Най-накрая

ТЕЛК тръгва от днес

27-06-2017 08:31
Новата стара наредба за медицинската експертиза е публикувана в „Държавен вестник"ТЕЛК тръгва от днес
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
От днес всички ТЕЛК-ове в страната ще могат да работят на пълен капацитет и да издават решения за инвалидност на всички хора. Отменената наредба, по която лекарите смятаха процентите на загубена работоспособност най-накрая е обнародвана в днешния брой на „Държавен вестник". Въпреки това проблемите за болните хора няма да се решат с магическа пръчка. Причината е, че всички комисии в страната са затрупани с документи, които чакат решение.

Повече от месец продължи сагата с неработещите ТЕЛК-ове. Комисиите спряха нормалната си дейност на 22 май заради решение на ВАС, с което се отмени методиката в наредбата за медицинската експертиза, по която се смята процента инвалидност. Две седмици лекарите в комисиите спориха със здравното министерство дали могат или не да издават експертни решения. В крайна сметка се стигна до извода, че наредбата трябва да се приеме отново. Това обаче отне цял месец.

За това време болните хора продължиха да подават документи в комисиите. Според статиската на лекарите, които работят в 72-та ТЕЛК-а в страната на ден през тях минават над 700 души. Това означава, че за месец натрупаните документи за решения са над 20 000. Само в столицата за година издаваме 23 000 решения, сега имаме около 2000, които чакат да бъдат разгледани, каза преди ден за clinica.bg д-р Веселин Милев. С влизането в сила на наредбата, медиците ще трябва да работят два пъти повече, за да могат да обслужат забавените решения.

Многото работа и ограниченият капацитет за действие на комисиите не е единственият проблем. Лекари и пациенти настояваха и за нормативни промени в системата, които да облекчат работата и живота им. Такива обаче не се направиха. За сметка на това се създаде работна група, която тепърва трябва да избистри поредната концепция за реформа в ТЕЛК. Досегашният опит обаче показва, че вероятността такава да има е нищожна. Не е ясно и доколко положителни биха били потенциалните промени в системата, тъй като властта изхожда предимно от гледната точка на големите разходи, които реализра сега НОИ за инвалидни пенсии. По данни на осигурителния институт за миналата година пенсиите за инвалидност са над 450 000, а средният им размер е 238 лв. На година разходите за тях са около над 1.3 млрд. лв. Заради това досега държавата винаги е правила опити да намали броя на хората, които имат право на подобни доходи.


Потвърдиха статута на алианса за социална отговорност

Потвърдиха статута на алианса за социална отговорност

Той е признат за национално представителна организация за още четири години, реши МС
Половината ТЕЛК работят със забавяне

Половината ТЕЛК работят със забавяне

То варира от 1 до 6 месеца, не са помогнали и новите пет комисии заради увеличението на решенията, става ясно от писмен отговор на проф. Христо Хинков
Продължават проблемите на хората с увреждания

Продължават проблемите на хората с увреждания

На първо място спирането на пенсиите за инвалидност от НОИ в случаите, при които НЕЛК отменя и връща решение на ТЕЛК за ново произнасяне, казва омбудсманът проф. Диана Ковачева
Качиха достъпните места за хората с увреждания в нета

Качиха достъпните места за хората с увреждания в нета

Те са отбелязани интерактивна карта, в нея са включени всички обекти в страната, които гражданите сами посочват в специален регистър на АХУ
Ускоряват решенията на ТЕЛК

Ускоряват решенията на ТЕЛК

Комисиите ще се произнасят по-бързо при оценките за намалена работоспособност и степен на увреждане, рещи МС
Проекти за заетост за хора с увреждания до 21 март

Проекти за заетост за хора с увреждания до 21 март

Срокът за кандидатстване по мярката се удължава, съобщиха от Управляващия орган на ОП "Развитие на човешките ресурси"
Изтича срокът на оценките на потребностите

Изтича срокът на оценките на потребностите

Хората с увеждания с пожизнен ТЕЛК да проверят валидността им, за да няма прекъсване в подкрепата
100 млн. лв. за заетост за хора с увреждания

100 млн. лв. за заетост за хора с увреждания

Проекти могат да подават работодателите, като минималният размер на безвъзмездната финансова помощ е в размер на 40 000 лв., а максималният - 391 166 лв.
Близо 6200 души с увреждания започнали работа

Близо 6200 души с увреждания започнали работа

Това се е случило по програми и мерки на Закона за насърчаване на заетостта и проекти, финансирани по ОП „Развитие на човешките ресурси" в периода 2021-2022 г.
 Издават документи за санаториум още осем дни

Издават документи за санаториум още осем дни

НОИ ще предоставя удостоверенията за парична помощ за профилактика и рехабилитация до 20 декември, съобщиха от института
1 2 3 4 5 ... 60 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Има ли недостиг на инсулин в аптеките?

Март 2024 Предишен Следващ