Позиция

Частните болници: Лимитите раждат корупция

27-06-2017 11:46
От НСЧБ предлагат облекчаване на договарянето с касата и нова философия на медицинските стандартиЧастните болници: Лимитите раждат корупция
Clinica.bg

press@clinica.bg
С шест предложения към премиера Бойко Борисов излязоха от Националното сдружение на частните болници (НСЧБ). От организацията апелират за облекчаване на административната тежест в здравеопазването и предлагат конкретни мерки, както и експертна помощ за това. Отпадане на лимитите, облекчаване на договарянето със здравната каса и на възможностите за инвестиции в сектора са част от идеите на НСЧБ. Какви други пречки виждат от сдружението? Clinica.bg публикува писмото им до Борисов едно към едно.

Уважаеми г-н Премиер,

Във връзка със заявеното от Вас намерение за намаляване на административната тежест върху стопанската дейност предлагаме на Вашето внимание нашите предложения в сферата на здравеопазването:

  1. Предлагаме Правителството да възприеме изцяло нов подход по отношение на медицинските стандарти по чл. 6 от Закона за лечебните заведения. Макар да са наричани „стандарти за качество”, те не отговарят нито по форма, нито по съдържание на това понятие. Медицинските стандарти сега са съвкупност от административни и в голямата си част ненужни от медицинска и управленска гледна точка изисквания. В една част те дублират изисквания записани в други нормативни актове. В друга част представляват откровено лобистки интереси, като можем да посочим дори имената на хората, които са ги прокарали през Министерството на здравеопазването. Стандартите не се основават на обща рамка и общи принципи, а всеки е записвал задължения и ограничения, както му е угодно. При приемането им не е правена никаква икономическа или финансова оценка, което е сред причините голяма част от тях да са отменени от Върховния административен съд. Приемането на истински медицински стандарти не само ще стимулира качеството на медицинската дейност, но ще спомогне за предоставянето на по-евтини услуги и ще намали натиска върху НЗОК за финансиране на лечебните заведения.
  2. Предлагаме Правителството да предприеме необходимите действия за промяна на регламентите за прилагането на Националната здравна карта. Действащите в момента текстове я превръщат в инструмент за лимитиране на лечебните заведения и дейности. Националната здравна карта, практически забранява разкриването на нови лечебни заведения или на нови структури към съществуващите. Тя заедно със свързаните с нея Наредба за критериите за избор на лечебни заведения, които да сключат договор с НЗОК и процедурата в Закона за лечебните заведения за предварително разрешение за инвестиционно намерение за изграждане на лечебните заведения, представляват напълно ненужни административни бариери пред инвестициите в сектора, при това не само частните. В ситуация на сериозен недостиг на публични средства за здравеопазване е меко казано неподобаващо да се слагат ограничения и административни бариери пред частните инвестиции. Предлагаме нормативната уредба относно Националната здравна карта да се възстанови в първоначалния ѝ вид, установен още с приемането на Закона за лечебните заведения, а текстовете относно искането на предварително разрешение за инвестиционно намерение и Наредбата за критерии за подбор на болници, които да сключат договор с НЗОК, да бъдат отменени. Това ще стимулира инвестициите, ще подобри конкурентната среда и в резултат ще доведе до по-високо качество и по-ниска себестойност на медицинските услуги.
  3. Предлагаме да се премахне изискването договорите между лечебните заведения и РЗОК да се сключват всяка година. Това е една изцяло ненужна процедура, отнемаща много време и събиране на купища документи, с които страните по договора така или иначе разполагат. Не е нужно тези договори да са ограничени със срок, защото те могат да бъдат прекратени или изменени по всяко време при условията на Закона за здравното осигуряване.
  4. Предлагаме да се премахне забраната за сключване на договор от НЗОК с лечебно заведение преди да е изтекла една година от издаване на разрешението за дейност. Тази забрана оскъпява ненужно всяка една инвестиция, направена в лечебното здравеопазване и лишава пациентите от достъп до най-съвременните и модерни методи на лечение, въпреки осигурената за това структура, апаратура и медицински персонал.
  5. Предлагаме да се премахнат безбройните изисквания на НЗОК към лекарите да представят сертификати едва ли не за всяко едно свое действие. Считаме, че когато един лекар е придобил специалност, следва да се приеме, че той владее всички методи на изследване и диагностика, присъщи на специалността. Вместо това можем да въведем предвидените в закона механизми за контрол на натовареността и обучението, като елементи на продължителната квалификация на лекарите.
  6. Предлагаме да бъдат премахнати лимитите на болниците. Това е административна мярка, която поражда само скандали, пречи на развитието на здравната система, създава огромни предпоставки за корупция и нарушава правата на пациентите свободно да избират къде да се лекуват. Има много други пазарни механизми за регулиране на общите разходи, които могат да бъдат приложени.

