, а душите с китара и стихове
Художник по време на КОВИД

Художник по време на КОВИД

Водещият нефролог проф. Боряна Делийска започва да рисува през локдауна, единствената й петица в училище била по този предмет
1 2 3 4 5 ... 11 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какви са очакванията ви от Методиката на МЗ за изработване на нова здравна карта?

Септември 2023 Предишен Следващ