Хигиената на храните в центъра на еврокампания

Няколко прости действия могат
да намалят рисковете от кръстосано замърсяване по време на обработката им и боравенето с тях, както и от развитието на микроорганизми по време на приготвянето и съхранението. Това са поддържане на чистота, разделяне на суровите от сготвените и добрата термична обработка. Освен това, важно е съхраняването им да е при безопасни температури и размразяване, както и да се използват също безопасна вода и суровини.
„Като национален партньор
на кампанията основната ни цел е да насърчим потребителите не само да направят своя информиран избор по отношение на храните, но и да насочим вниманието им към добрите хигиенни практики за тяхното последващо съхранение и обработка, казва директорът на Центъра за оценка на риска по хранителната верига към Министерството на земеделието и храните д-р Койчо Коев. Той припомни, че през последните години в Европа са постигнати сериозни успехи в тази област.
За пример той посочи инициативи
като Световния ден за безопасност на храните, който се отбелязва на 7 юни и продължаващите кампании за повишаване на осведомеността. Те са оглавявани от организации като ЕОБХ, Световната здравна организация и Организацията на ООН за прехрана и земеделие (ФАО). Тези инициативи са изиграли жизненоважна роля за насърчаване на културата на безопасност на храните, обществената осведоменост и стимулиране на глобалното сътрудничество в тази област.

С промените изворната вода няма да изчезне

МЗ подготви нова наредба за минералната вода
Тя е в отговор на процедура срещу страната ни от ЕС, че от един и същ извор се предлагат повече марки

Стопили сме се с 8121 души за година

Без сухи супи в училищните бюфети

Зачестяват офертите с ИИ за "безплатни" цярове

Водата в сиренето намалява белтъка

Вдигат водата в саламуреното сирене

Няма нарушения при райския газ
От над 4 хиляди проверки на здравните органи, нарушения са установени само в един търговски обект, отчете д-р Галя Кондева

Рибата е подходяща за всеки