Уважаеми г-н Премиер,       

Ние от НСЧБ сме готови да окажем експертна помощ по всеки един от въпросите. Решаването им е не само въпрос на премахване на ненужна административна тежест, но механизъм за ограничаване на корупцията, защото зад всяко административно ограничение потенциално стои отворена врата за корупция. Премахвайки ненужните административни ограничения, ще бъдат премахнати и възможностите за корупционни практики.

Така направените предложения са изцяло в съзвучие с обявената от Правителството цел за демонополизация на здравното осигуряване. Нещо повече - приемането на предложенията ни и реализацията им са условие за успешна демонополизация на сектора.

                                                                   

Д-р Николай Болтаджиев,
Председател на УС на НСЧБ     


Решението на КС обслужи икономически интереси

Решението на КС обслужи икономически интереси

Преди дни КС отмени лимитите на болниците по здравна каса. Какво следва оттук нататък, има ли рискове пред фонда и пациентите и кои са те, попитахме адвокат Мария Петрова.

Има ли чадър над (избрани) болници

Има ли чадър над (избрани) болници

Или защо МЗ и ИАМН отказват да кажат какви са потребностите от създаването на нови лечебни заведения в страната и има ли кадри за всички

Протест на зелените пред парламента

Протест на зелените пред парламента

Природозащитниците са срещу подготвяните процедури за ОВОЗ, които ще разрешават строеж без оценка, при изтичане на срок
Кадрови дефицит затрудни детските операции на сърце

Кадрови дефицит затрудни детските операции на сърце

Заради липсата на сестри те бяха временно спрени, започват на непълен оборот от понеделник, съобщиха от НКБ

Приеха здравната стратегия до 2030 г.

Приеха здравната стратегия до 2030 г.

Преработеният вариант се състои от малко над 50 страници общи насоки, той мина с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС

Зъболекари се събират на конгрес в Пловдив

Зъболекари се събират на конгрес в Пловдив

Той ще се проведе в Медицинския университет в града на 19-20 април, в понеделник отново там ще се състои форум за ваксините
Слонът в стаята е липсата на превенция

Слонът в стаята е липсата на превенция

Тази седмица Дружеството на кардиолозите в България (ДКБ) навърши 50 години. Малко или много са те, какво бе постигнато за половин век и какво предстои. Това попитахме проф. Иван Груев. Той е научен секретар на дружеството.

Невъзможното обръщане на пирамидата

Невъзможното обръщане на пирамидата

Клиничните и амбулаторните процедури не намалиха дела на болничното лечение, само го дублираха

Проф. Момчил Мавров поема НЗОК

Проф. Момчил Мавров поема НЗОК

Депутатите гласуваха оставката на Станимир Михайлов, въпреки че той я оттегли

ИСУЛ иска безплатна генетична диагностика

ИСУЛ иска безплатна генетична диагностика

От нея се нуждаят деца с хематологични заболявания, сега тя струва 2000-4000 лв., малцина могат да си я позволят и това пречи на терапията, казват от болницата
1 2 3 4 5 ... 495 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия здравен министър?

Април 2024 Предишен Следващ